Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

"Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης εκφράζει την ανησυχία του..." Ε, και;

Με μια ανακοίνωση, άλλης εποχής, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης εκφράζει την ανησυχία του για τον τρόπο που αποφάσισε η κυβέρνηση να ανοίξουν τα σχολεία. Παράλληλα ζητάει προσλήψεις, γενναία χρηματοδότηση, άμεση πρόσληψη σημαντικού αριθμού εκπαιδευτικών, άμεση πρόσληψη καθαριστριών, θωράκιση του συστήματος υγείας, στέκεται δίπλα στους αγώνες των εκπαιδευτικών και άλλα πολλά ωραία και ενδιαφέροντα, τα περισσότερα από τα οποία είναι αιτήματα των εκπαιδευτικών, χρόνια τώρα! Για μια ακόμη φορά έκανε  το χρέος του το δημοτικό συμβούλιο.  Έβγαλε την ανακοίνωση του και ...ουσιαστικά, πέταξε την μπάλα παραπέρα! 

Η συνήθης πορεία μιας τέτοιας ανακοίνωσης είναι να δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, να την κοινοποιήσουν εδώ και εκεί οι πολλαπλασιαστές, να κάνουν like οι υπόλοιποι θαυμαστές και σιγά σιγά να πάρει θέση στη ράφι με την ένδειξη "αγωνιστικές ανακοινώσεις!" Ουσιαστικά θα διαβαστεί από γνωστούς και φίλους και αυτό ήταν! Δυστυχώς, όμως τα προβλήματα των σχολείων θα είναι εδώ!

 Έπρεπε να βγάλει το συμβούλιο αυτή τη "σκληρή" ανακοίνωση; Ναι,  έπρεπε! Παράλληλα, όμως, το συμβούλιο και όσοι το απαρτίζουν, για να έχει  μεγαλύτερη δύναμη η "έκφραση ανησυχίας" θα έπρεπε να κάνει και κάτι ακόμα! Τι; 
Να  περάσει από τα σχολεία, να μιλήσει με τους ανθρώπους των σχολείων, να μιλήσει για τα προβλήματα, να περάσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να  μάθει για τα αιτήματα των σχολείων, να διερευνήσει εάν δίνονται λύσεις, να δει τον περιβάλλοντα χώρο των σχολείων, να  μην αφήσει τους γονείς να βάφουν τις αίθουσες, να εκτιμήσει τις δυσκολίες και να πάρει έγκαιρα  πρωτοβουλίες να λειτουργήσουν τα σχολεία με του καλύτερους όρους...
Γιατί από "αρχαιοτάτων χρόνων", τα συμβούλια παίρνουν αποφάσεις και παρακολουθούν εάν υλοποιούνται, δεν αναλώνονται στην έκδοση συνδικαλιστικών ανακοινώσεων. Δεν φτάνει αυτό! Και σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι που μπήκαν στη διαδικασία να εκτεθούν και να ζητήσουν την ψήφο δεν μπήκαν για να αναπαράγουν ανακοινώσεις, αλλά για να λύσουν προβλήματα... Και τα προβλήματα δεν λύνονται με ανακοινώσεις, αλλά με αποφάσεις. Δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες κάποιες φορές έχουν κόστος και  οικονομικό κόστος!  Άλλωστε, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων!
 

Η ανακοίνωση - ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, εκφράζει την ανησυχία του για τον τρόπο που αποφάσισε η κυβέρνηση να ανοίξουν τα σχολεία, μη έχοντας προβεί στη λήψη αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων. Η πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πανδημία έρχεται να προστεθεί και στα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία αφορούν όχι μόνο τα υγειονομικά θέματα αλλά και προβλήματα που χρονίζουν, κυρίως λόγω της υποχρηματοδότησης της παιδείας.
Το άνοιγμα των σχολείων έπρεπε να γίνει για λόγους κοινωνικούς, παιδαγωγικούς αλλά και οικονομικούς, όμως με τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γίνει με ασφάλεια για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.
Υπάρχουν άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν είτε αφορούν θέματα που χρονίζουν είτε αυτά που προκύπτουν λόγω των τωρινών συνθηκών, γι αυτό προτείνουμε:
-Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας και καθαριότητας στα σχολεία .
-Άμεση πρόσληψη σημαντικού αριθμού εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών ωρών και λειτουργία νέων τμημάτων προκειμένου μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές,
-Άμεση πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών πλήρους απασχόλησης προκειμένου καλυφθούν οι ανάγκες όλων των χώρων καθαριότητας των σχολικών μονάδων και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας, τόσο κατά την διάρκεια του σχολικού ωραρίου όσο και μετά το πέρας.
-Θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με δυνατότητα μαζικών τεστ σε εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και μαθητές. Ενίσχυση και γενναία χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης στέκεται δίπλα στους αγώνες μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών στις διεκδικήσεις τους για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Ταυτόχρονα δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής αυτών των αγώνων.