Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

"Τα ανέξοδα ψηφίσματα, οι βολικές αποφάσεις..."

Η έντονη αντίδραση της δημοτικής Κίνησης "Αλλάζουμε"  του Παντ. Καμά,  για τη στάση της παράταξης Γ. Σγουρού, στο θέμα της δυσοσμίας στην περιοχή της Δραπετσώνας (εδώ), προκάλεσε την κοινή δήλωση των Περιφερειακών Συμβούλων Πειραιά, της παράταξης ΑΑΑ του Γιάννη Σγουρού, Ανδριανής Λαμπροπούλου – Αβραμίδου και Δημήτρη Κατσικάρη με τίτλο: Τα ανέξοδα ψηφίσματα, οι βολικές αποφάσεις, η διάσπαση των δυνάμεων, η υποκρισία και οι προβοκάτσιες. 

Διαβάζοντας κάποιος  το  κείμενο (παρακάτω), δεν γίνεται σοφότερος,αν και υπάρχουν σημεία που έχουν ενδιαφέρον. Σίγουρα ο τίτλος θέλει να πει πολλά,  αλλά το τελικό συμπέρασμα είναι μελαγχολικό για τους κατοίκους του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, οι  οποίοι, δυστυχώς, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα και από κανέναν. Διότι κάθε φορά, που από τη μια πλευρά  είναι οι σύμβουλοι που ψηφίζουν και υπολογίζουν το κάθε και, και το κάθε όχι,  και από την άλλη, οι άλλοι που μένουν εδώ μυρίζουν και αναπνέουν, περισσεύουν τα όμορφα λόγια, αλλά μέχρι εκεί,δύσκολα γέρνει  ξεκάθαρα η ζυγαριά! Και, δυστυχώς, οι παρατάξεις που έχουν την πολιτική τους και τις διαφορές τους δύσκολα μπορούν να καταλάβουν αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι εξαιτίας της δυσοσμίας! (το βίντεο της συνεδρίασης εδώ)

Ακόμα, στη δήλωση υπάρχουν και τρία σημεία που δεν θα περάσουν απαρατήρητα:

α. η πληροφορία που υπάρχει στο κείμενο και λεει:κυβέρνηση έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της, ΔΕΝ δέχθηκε το πόρισμα του Δημόκριτου και έστειλε το θέμα για… περαιτέρω έρευνα ως προς την πηγή των οσμών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο".  Εάν ισχύει υπάρχει θέμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση από τους φορείς της περιοχής!

β. αυτά που αποδίδονται ότι είπαν ο δήμαρχος και η αντιπεριφερειάρχης 

γ.  Η φράση  «να διασφαλιστεί η Περιβαλλοντική λειτουργία και προστασία του λιμανιού» για την οποία δεν ψηφίστηκε το κοινό ψήφισμα! Ενδιαφέρον θα είχε να αναλυθεί, λίγο περισσότερο, η φράση που ήταν η αιτία του κακού για να μάθουμε τι μπορεί σημαίνει, πχ.  βιομηχανικές εγκαταστάσεις δίπλα στον οικιστικό ιστό;

 
Η κοινή δήλωση από την εφημερίδα "Κοινωνική" (εδώ)

Κατσικάρης – Αβραμίδου: Η Αλήθεια για το θέμα της μετεγκατάστασης των Βιομηχανικών μονάδων Δραπετσώνας και η θέση της Παράταξής μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. – Τα ανέξοδα ψηφίσματα, οι βολικές αποφάσεις, η διάσπαση των δυνάμεων, η υποκρισία και οι προβοκάτσιες

«Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, την Τετάρτη 09/09/20, συζητήθηκε το μείζον θέμα των δυσάρεστων οσμών που ταλαιπωρούν τους δημότες της Δραπετσώνας, με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που ετέθη στη συνεδρίαση.

Επειδή οι συνεδριάσεις -λόγω κορονοϊού- εξακολουθούν επί 6μηνο να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για παραπληροφόρηση, και προβοκατόρικες αναφορές, χωρίς πραγματική γνώση των θέσεων που εξέφρασε η κάθε Παράταξη, οφείλουμε για την υπεύθυνη και ουσιαστική ενημέρωση όλων να σημειώσουμε τα εξής:

• Η Παράταξή μας, με τεκμηριωμένες και ειλικρινείς παρεμβάσεις των Περιφερειακών Συμβούλων της, στήριξε τον αγώνα των δημοτών και του Δήμου -όπως έκανε πάντα μέχρι σήμερα- στεκόμενη στο πλευρό τους και ζητώντας από την υπεύθυνη πολιτεία να λύσει το πρόβλημα των οσμών και της ρύπανσης, εντοπίζοντάς τις πηγές τους, χωρίς υπεκφυγές -όπως έχει δυστυχώς γίνει μέχρι σήμερα.

