Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

"Φωνάξτε έναν πιτσιρικά να σας δείξει"!

Του Γ. Τσιρίδη, δημοτικού συμβούλου του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, επικεφαλής της Δημ. Κίνησης "Η δική μας πόλη"

Με τίτλο «Καταιγίδα αντιδράσεων για τις «δια περιφοράς» αποφάσεις» δημοσιεύεται ένα άρθρο στο ΜΥΟΤΑ. [το βρίσκετε αν θέλετε στη διεύθυνση https://www.myota.gr/2020/03/24/]. 

Όπως λέει κι ο τίτλος, το άρθρο μιλά για τις δια περιφοράς αποφάσεις που παίρνονται από τα δημοτικά συμβούλια τελευταία με αφορμή τον κορωνοϊό. Αυτό έγινε πρόσφατα και στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα. Θα μπορούσε να γίνει με τηλεδιάσκεψη αλλά δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, η δυνατότητα αυτή στον δήμο. Έτσι, όμως, εκφράζεται μεν η θέση των παρατάξεων (με ημέιλ) όμως, δεν γίνεται ο αναγκαίος διάλογος που άλλοτε διευκρινίζει απορίες, άλλοτε προκαλεί τροποποιήσεις ή βελτιώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια πρόσφατη απόφαση του ΔΣ στην οποία οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν με ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ δια μέσου της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Μεταξύ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης ήταν η έγκριση ή μη ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου του δήμου, κάτι σαν τα πενταετή πλάνα της πάλαι ποτέ Σοβιετίας.
Στους υπολογισμούς του προγράμματος αυτού, περιλαμβανόταν στα έσοδα και είσπραξη δημοτικών τελών ανάλογη με την ισχύουσα σήμερα. Λογικό είναι αυτό αφού η διοίκηση καθόρισε το δημοτικό τέλος και η διοίκηση κατήρτισε το πρόγραμμα. Η αντιπολίτευση ψήφισε ΟΧΙ στο μεσοπρόθεσμο κι έτσι αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Μια από τις παρατάξεις, όμως, ψήφισε ΥΠΕΡ, προφανώς θέλοντας να έχει ο Δήμος ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ερχόμενη σε αντίφαση με τον εαυτό της που είχε ψηφίσει ΟΧΙ στα δημοτικά τέλη. Πράγματι, τον Νοέμβρη είχε ψηφίσει μια πρόταση μείωσης του δημοτικού τέλους των κατοικιών και καταστημάτων σε αντίθεση με την διοίκηση. Σύμφωνα με εκείνη την στάση της, τώρα θα έπρεπε να μην εγκρίνει τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου. Όμως δεν το έκανε.

Αν η συζήτηση γινόταν ζωντανά, τέτοιο λάθος δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει. Θα σημείωναν οι άλλες παρατάξεις ότι το μεσοπρόθεσμο περιέχει ρυθμίσεις στα οικονομικά (όπως περιέχει και στα τεχνικά ζητήματα) με τις οποίες έχει διαφωνήσει (αφού ούτε το τεχνικό πρόγραμμα έχει ψηφίσει) και έτσι όλη η αντιπολίτευση θα ψήφιζε ΟΧΙ. Το λάθος έγινε λόγω του τρόπου ψήφισης των θεμάτων, δια περιφοράς, που δεν επέτρεψε τον ζωντανό διάλογο και την διαμόρφωση των θέσεων και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης μέσα από αυτόν.

Λένε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει επεξεργαστεί ένα σύστημα για να γίνονται οι συνεδριάσεις από απόσταση μεν, αλλά, ζωντανά. Η τεχνολογία έχει λύσει τέτοια ζητήματα πριν από πολλά χρόνια. Από τον δήμο δεν περιμένει κανείς τίποτε, είναι γνωστό πόσο πίσω από τις εξελίξεις τρέχει, το υπουργείο, όμως, μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον κορωνοϊό, θα έπρεπε ήδη να έχει προωθήσει την λύση. Για να μην γίνει πουθενά στην Ελλάδα το κωμικό ευτράπελο της Θράκης. Εκεί είδαμε τον ίδιο τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας που μας απαγορεύει συναθροίσεις και κυκλοφορία στους δρόμους με ύφος αυστηρό και σοβαρό, να έχει μαζέψει σε ένα δωμάτιο δεκάδες ανθρώπων για σύσκεψη κατά του ιού!!! Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμά του θα τινάξουμε στον αέρα όλον τον κρατικό σχεδιασμό που αυτός έχει την ευθύνη να εφαρμόσει!!!

Ελπίζουμε πως στις επόμενες συνεδριάσεις των Συμβουλίων σε όλη την Ελλάδα, και στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα (έστω και ασθμαίνοντας προς το τέλος της σειράς) θα υπάρξει η δυνατότητα της τηλεδιάσκεψης μέσω youtube ή μέσω οποιουδήποτε συστήματος επιλέξει το υπουργείο εσωτερικών. Αν δεν μπορούν οι ίδιοι, ας φωνάξουν έναν πιτσιρικά από το σπίτι (δεν μπορούμε πια να λέμε "από τον δρόμο") για να τους δείξει.

 
Για το ίδιο θέμα εδώ