Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΕΣΥ Αττικής: "...άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τη μετεγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων..."

Το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής με ψήφισμα του καλεί την Πολιτεία να προβεί άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για τη μετεγκατάσταση των εν λόγω οχλουσών δραστηριοτήτων, με απόλυτο γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων μίας εκ των πλέον επιβαρυμένων περιοχής του λεκανοπεδίου Αττικής. 
Βέβαια και αυτό το ψήφισμα δεν ήταν ομόφωνο(!), αφού κατατέθηκαν δύο ψηφίσματα με διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά σε παρόμοιο άξονα. Εντύπωση προκάλεσε η στάση της περιφερειακής κίνησης "Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση" που ψήφισε λευκό και κατά στα δύο ψηφίσματα!
Παρακάτω, η ανακοίνωση του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και η αντίδραση της δημοτικής κίνησης "Αλλάζουμε" με επικεφαλής τον Παντ. Καμά, η οποία εκτός των άλλων αναφέρεται με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο στη στάση της αυτοδιοικητικής κίνησης "Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση" του πρώην περιφερειάρχη κ.Σγουρού!

Ανακοίνωση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας:

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Στη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε να στηρίξει με ψήφισμά του τους αγώνες των κατοίκων της πόλης, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου- Δραπετσώνας και να ζητήσει από την κυβέρνηση να νομοθετήσει την άμεση μετεγκατάσταση των οχλουσών δραστηριοτήτων από τον οικιστικό ιστό.
Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν δύο προτάσεις ψηφίσματος.
Την πρώτη πρόταση ψηφίσματος, η οποία πλειοψήφισε και μπορείτε να δείτε παρακάτω, κατέθεσε η διοικούσα παράταξη της Περιφέρειας «Νέα Αρχή». 
Την πρόταση αυτή στήριξαν με θετική ψήφο εκτός από τη Νέα Αρχή, η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ελληνική Αυγή, καθώς και πέντε ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι. 
Κατά ψήφισαν η Δύναμη Ζωής, η Οικολογική Συμμαχία και η Δημιουργία-Θ. Τζήμερος, όπως και ένας ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος. 
Λευκό ψήφισαν η Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση (Σγουρός), η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή και η Ανυπότακτη Αττική.

Τη δεύτερη πρόταση ψηφίσματος, που μειοψήφησε, κατέθεσε ο Γ. Δημητρίου εκ μέρους της Οικολογικής Συμμαχίας και τόνιζε την ανάγκη να υιοθετηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο η σχετική τροπολογία του Δήμου προκειμένου να συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο, που προβλέπει άμεση αναστολή λειτουργίας της Oil one και μετεγκατάσταση των Oil one και Lafarge, αλλά και απομάκρυνση των δεξαμενών των ΕΛΠΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. 
Υπέρ της πρότασης αυτής τάχθηκαν η Δύναμη Ζωής, η Οικολογική Συμμαχία, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, η Ανυπότακτη Αττική και ένας ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος. Κατά τάχθηκαν η Νέα Αρχή, η Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, η Ελληνική Αυγή, η Δημιουργία- Θ, Τζήμερος και 5 ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι. 
Λευκό ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:Το Περιφερειακό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ' όψιν το ιστορικό των καταγγελιών των κατοίκων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την ύπαρξη επεισοδίων δυσοσμίας που προκαλούνται από οχλούσες δραστηριότητες, καθώς και τα πορίσματα των μελετών του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος» και του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα οποία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του προβλήματος, καλεί την Πολιτεία να εφαρμόσει άμεσα τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν.4342/2015.
Δεδομένου ότι στην περιοχή ανάπλασης των 640 στρεμμάτων και εγγύς αυτής λειτουργούν αδειοδοτημένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εντός ή πλησίον του οικιστικού ιστού, η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μετεγκατάστασή τους, διασφαλίζοντας άμα την επαναλειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, προκειμένου και να διαφυλαχθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Καλούμε την Πολιτεία να προβεί άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για τη μετεγκατάσταση των εν λόγω οχλουσών δραστηριοτήτων, με απόλυτο γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων μίας εκ των πλέον επιβαρυμένων περιοχής του λεκανοπεδίου Αττικής. Ειδικότερα, ζητάμε την τροποποίηση του άρθρου 7, παρ.2 Ν.3325/2005, προκειμένου να προβλέπεται η άμεση μετεγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων. 

Το "Δελτίο Τύπου" της δημοτικής κίνησης "Αλλάζουμε" με επικεφαλής τον Παντ. Καμά:
Συζητήθηκε χτες 9-9 στο Περιφερειακό Συμβούλιο το αίτημα του δήμου μας για ενεργή συμπαράσταση της Περιφέρειας έναντι της αβάστακτης δυσοσμίας με πηγή τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις στην περιοχή λιπασμάτων Δραπετσώνας.
Παρά το απολύτως θετικό κατά πλειοψηφία αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπέρ των συμφερόντων των συμπολιτών μας, μια πικρή πολιτική γεύση παραμένει, από την στάση της παράταξης του κ. Σγουρού η οποία διά του λευκού στάθηκε στο πλευρό των ρυπογόνων μονάδων.
Οι Δημοκρατικοί συμπολίτες μας, με όποια ευαισθησία μπορεί να περιλαμβάνει αυτός ο προσδιορισμός, που στήριξαν δια της ψήφου τους την παράταξη του κ. Σγουρού, μπορούν από σήμερα να λυπούνται ελεύθερα.
Μπορεί ο κ. Σγουρός σαν άτομο να είναι τελειωμένος αυτοδιοικητικά, η επιλογή του όμως συμπαρέσυρε και τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους του, οι οποίοι «μοιραίοι και άβουλοι αντάμα» αποδέχτηκαν ρόλο εντολοδόχων και σίγουρα φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση όσους στήριξαν και υποστήριξαν την παράταξη του.
Οι οικονομικοί παράγοντες παρά την ήττα τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί ακόμη να χαμογελούν. Έχουν πρόθυμους θεσμικούς φίλους «έτοιμους για όλα».
Η παράταξη μας «Κερατσίνι-Δραπετσώνα / Αλλάζουμε» παραμένουμε πιστοί στην υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου μας, πέρα από κομματικές και προσωπικές συμπάθειες.