Ασκήσαμε τεκμηριωμένη και σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και την διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, καταγγέλλοντας ότι είναι υποκριτική η στάση Πατούλη να προτείνει ανέξοδα και βολικά ψηφίσματα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός καλύπτουν στην πράξη τη λειτουργία των καταγγελλόμενων εταιρειών της περιοχής, στέλνοντας τα πορίσματα του Δημόκριτου για νέα διερεύνηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ως τότε φυσικά… δεν αλλάζει τίποτα!

Καταγγείλαμε την αναλγησία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους που επί 5 χρόνια αρνούνται επί της ουσίας να ελέγξουν την περιοχή, με την αστεία δικαιολογία ότι… δεν έχουν εξειδικευμένα εργαλεία μέτρησης (!), τα οποία ωστόσο… ουδέποτε φρόντισαν να προμηθευτούν για να ασκήσουν, επιτέλους, τον ελεγκτικό τους ρόλο και όχι να «πετούν την μπάλα στην εξέδρα»!

• Αναδείξαμε την αντιφατικότητα των ελέγχων και των ενεργειών, καθώς από την μία πλευρά, οι αυτοψίες όλων των ελέγχων που έγιναν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και της Περιφέρειας ήταν θετικές για την λειτουργία των καταγγελλόμενων μονάδων, από την άλλη τα πορίσματα του Δημόκριτου παραπέμφθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο στις καλένδες, ενώ εντέλει και η εισηγήτρια, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Αντωνάκου ανέφερε ότι ο Δημόκριτος ΔΕΝ κατονομάζει καμιά εταιρεία ως πηγή των οσμών!

Παρά ταύτα και παρά το ότι η συζήτηση ήταν απολύτως προσχηματική και το προτεινόμενο ψήφισμα της διοίκησης παντελώς ανέξοδο -απέναντι σε μια κυβέρνηση που αρνείται στην πράξη να λειτουργήσει και να κάνει οτιδήποτε- εμείς ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ στην έκδοσή του, προτείνοντας μια δική μας προσθήκη, προκειμένου να υπάρξει κοινή στάση και στήριξη όλων.

Συγκεκριμένα -συμφωνώντας στο ψήφισμα, κάτι που αποκρύβεται τεχνηέντως-προτείναμε την προσθήκη «να διασφαλιστεί η Περιβαλλοντική λειτουργία και προστασία του λιμανιού», προσθήκη που η κ. Αντωνάκου αρνήθηκε να δεχθεί μέχρι τέλους, παρά τις εκκλήσεις μας , ώστε να συνταχθούμε και τυπικά όλοι-αφού ουσιαστικά είχαμε συμφωνήσει!

Όπως γνωρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες σε θεσμικά όργανα, τα ψηφίσματα που κατατίθενται οφείλουν να επιδιώκουν πραγματική συμπαράταξη και γενικότερη αποδοχή, και υπόκεινται στο δημοκρατικό δικαίωμα όλων να τα συν-διαμορφώσουν και όχι να τα δέχονται αυτούσια και αμάσητα…

Περιέργως και εντελώς ακατανόητα η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ΔΕΝ δέχθηκε καμιά ενισχυτική αλλαγή που θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλη αποδοχή ή και ομοφωνία, «τραυματίζοντας» έτσι στην πράξη την όποια συναίνεση.

Κατόπιν τούτου και αφού είχαμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα ΥΠΕΡ των κατοίκων, υπέρ των πραγματικών και όχι υποκριτικών παρεμβάσεων και ενεργειών, ΥΠΕΡ του προταθέντος Ψηφίσματος, με ευθύνη της Διοίκησης, η συνεδρίαση οδηγήθηκε σε διάσταση προτάσεων και διάσπαση ψηφισμάτων! Δηλαδή σε απόλυτα ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ που, εντέλει κοροϊδεύουν τους πολίτες «πουλώντας» τους 2 διαφορετικά ψηφίσματα… διάσπασης του αναγκαίου αγώνα, που ουσιαστικά δεν αγγίζουν την κυβέρνηση, ενώ τα συμφέροντα… «γελάνε με ανακούφιση» για το θεσμικό αδιέξοδο και το αλαλούμ που δημιουργήθηκε!

