Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Το ΚΚΕ κατέθεσε την τροπολογία για την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανίων

Την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων από την έκταση 640 στρεμμάτων στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, την απαλλοτρίωση της έκτασης υπέρ του Δήμου και την απόδοσή της στους δημότες και επισκέπτες της πόλης για δωρεάν χρήση προβλέπει τροπολογία του ΚΚΕ που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. 
Ήδη η αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου έχει συναντηθεί με δύο κόμματα  τη ΝΔ και το Μερα25 και είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με τα υπόλοιπα κόμματα τις επόμενες ημέρες. 
 Η τροπολογία κατατέθηκε πριν τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και είναι ένα διαφορετικό κείμενο από αυτό για το οποίο δύο φορές συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο (εδώ)!

Η τροπολογία προβλέπει την
απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων από την έκταση 640 στρεμμάτων στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, απαλλοτρίωση της έκτασης υπέρ του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και απόδοση του συνόλου της έκτασης στους δημότες και επισκέπτες της πόλης για δωρεάν χρήση, όπου οι μοναδικές χρήσεις που θα επιτρέπονται θα σχετίζονται με αναψυχή, πολιτισμό, αθλητισμό, υγεία, εκπαίδευση και πράσινο.
 


Το κείμενο της τροπολογίας που κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και λοιπές διατάξεις».

Θέμα: Απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων από την έκταση 640 στρεμμάτων στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, απαλλοτρίωση της έκτασης υπέρ του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και απόδοση του συνόλου της έκτασης στους δημότες και επισκέπτες της πόλης για δωρεάν χρήση, όπου οι μοναδικές χρήσεις που θα επιτρέπονται θα σχετίζονται με αναψυχή, πολιτισμό, αθλητισμό, υγεία, εκπαίδευση και πράσινο
Αιτιολογική έκθεση

Το 2002 χαρακτηρίζονται στην περιοχή της Δραπετσώνας διατηρητέα μνημεία τμήμα του συγκροτήματος του εργοστασίου λιπασμάτων, υαλουργείο, ινστιτούτο ερευνών ΔΕΗ – ΚΗΣ μονάδα αμμωνίας κ.λ.π. 
Επίσης το 2007 υπήρχε υπόσχεση και δηλώσεις από την τότε κυβέρνηση, ότι θα γίνει ανάπλαση της περιοχής, θα μείνει ελεύθερη η παραλία και δεν θα δοθεί καμία άδεια λειτουργίας στα εργοστάσια της πρώην βιομηχανικής περιοχής της Δραπετσώνας. Ωστόσο το 2013 η τότε κυβέρνηση Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την περιοχή πόλο υπερτοπικής εμβέλειας του Δυτικού Πειραιά με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, υπηρεσιών, μεταποίησης, αναψυχής, πολιτισμού εκπαίδευσης και κατοικίας. Έτσι εγκαταστάθηκαν και μπήκαν σε λειτουργία ρυπογόνες βιομηχανίες. Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε σήμερα, αφού οι βιομηχανίες που έχουν εγκατασταθεί αποδεδειγμένα μολύνουν στην περιοχή. 

Συγκεκριμένα:
- Η δυσοσμία στη περιοχή είναι έντονη που δεν πάει άλλο. Κρατάει χρόνια και οι κάτοικοι φοβούνται, όχι να βγουν έξω από το σπίτι, αλλά να αναπνεύσουν στην κυριολεξία. Στα σχολεία της Δραπετσώνας, τα παιδιά ούτε στο προαύλιο μπορούν να βγουν, ούτε μάθημα γυμναστικής να κάνουν. Οι γειτονιές συχνά θυμίζουν θάλαμο αερίων, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη και τη ζωή απελπιστική, με τα μαζικά συμπτώματα δύσπνοιας, τσούξιμο στα μάτια και άλλα που δε φαίνονται μακροσκοπικά.
- Αυτό επιβεβαιώνουν τα παραδοτέα υπομνήματα του Δημόκριτου. Από τη μία με το βενζόλιο, που είναι «εκτός ορίων» κάποιες μέρες -ειδικά τους ζεστούς μήνες- αλλά και που όταν βρίσκεται εντός ορίων δε παύει να είναι καρκινογόνο, και τις θειούχες πτητικές ουσίες από την άλλη, που είναι αυξημένες και τις εισπνέουν καθημερινά οι κάτοικοι, φωτογραφίζονται ουσιαστικά οι ρυπογόνες βιομηχανίες.
Με την παρούσα τροπολογία ζητάμε την άμεση μετεγκατάστασή τους.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές τις ρυπογόνες βιομηχανίες, να εξασφαλιστούν το σύνολο των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και λοιπές διατάξεις».
Στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας συνολικής έκτασης εξακοσίων σαράντα (640) στρεμμάτων, όπως η περιοχή αυτή φαίνεται σε χάρτη Π-1 της περιοχής σε κλίμακα 1: 10.000, απαγορεύονται κάθε είδους δραστηριότητες και ιδίως βιομηχανικές, οι οποίες προκαλούν ρύπανση στην περιοχή και προβλήματα υγείας στους κατοίκους λόγω της λειτουργίας τους. 

Οι όποιες σχετικές άδειες λειτουργίας εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων που η δραστηριότητά τους προκαλεί ρύπανση ανακαλούνται αρμοδίως μέσα σε τρείς (3) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος. Μέσα στο ίδιο πιο πάνω χρονικό διάστημα επιβάλλεται η μετεγκατάσταση των πιο πάνω ρυπογόνων επιχειρήσεων σε περιοχή της Αττικής, όπου οι χρήσεις γης είναι συμβατές με τις δραστηριότητές τους. Από τη δημοσίευση του παρόντος και μέχρι την ανάκληση των σχετικών αδειών, επέρχεται υποχρεωτικά διακοπή της λειτουργίας των πιο πάνω δραστηριοτήτων.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές τις ρυπογόνες βιομηχανίες, εξασφαλίζεται από το κράτος το σύνολο των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Όποιο τμήμα της πιο πάνω έκτασης δεν ανήκει στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας απαλλοτριώνεται υποχρεωτικά υπέρ του ως άνω Δήμου, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Το σύνολο της πιο πάνω έκτασης, με τις πιο πάνω επιτρεπόμενες χρήσεις, παραχωρείται από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας προς δωρεάν χρήση στους δημότες και επισκέπτες της περιοχής.

Για τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την ανάπλαση της περιοχής και την συντήρηση των υποδομών που θα κατασκευαστούν, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας δικαιούται ισόποση ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κάθε αντίθετη διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης προς την παρούσα, καταργείται.

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2020, Την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές Μανωλάκου Διαμάντω, Παφίλης Θανάσης, Γκιόκας Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα, Κατσώτης Χρήστος, Μαρίνος Γιώργος.