Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόταση για επιτροπή αγώνα... "ανοιχτά" όλα τα μεγάλα προβλήματα της πόλης

Στη συνεδρίαση του  Δημοτικού συμβουλίου (16-9-2020), η οποία για μια ακόμα φορά, διεξήχθη χωρίς μετάδοση στο ευρύ κοινό,  συζητήθηκε μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης (Παντ. Καμάς) η δημιουργία επιτροπής αγώνας για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής.  
 
Αυτή την περίοδο δεν είναι στην επικαιρότητα κανένα από τα μεγάλα θέματα της περιοχής, αλλά είναι σίγουρο ότι  κάποια στιγμή θα τα ξαναδούμε μπροστά μας, μιας και όλα είναι "ανοιχτά"!
Συγκεκριμένα για τα λιπάσματα και τη δυσοσμία αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις (απαλλοτρίωση, απόφαση υπουργού, κ.λπ.), ενώ είναι σε εξέλιξη και το πρόγραμμα μετρήσεων του ΑΠΘ για το οποίο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή. 
Το σκουπιδοεργοστάσιο (εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων) "ετοιμάζεται". Ήδη τον Αύγουστο ήρθε η διαβούλευση για την τροποποίηση του ΕΣΔΑ (εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων).
Η  προβλήτα 4 είναι σε πρώτο πλάνο για τον ΟΛΠ, ενώ για το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ υπάρχει παράξενη ησυχία και το ίδιο συμβαίνει για το θέμα του νεκροταφείου της "Ανάστασης"  και των χωματερών που ήθελα να κατασκευάσουν γειτονικοί δήμοι στο Σχιστό, στα όρια του Κερατσινίου.
 
Η πρόταση για επιτροπή αγώνα έχει τη λογική να σκαλίσει τα θέματα αυτά.  Να ενημερώσει τους δημότες να προετοιμάσει επαφές, συναντήσεις, παρεμβάσεις να διοργανώσει κινητοποιήσεις...  Είναι καλή ιδέα! Αποτέλεσμα της δράσης παλαιότερων επιτροπών ήταν το αρχικό άνοιγμα της παραλίας στον όρμο Κράκαρη, αλλά και το αίτημα για ανάπλαση της περιοχής των λιπασμάτων! Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο ο δήμος να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τα γεγονότα παρά να περιμένει το πεπρωμένο...
Για να δούμε θα το αποφασίσουν;
 
 
 Παρακάτω, αναλυτική ενημέρωση από τον Δημ. Σύμβουλο Γ. Τσιρίδη
ΘΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, εκτός των άλλων, συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας μιας Επιτροπής Αγώνα. Το θέμα είναι από τα πρώτα που είχα θέσει με την έναρξη των εργασιών του ΔΣ πέρσι. Το είχα θέσει και επί Τζανή το 2011 και τότε (το 2012-13) είχε γίνει αποδεκτή η πρότασή μου. Θυμίζω ότι όταν γκρεμίσαμε τον τοίχο των Λιπασμάτων και μπήκαμε για πρώτη φορά και καταλάβαμε τον χώρο του Κράκαρη (δεν φύγαμε ποτέ πια από εκεί), αυτό έγινε με δήμαρχο τον Τζανή αλλά με απόφαση και δράση της τότε Επιτροπής Ανάπλασης στην οποία μετείχαν και φορείς αλλά και πολίτες.
Ο Χρήστος Βρεττάκος έχει άλλη αντίληψη για την Επιτροπή αυτή. Την είχε αυτή την άποψη ήδη από την δεκαετία του '90 και γι αυτό δεν μετείχε στην Παμπειραϊκή Επιτροπή. Από τότε έλεγε πως μέλη της Επιτροπής πρέπει να είναι εκπρόσωποι των φορέων του δήμου. 
Το ίδιο λέει και τώρα και το έκανε πράξη πριν ένα περίπου χρόνο όταν συγκάλεσε μια τέτοια επιτροπή αγώνα. Ήταν εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κτλ. και είχε συνεδριάσει στην αίθουσα του ΔΣ. Το ίδιο θέλει να κάνει και τώρα. Το είπε στο ΔΣ απαντώντας στο αίτημα που σήμερα το διατύπωσε ο Π.Καμάς.
Ελπίζω πως αν και όταν γίνει αυτή η Επιτροπή, δεν θα έχει για μέλη της μόνο εκπροσώπους φορέων αλλά και πολίτες ενδιαφερόμενους για το θέμα. Όμως το πιο σημαντικό είναι να γίνει.
Η Βάνα Δατσέρη είπε κάτι σημαντικό που δεν πρέπει να το ξεχνάμε. «Αν θέλεις να θάψεις ένα θέμα» είπε, «φτιάξε μια επιτροπή να το αναλάβει». Δεν έχει και πολύ άδικο. Φοβάμαι πως το οποιοδήποτε θέμα θα θαφτεί αν διαχυθεί η ευθύνη και η αγωνία σε πολλούς που θα είναι, μάλιστα, εκπρόσωποι φορέων κι όχι προσωπικά ενδιαφερόμενοι. Μπορεί όμως να γίνει μια μείξη των δύο αυτών κατηγοριών. Οι φορείς να στείλουν ανθρώπους με κριτήριο όχι την αντιπροσώπευση όσο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και το δημοτικό συμβούλιο να προσθέσει μέλη με κριτήριο το ενδιαφέρον και την ικανότητά τους να ασχοληθούν με τα ανοιχτά μας θέματα.
Εν πάση περιπτώσει, ήταν μια καλή αρχή.