Έτσι,
• Επειδή απεκρύβη επιμελώς ότι η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της, ΔΕΝ δέχθηκε το πόρισμα του Δημόκριτου και έστειλε το θέμα για… περαιτέρω έρευνα ως προς την πηγή των οσμών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η υποκρισία βασιλεύει, αφού όλοι οι έχοντες αρμοδιότητα κοροϊδεύουν τους δημότες!

• Επειδή οι αρμόδιοι της Περιφέρειας -που, τάχα, κόπτονται για τη ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά με την ταυτόχρονη προστασία του Περιβάλλοντος- τορπίλισαν την έκδοση ενός ομόφωνου ψηφίσματος, αφού δεν δέχθηκαν καμιά συμβολή και καμιά προσθήκη, αδυνατίζοντας ακόμα και αυτό το ανέξοδο ψήφισμα που πρότειναν.

• Επειδή ο Δήμαρχος κ. Βρεττάκος -τον οποίο στηρίξαμε και στηρίζουμε στον αγώνα του και στην αγωγή που δέχθηκε- υποστήριξε, επί λέξει, το… πιο απίστευτο, ότι η καταγγελλόμενη εταιρεία «προσφέρει εξαιρετικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες»!- αναφορά που από μόνη της ΑΝΑΙΡΕΙ όλη την απόφαση και τα επιχειρήματα του Δημοτικού Συμβουλίου, που την ίδια ώρα ήθελε να στηρίξουμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου!

Για όλους αυτούς τους λόγους, και επειδή η Παράταξή μας θέλει να είναι ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ των προβλημάτων και όχι μέρος της συγκάλυψής και του υποκριτικού σπρωξίματος «κάτω από το χαλί», επιλέξαμε να καταγγείλουμε την κυβερνητική υποκρισία, να αναδείξουμε το μεγάλο και πραγματικό πρόβλημα των δημοτών απέναντι στο ψέμα, τη δημαγωγία και το λαϊκισμό και παραμένουμε στο πλευρό των δημοτών και του Δήμου, στους ουσιαστικούς αγώνες και όχι στα λόγια και τα μονομερή βολικά και ανέξοδα ψηφίσματα που δεν πτοούν καμία κυβέρνηση.

Για εμάς ήταν πολύ εύκολο και εντελώς ανώδυνο να ψηφίσουμε οτιδήποτε και να είμαστε κατόπιν… «αγωνιστές», ρίχνοντας στην ουσία «στάχτη στα μάτια των πολιτών»!

Προτιμήσαμε μια τεκμηριωμένη και ειλικρινή συμβολή, και αυτό το νόημα είχε η στάση μας και το «Λευκό», ως απάντηση στην υποκριτική στάση Πατούλη και την διασπαστική λογική του «διαίρει και βασίλευε» η οποία επελέγη.

Είμαστε με τον απλό πολίτη και επιδιώκουμε πραγματικές λύσεις στο μεγάλο αυτό πρόβλημα και όχι ψεύτικες επικοινωνιακές πομφόλυγες που παραπλανούν συνειδητά. Καλούμε τους σκεπτόμενους πολίτες να αναζητήσουν το video της επίμαχης συνεδρίασης και να διαβάσουν προσεκτικά τα πρακτικά της. Τότε θα αποκαλυφθούν τα ψέματα οι προβοκάτσιες των πραγματικών υπευθύνων και όσων κάνουν «μικρά μεροκάματα συκοφαντίας», τότε θα σωπάσουν οι παραπλανημένοι και θα εξεγερθούν οι καλοπροαίρετοι από την υποκρισία!

Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μικρές προβοκάτσιες και άδικη ενοχοποίηση απόψεων με Σταλινικές συκοφαντικές αναφορές που δεν μας αγγίζουν, αλλά επιστρέφουν εκκωφαντικά στους εμπνευστές τους.

Διαβεβαιώνουμε τους φίλους, τους υποστηρικτές μας, αλλά και όλους τους δημότες -ότι και αν επέλεξαν στις εκλογές- ότι ο Γιάννης Σγουρός και η Παράταξή μας Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, τους χρέους και της ευθύνης της έναντι των πληττόμενων από τις οσμές και τους ρύπους συμπολιτών μας, υποστηρίζοντας στην πράξη και επί της ουσίας την αναζήτηση λύσεων και όχι προσχηματικά, «πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα», όπως έκαναν και κάνουν άλλοι σε όλα τα μεγάλα θέματα του Λιμανιού.

