Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας:" ΌΧΙ εργοστάσιο στο ΣχιΣτό!"

Το χρονικό διάστημα που διανύουμε είναι κρίσιμο για το μέλλον του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. 
Με αποφάσεις που θα παρθούν στο επόμενο διάστημα, πρόκειται να καθοριστεί η τύχη της πόλης για τα επόμενα 30 χρόνια.
 Στην ιστοσελίδα του Δήμου δημοσιεύτηκε κείμενο με "τις θέσεις της πόλης" για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή με τίτλο "Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ".
Σημαντικό κομμάτι του κειμένου αναφέρεται στο θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, τα σχέδια της περιφέρειας Αττικής να εγκαταστήσει εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΣχιΣτό. 
Με το κείμενο, αυτό ξεκαθαρίζονται όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις "ανοιχτές πληγές" της περιοχής και γίνονται γνωστές προς  όλους οι κόκκινες γραμμές που βάζει η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο! 

 ...
Το Σχιστό δεν είναι η «πίσω αυλή» της Αττικής
Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Αττικής έχει αναδειχθεί σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, μια πραγματικά «ωρολογιακή βόμβα», με μεγάλες και σοβαρές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.
Η ευθύνη γι’ αυτό βρίσκεται σε όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, περιφερειακές αρχές, καθώς και του αρμόδιου φορέα διαχείρισης ΕΔΣΝΑ. Από κοινού εφάρμοσαν πολιτικές που επένδυσαν στα σύμμεικτα απορρίμματα και στην ταφή, στον συγκεντρωτισμό και την εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων. Στο πλάι αυτών υπήρξε η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών που είχε υιοθετήσει την αντιδημοκρατική αντίληψη «οτιδήποτε ενοχλεί τον δημότη μου, το στέλνω στην αυλή του γείτονα».
Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, ήταν για δεκαετίες ολόκληρες το Σχιστό με τη χωματερή του και η Φυλή ή από το 1990 η Φυλή και το Σχιστό με το ΣΜΑ, να αποτελούν την «πίσω αυλή» της Αττικής.

Η προηγούμενη περιφερειακή Αρχή ψήφισε στον ΠΕΣΔΑ ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων με τα εξής χαρακτηριστικά: 
α) τον δημόσιο χαρακτήρα του, β) τη διασπορά του σε 9 σημεία της Αττικής (6 ΜΕΑ, 3 ΧΥΤΥ, 2 μονάδες βιοαποβλήτων). Το μόνο ωστόσο που έκανε ήταν να προτείνει για χωροθέτηση μόνο 2 σημεία στην Αττική: τη Φυλή και το Σχιστό.
Η σημερινή περιφερειακή Αρχή προτείνει ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων με τα εξής χαρακτηριστικά:
α) τη συμμετοχή των ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ, 
β) την καύση ως επιλογή και 
γ) τη χωροθέτηση μόνο 2 σημείων στην Αττική: τη Φυλή και το Σχιστό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου- Δραπετσώνας στην τελευταία του συνεδρίαση υπογράμμισε ότι αρνείται να συμβιβαστεί με αυτή την εξέλιξη και θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο μαζί με τους πολίτες για να αναχαιτίσουμε μαζί και να ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια.
Η ζωή μας βρίσκεται πάνω από τις πολιτικές σκοπιμότητες όσων πρωτοστατούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, αν και θα είχαμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε μιας και φιλοξενούμε τα λύματα και τα σκουπίδια όλης της Αττικής για ολόκληρες δεκαετίες.
Θεωρούμε τον αγώνα μας μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας για έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων.

Πρέπει από κοινού να απαιτήσουμε:
-Δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ
-Όχι στην καύση απορριμμάτων
-Καμία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με οποιαδήποτε μορφή στο Σχιστό.

Ολόκληρο το κείμενο εδώ