Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Δύο ανακοινώσεις για το "τείχος" στο Καστράκι

Το 2016 ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας διενήργησε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με θέμα: «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ιδεών για την αξιοποίηση του ‘‘Καστρακίου’’». Οι συμμετοχές ήταν συνολικά εκατόν δέκα (110) συμμετοχές, ενώ παρελήφθησαν τριάντα πέντε (35) προτάσεις διαγωνιζομένων. Τα βραβεία παρουσιάστηκαν (εδώ)  και  (εδώ)!

Τον Φεβρουάριο του 2019  ξεκίνησε το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Αττικής 
με 3,57 εκατομμύρια ευρώ.
Στις 3 Ιουλίου η stagona4u στο άρθρο που δημοσίευσε (εδώ) παρουσίασε ένα "τσιμεντένιο τείχος" το οποίο κατασκευάζεται γύρω από το Καστράκι. Υπήρξαν αντιδράσεις και ξεκίνησε διάλογος στο διαδίκτυο για τη χρησιμότητα του "τείχους". 
Η δημοτική αρχή δεν έχει τοποθετηθεί (εδώ) για το θέμα, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο!
Σήμερα το Καστράκι "ντύθηκε" με λαμαρίνες. Ίσως ο χώρος πρέπει να ασφαλιστεί επειδή είναι εργοτάξιο και γιατί όπως πληροφόρησε ο δήμος Κερατσινίου βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι και άλλα ευρήματα που αξιολογούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία (εδώ). 
Παρακάτω οι αντιδράσεις -ανακοινώσεις του Παν. Καμά και Γ. Τσιρίδη, επικεφαλής παρατάξεων για το θέμα



Η ανακοίνωση του Παντ. Καμά
 ΤΟ ΤΕΊΧΟΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΆΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΌ ΕΡΏΤΗΜΑ
(Ιουλίου 15, 2020)
Έντονα έχει αναπτυχθεί ένας δικτυακός διάλογος για το " Τείχος" στο πάρκο στο καστράκι. Έχουν αποδοθεί πολλοί χαρακτηρισμοί, στο τείχος από τσιμέντο που περιβάλλει τα έργα που γίνονται στο πάρκο στο Καστράκι. Άλλοι μιλάνε για νέο τείχος του Βερολίνου, άλλοι μιλάνε για " τείχος του Αίσχους". 
Πράγματι, πρόκειται για μία ακαλαίσθητη κατασκευή, από τσιμέντο. Θα εκπλαγώ ιδιαίτερα, με δεδομένο από ό,τι διαβάζω, ότι το έργο έχει ξεκινήσει μετά από έναν Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, ότι μία τέτοιου είδους κατασκευή προβλεπόταν στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό. Δεν μπορώ να καταλάβω αν δεν προβλεπόταν στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό και στην Μελέτη του Έργου τι εξυπηρετεί η κατασκευή του.
Αυτά τα ερωτήματα και κυρίως το καθοριστικό ερώτημα αν το τείχος που βλέπουμε από τσιμέντο, υπήρχε στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, θα είναι στα ερωτήματα που θα θέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον η Δημοτική Αρχή, δεν θελήσει να μας λύσει την απορία, χωρίς προ- ημερησίας ερωτήσεις στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για μένα προσωπικά, η Δραπετσώνα είναι μία περιοχή του Δήμου μας, η οποία με τους αγώνες των κατοίκων της αλλά και χάρη σε μία σειρά εμβληματικών Δημάρχων, όπως ο Χατζόπουλος, ο Μπεάζογλου, ο Χρονόπουλος, ο Αλέκος Χρυσός, έχει αποκτήσει την δυνατότητα να γίνει η καλύτερη περιοχή του Δήμου μας, και μία από τις καλύτερες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Αυτό θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της Δραπετσώνας ότι τόσο εγώ όσο και ο συνδυασμός Κερατσίνι- Δραπετσώνα# ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, θα το υπερασπιστούμε έως το τέλος.
Παντελής Καμάς- Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού Κερατσίνι- Δραπετσώνα #ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ


Η ανάρτηση του Γ. Τσιρίδη
Το τείχος του αίσχους στο Καστράκι
(8 Ιουλίου 2020) 
Σημείωσε τις προάλλες ο ιστότοπος ΣΤΑΓΟΝΑ το κακό που πάει να γίνει με το τείχος που κτίζεται στο Καστράκι.
 Ό,τι χτίστηκε, κι ας είναι μπετά, πρέπει αμέσως να γκρεμιστεί, κι ό,τι δεν πρόλαβε να κτιστεί, πρέπει να μείνει ελεύθερο και να γλιτώσει από το αίσχος. Δεν ξέρω ακόμα αν το κακό είναι αναστρέψιμο ή όχι και θα δω τι μπορεί να γίνει.
Αναρωτιέμαι αν η Αρχαιολογική Υπηρεσία γνωρίζει τι συμβαίνει εκεί. Παλιά, ζητούσε από τον δήμο (που δεν είχε τέτοια πρόθεση) να φτιάξει τοιχίο ανάλογο με το δικό της. Άλλαξε τώρα γνώμη ή βρίσκεται σε άγνοια; ολόκληρη η ανακοίνωση (εδώ)