Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΕΣΥ Αττικής: Να φύγουν από Κερατσίνι-Δραπετσώνα οι ρυπογόνες βιομηχανίες


Στέργιος Ζιαμπάκας Εφημερίδα Συντακτών

Νομοθετική ρύθμιση για την άμεση μετεγκατάσταση των ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων από τον ιστό της πόλης του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας ζητά με ψήφισμα που υιοθέτησε το βράδυ της Τετάρτης (9 Σεπτεμβρίου) το περιφερειακό συμβούλιο της Αττικής.

Το θέμα τέθηκε στην ημερήσια διάταξη μετά από αίτημα της δημοτικής αρχής Κερατσινίου Δραπετσώνας, η οποία κάλεσε το σώμα να τοποθετηθεί επί σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Η διοικούσα παράταξη της Περιφέρειας Αττικής, με εισηγήτρια την αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, κατέθεσε δικό της ψήφισμα το οποίο διαφέρει από την απόφαση του Δήμου σε δύο βασικά σημεία: αφενός δεν ονοματίζει τις βιομηχανίες, αφετέρου ζητά την μετεγκατάσταση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων χωρίς να θέτει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», ότι με την απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου – Δραπετσώνας ζητά ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Oil One, καθώς και την μετεγκατάσταση των Oil One, Lafarge και των δεξαμενών των ΕΛ.ΠΕ. εκτός οικιστικού ιστού εντός δύο ετών. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τέθηκε επίσης σε ψηφοφορία, νωρίτερα όμως είχε συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων η εισήγηση της περιφερειακής αρχής Αττικής.

Αυτήν την στιγμή, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις λειτουργούν σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από σπίτια και σχολεία. Το αποτέλεσμα είναι μια έντονη δυσοσμία που δημιουργεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα για τους κατοίκους, γεννώντας ακόμη και - μεταξύ άλλων - λιποθυμικά επεισόδια σε παιδιά, όπως περιγράφηκε στη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, καταγγέλθηκε από περιφερειακούς συμβούλους και τον δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστο Βρεττάκο, απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που επιτρέπει στην Oil One να πετάει λύματα πετρελαιοειδών στην θάλασσα, αντί να τα διοχετεύει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ (Ψυτάλλεια).

Με το ψήφισμά του το περιφερειακό συμβούλιο ζητά τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου να προβλεφθεί άμεση μετεγκατάσταση των οχλουσών δραστηριοτήτων με απόλυτο γνώμονα την προστασία των κατοίκων της περιοχής, καθώς και πρωτοβουλίες από πλευράς Πολιτείας για τη διασφάλιση της επαναλειτουργίας των βιομηχανιών με διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.