Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

"Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους του Κερατσινίου και του Περάματος... "

ΚΑΙΤΗ ΚΥΛΑΚΟΥ*
 "Τα σχέδια του κ. Πατούλη, δεν θα επιτρέψουμε, ως οφείλουμε, να πάρουν σάρκα και οστά, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο, την ήδη υποβαθμισμένη περιοχή του Κερατσινίου και του Περάματος, και κατ' επέκταση και των γύρω δήμων" 


Από το 1965 που ξεκίνησε η λειτουργία της χωματερής Άνω Λιοσίων, στην οποία πέταγαν ακόμα και νοσοκομειακά απόβλητα καθώς και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, το "σίριαλ -θρίλερ" των σκουπιδιών είχε πολλά και τρομακτικά επεισόδια με πολλούς και διαφορετικούς σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές και κομπάρσους.

Το εφιαλτικό σκηνικό δημιουργήθηκε για δεκαετίες από τη χρήση των Α. Λιοσίων και της Φυλής, σαν του βασικού σκουπιδότοπου της Αττικής, προσδίδοντας στην περιοχή χαρακτηριστικά περιβαλλοντικής "βόμβας'', τις συνέπειες της οποίας υφίστανται και οι όμορες περιοχές σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων.
Και όλα αυτά ενώ υπήρχε σοβαρή εναλλακτική λύση με αφετηρία προβληματισμούς και αντίστοιχες διεργασίες μέσα στην κοινωνία. Εναλλακτική λύση που συνδέεται με τη συνεχώς διευρυνόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για άμεση παρέμβαση και που αποτυπώθηκε στην φιλοσοφία της πρότασης για την αποκεντρωμένη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
 Η πρόταση αυτή άνοιγε τον δρόμο προκειμένου να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων κατέχοντας τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στη ταφή τους. Να γίνουν τα απορρίμματα μέσα από την ανακύκλωση ένας από τους παράγοντες βιώσιμης ανάπτυξης, πηγές πλούτου, θέσεων εργασίας και πόροι ανάπτυξης.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι πρωτοβουλίες της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ για να δρομολογήσουν μια νέα, οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων. Μια πολιτική δύσκολη στην εφαρμογή της γιατί προϋποθέτει αλλαγή στις συμπεριφορές και συνήθειες και υπέρβαση του φαύλου κύκλου αντιλήψεων του τύπου " όχι τα σκουπίδια στην αυλή μου".
 Ψηφίστηκε από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός στη βάση των αρχών της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της ανάκτησης, της κομποστοποίησης.  
Κλήθηκαν οι Δήμοι της Αττικής να συμβάλλουν στην προσπάθεια για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής, με τα Τοπικά τους Σχέδια – κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Αυτός ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, που ήλθε σε ρήξη με το παρελθόν και που προωθούσε αυτές τις αρχές, απαγορεύοντας τους ΧΥΤΑ, δηλαδή τις χωματερές, έγινε νόμος του κράτους. 
Παράλληλα αποκαταστάθηκαν οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, προστατεύοντας τους σκληρά φορολογούμενους συμπολίτες μας από τα μεγάλα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επεδίωξε μέσα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, σε μια χωροταξικά δίκαιη χωροθέτηση των νέων εγκαταστάσεων των μονάδων μικρής κλίμακας και των ΧΥΤΥ στην Αττική.

Το προηγούμενο διάστημα η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας ανακοίνωσε με συνοπτικές διαδικασίες την απόφασή της να ακυρώσει αυτόν τον ήδη ψηφισμένο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) , επικαλούμενη ότι δήθεν είναι ανεδαφικός και ότι δεν μπορεί να έχει την απαιτούμενη συνέχεια.
 
Το νέο σχέδιο που προτείνει δεν προβλέπει γιατί δεν θέλει να υπηρετήσει την επιβαλλόμενη αποκέντρωση στη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση την αρχή της εγγύτητας και καταργεί όλα τα προτεινόμενα σημεία. Επαναφέρει τις δύο χωροθετήσεις στη Φυλή και στο Σχιστό και δεν αποκλείει την καύση, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο εθνικό σχέδιο και για λόγους απαγορεύσεων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υπηρετώντας τη λογική του φαύλου κύκλου αντιλήψεων ¨οχι τα σκουπίδια στην αυλή μου, να πάνε στην αυλή του γείτονα" αντιμετωπίζει τη Δυτική Αττική και τον Πειραιά με ταξική μεροληψία γνωρίζοντας ότι στις περιοχές αυτές που ήδη δέχονται μεγάλες και σοβαρές οχλήσεις διαχρονικά ζούν άνθρωποι που πασχίζουν για την επιβίωση.
 
Η Περιφέρεια Αττικής με το νέο σχέδιο προκρίνει στον Πειραιά, στο Σχιστό να λειτουργήσουν μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων 180.000 τόνων που με βάση υπολογισμούς είναι διπλάσια των αναγκών της περιοχής μας και Νέα Μονάδα Αποβλήτων 70.000 τόνων με ΣΔΙΤ, επιλέγοντας με διαδικασίες fust-truk να λειτουργήσει η μονάδα καύσης απορριμμάτων, πρώτη σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Τα σχέδια του κ. Πατούλη, δεν θα επιτρέψουμε, ως οφείλουμε, να πάρουν σάρκα και οστά, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο, την ήδη υποβαθμισμένη περιοχή του Κερατσινίου και του Περάματος , και κατ' επέκταση και των γύρω δήμων.
Όσοι βλέπουν και επιμένουν πως θα δημιουργηθεί ένα στολίδι στην περιοχή, και αφού το επιθυμούν τόσο, να το επιτρέψουν στις δικές τους περιοχές.
Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους όχι μόνο του Κερατσινίου και του Περάματος, αλλά και του Δήμου Φυλής και της Δυτικής Αττικής.
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ,4-3-2020 

*
*Η Καίτη Κυλλάκου είναι υπεύθυνη της θεματικής ομάδας Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά και της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και επί πολλά έτη διετέλεσε Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Κορυδαλλού ως επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