Δυστυχώς από την διάσπαση των δυνάμεων και όσα απίστευτα ακούστηκαν από επίσημα χείλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σίγουρα οι λεγόμενοι «οικονομικοί παράγοντες και τα συμφέροντα μπορούν ακόμη να χαμογελούν». Δεν έχασαν τίποτα και σίγουρα έχουν πρόθυμους θεσμικούς φίλους «έτοιμους για όλα» -ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει η πραγματική αρμοδιότητα, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις και συνήθως είναι θετικές για αυτούς.

Εμείς, με τις απόψεις μας, την ειλικρίνεια του λόγου μας και τις αποκαλυπτικές πικρές αλήθειες μας, σταθήκαμε υπέρ των δημοτών και είμαστε στην πράξη ΚΑΤΑ κάθε μονάδας που ρυπαίνει -και όχι με υποκριτικά λόγια που δεν κοστίζουν τίποτα.

Άλλοι είναι οι υποκριτές και οι φαρισαίοι που, «άλλα λένε μπροστά στους δημότες και άλλα κάνουν πίσω από την πλάτη τους».

Εκείνοι -και ξεπερνούν τα δάχτυλα τους ενός χεριού!- που συναντούν τους «ρυπαντές» κρυφά, στις επιχειρήσεις, αλλά…. και σε άλλα γραφεία τους!

Μακριά από εμάς λοιπόν τα μαθήματα Δημοκρατίας και χρέους. Μακριά από την παράταξή μας και τον Γιάννη Σγουρό, τα ψέματα, οι μισές αλήθειες, οι συκοφαντίες και οι προβοκάτσιες. Δεν μας πτοούν, γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Μας κινητοποιούν περαιτέρω, για νέες δημιουργικές μάχες επ’ ωφελεία των πολιτών, αλλά και για την αναζήτηση των ευθυνών εκείνων που συνειδητά συκοφαντούν, με την προσφυγή μας στη δικαιοσύνη.

Η Παράταξή μας έχει ιστορία 18 ετών, έρχεται από μακριά και πάει πολύ μακριά. Λειτουργώντας πάντα με αρχές, αξίες και ανεξαρτησία γνώμης, έχει ψηφιστεί από το 17.4% του λαού της Αττικής και δίνει καθημερινά λογαριασμό στους σκεπτόμενους και καλοπροαίρετους πολίτες και μόνον σε αυτούς.

Το σύνολο των Περιφερειακών μας συμβούλων, δίνει μάχες στο φως, με μοναδικό «εντολέα» τον κυρίαρχο πολίτη και δεν προσκύνησε ποτέ γραφεία ισχυρών -όπως άλλοι. Όλοι άλλωστε γνωρίζουν ποιοι μας πολέμησαν όλα αυτά τα χρόνια!

Τέλος, μας εκπλήσσει ο πόλεμος που γίνεται στο πρόσωπό του Γιάννη Σγουρού, ενός ανθρώπου που στέκεται όρθιος, αταλάντευτος, δυνατός, με όραμα, άποψη και δράση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Αττικής. Κατανοούμε ότι πολλοί ενοχλούνται από την παρουσία και τεκμηριωμένη δράση του. Κατανοούμε ότι ενοχλούν και «κοστίζουν» οι θέσεις και οι αποκαλύψεις του για τα μεγάλα θέματα της Αττικής, πίσω από τα οποία κρύβονται αρπαχτικές διαθέσεις. Αλλά δεν κατανοούμε κάποιους που συμμετέχουν -ελπίζουμε όχι συνειδητά- σε μια τέτοια αποτυχημένη προσπάθεια σπίλωσής του, όταν η παρουσία του Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής, αποτελεί εγγύηση για το δημόσιο συμφέρον και φάρο για όσα μπορεί αύριο να γίνουν σε προοδευτική κατεύθυνση.

Συνεχίζουμε, επιδιώκοντας να είμαστε Χρήσιμοι για τον Πειραιά και όχι Αρεστοί. Σε κάποιους μπορεί να αρκούν τα λόγια και τα ανέξοδα ψηφίσματα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο όλος Πειραιάς και τα Νησιά του χρειάζονται πραγματικό σχέδιο, συνεργασίες, ενότητα και δράση για να πάμε με έργο μπροστά. Εμείς δουλέψαμε και δουλεύουμε για τον Πειραιά… δεν δουλεύουμε τους συμπολίτες μας. Κάθε κατεργάρης… στον πάγκο του, λοιπόν».