Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Μια σύσκεψη στο Δημαρχείο που πρέπει να προβληματίσει!

Η σύσκεψη με τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, τους Βουλευτές της Β’ Πειραιά και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Πειραιά μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας e-peiraias (εδώ), δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την πλευρά του δήμου, οι βουλευτές απουσίασαν, εκτός της κ. Κασιμάτη και αντιπροσώπου του κ. Ραγκούση. Απουσίασαν ακόμα και επικεφαλής παρατάξεων

Οι μόνοι που πήγαν οργανωμένοι ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του κ. Πατούλη.

Επομένως, ο στόχος να ανοίξει το θέμα, οι βουλευτές να πληροφορηθούν και να δεσμευτούν σε ένα κοινό πλαίσιο θέσεων, ώστε να προωθήσουν τα θέματα του δήμου δεν έχει επιτευχθεί.  Η αλήθεια είναι ότι οι βουλευτές, για λόγους που θεωρητικά πρέπει να δημοσιοποιηθούν (ίσως κάποιοι να είχαν σοβαρό λόγο), γύρισαν την πλάτη στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Μετά τη σύσκεψη και διαβάζοντας τα κείμενα που δημοσίευσαν ο Παντελής Καμάς (εδώ) και ο Γ.Τσιρίδης (εδώ) τα πρώτα συμπεράσματα είναι:
α)  Η εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου στο ΣχιΣτό είναι ειλημμένη απόφαση της περιφερειακής αρχής και φαίνεται ότι στο συμβούλιο θα τη στηρίξουν με «νύχια και δόντια»! Το Σχιστό είναι μια εύκολη λύση, επειδή υπάρχει ο ΣΜΑ από το 1992. Τις "δύσκολες" χωροθετήσεις άλλων εργοστασίων σε περιοχές της Αττικής τις αφαίρεσαν από τον σχεδιασμό. Άλλωστε, διαχρονικά οι φτωχές περιοχές «πληρώνουν» τη ρύπανση, την όποια ρύπανση, έστω και τη μικρή επιβάρυνση (1951-1991 χωματερή Σχιστού, 1992 έως και σήμερα ΣΜΑ Σχιστού)! 
β) και αυτή τη φορά, αυτοί που σχεδιάζουν για την περιοχή πιστεύουν ότι θα βρεθεί το κατάλληλο επιχείρημα για να κάμψει τις αντιστάσεις! Στο τραπέζι θα υπάρχουν, πάντα υπάρχουν αυτά στις δύσκολες αποφάσεις, τα λεγόμενα "αντισταθμιστικά οφέλη". Στο παρελθόν βέβαια, για την επέκταση της Cosco μίλησαν για ανάπτυξη,  για την oil one είπαν για την αναγκαία περιβαλλοντική υποδομή δίπλα στο λιμάνι,  παλιότερα για τη ΔΕΗ ανέλυαν τους στρατηγικούς λόγους για τους οποίους μια μεγάλη μονάδα παραγωγής ενέργειας πρέπει να βρίσκεται δίπλα στην πόλη,  για τον ΣΜΑ, ο οποίος λειτουργεί ανελλιπώς από το 1992, έλεγαν ότι θα εξυπηρετεί  τον Δήμο Πειραιά και τους όμορους Δήμους, και σήμερα κατόπιν σταδιακών επεκτάσεων πάνω από 18 Δήμους της Αττικής. Ήδη ψελλίζουν ιστορίες για τα "καλά της ανακύκλωσης" και δείχνουν φωτογραφίες για πανέμορφα εργοστάσια σκουπιδιών στη Δανία, αποφεύγοντας να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί αφαίρεσαν από τον σχεδιασμό τα εργοστάσια που θα κατασκευαζόταν σε άλλες περιοχές της Αττικής.
γ) σε αυτή τη "μάχη", για τη μη λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΣχιΣτό, το Κερατσίνι θα είναι μόνο του απέναντι σε όλους! 
 
Δυστυχώς στο Κερατσίνι δεν κατοικούν γνωστοί δημοσιογράφοι και παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής για να υποστηρίξουν το αυτονόητο, ότι σε μια επιβαρυμένη περιοχή, ακόμα και η ελάχιστη επιβάρυνση είναι πρόβλημα. Ακόμα, και οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, αυτοί που θα αποφασίσουν για το εργοστάσιο στο Σχιστό δεν κατοικούν στην περιοχή και φάνηκε στη σύσκεψη ότι θεωρούν σημαντικό το εργοστάσιο, ως "κόσμημα" το παρουσίασαν. Επιπλέον,  θέλουν να τελειώνουν με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, όσο πιο γρήγορα γίνεται και πολύ πριν τις εκλογές. Και, δυστυχώς, έτι είναι, στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν και υποστηρικτές της λύσης εργοστάσιο στο ΣχιΣτό, διαχωρίζοντας, άτονα, μόνο τη θέση τους στη θερμική επεξεργασία(καύση επεξεργασμένων απορριμμάτων).


Τι μένει; Ο αγώνας φορέων και των κατοίκων! Όπως τότε με τη χωματερή στο Σχιστό, όπως με το εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπως με τον μαντρότοιχο στα λιπάσματα, κ.λπ.! Όχι αγώνας προσχηματικός, για να κολλήσουν αγωνιστικά ένσημα οι κομματικοί στρατοί ή να δηλώσουν παρόντες οι επόμενοι υποψήφιοι πολιτικοί, αλλά αγώνας για να κατανοήσουν αυτοί που αποφασίζουν ότι η περιοχή δεν αντέχει καμία επιπλέον επιβάρυνση, κανένα εργοστάσιο!