Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Είναι καλά τα νέα;


Σχολιάζοντας την είδηση για τοποθέτηση συντονιστή (εδώ) για την επιτάχυνση του έργου για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου και διεθνούς κέντρου καινοτομίας στην περιοχή των λιπασμάτων, σχεδόν αυθόρμητα, βγήκε η φράση «καλά νέα»! Ακολούθησαν σχόλια και ερωτήματα γιατί τα νέα είναι καλά, οπότε προέκυψε η παρακάτω καταγραφή.

Σίγουρα είναι πολύ νωρίς, μιας και δεν είναι γνωστά τα καθήκοντα και το πλαίσιο δράσης του συντονιστή, ακόμα και η δημοτική αρχή δεν έχει μιλήσει για το θέμα, αλλά τα νέα μπορούν να θεωρηθούν καλά, κρατώντας πάντα μικρό καλάθι, γιατί:

  1. Μετά από 20 χρόνια, όπου η περιοχή (640 στρέμματα) θυμίζει κρανίου τόπο, υπάρχει μία πρόταση στο τραπέζι για μητροπολιτικό πάρκο και κέντρο καινοτομίας. Το μητροπολιτικό πάρκο ήταν και είναι πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
  2. Η πρόταση για μητροπολιτικό πάρκο και κέντρο καινοτομίας αποκλείει τις λιμενοβιομηχανικές δραστηριότητες και ο χώρος των 640 στρεμμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για παιδεία, αναψυχή, πολιτισμό αθλητισμό και πράσινο, όπως προβλέπεται από την αλλαγή για τις χρήσεις γης της προηγούμενης κυβέρνησης. Οπότε, η συζήτηση θα γίνει για κάποια μικρή τροποποίηση, ίσως, στο κομμάτι «παιδεία», η οποία θέλει προσοχή, για να χωρέσει και το κέντρο καινοτομίας.
  3. Η κίνηση αυτή εμπεριέχει την έννοια του διαλόγου. Δεν επιβάλλεται από πάνω, με την λογική "αυτό είναι", αλλά θα συναποφασιστεί. Αυτό το νόημα έχει και η τοποθέτηση συντονιστή. Θα συντονίσει τις διαφορετικές προτάσεις, ιδέες, πολιτικές, χρηματοδότηση, κλπ. Σύμφωνα με αυτή τη σκέψη, κορυφαίο ρόλο έχει το δημοτικό συμβούλιο, όπου θα πρέπει να μπει στη συζήτηση όχι με συνθήματα, αλλά με ξεκάθαρη, "δυνατή" πρόταση και σχέδιο. Εδώ θα φανούν και οι ευθύνες όσων αρέσκονται να σπρώχνουν το θέμα λίγο παρακάτω και να το εκμεταλλεύονται ψηφοθηρικά στις εκλογικές αναμετρήσεις.
  4. Συντονιστής δεν τοποθετήθηκε ένα πολιτικό πρόσωπο, κάποιος που απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής, αλλά κάποιος που έχει ασχοληθεί, όπως προκύπτει από το βιογραφικό του, με τη χωροταξία, τη διαχείριση παράκτιων περιοχών, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική διαχείριση κλπ. Βέβαια, εκτός του αποτελέσματος θα κριθεί στο τέλος!
  5. Η πρόταση αποκλείει, τουλάχιστον προσωρινά, την περίπτωση να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να έχει αγοραστεί από ένα οικονομικό κολοσσό η έκταση ή μέρος της και να πιέζει την κυβέρνηση για αλλαγές στις χρήσεις γης, όχι βιομηχανίες, για υλοποίηση του όποιου επενδυτικού σχεδίου, ...φτώχεια έρχεται!
  6. Στο «τραπέζι» αναγκαστικά θα τεθεί το ερώτημα και εξ ανάγκης θα επανεξεταστεί συνολικά το θέμα, εάν μπορεί να συνυπάρξει μητροπολιτικό πάρκο και δυσοσμία ή αλλιώς βιομηχανίες βαριάς όχλησης και πάρκο με παιδιά και ήπιες αθλητικές δράσεις.
  7. Τέλος, είναι καλά τα νέα γιατί η πρώτη προσέγγιση, πάντα, εάν και η περιοχή έχει καεί από επίδοξους σωτήρες, είναι η καλοπροαίρετη αποδοχή των προθέσεων των «απέναντι»      … και τελικά,  σε αυτή την είδηση υπάρχει η ελπίδα, ότι ανοίγουν νέοι δρόμοι συνεργασιών, ευκαιριών και δυνατοτήτων για την περιοχή!