Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Έγκριση του ΜΠΔΣ, «δια περιφοράς»

Την Παρασκευή 20-3-2020 έγινε «δια περιφοράς» η 5η ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (εδώ). Το θέμα πέρασε στην κυριολεξία απαρατήρητο, μιας και πουθενά στους χώρους ανακοινώσεων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν υπήρξε κάποια δημοσίευση. 
Δύο δημοτικές παρατάξεις η «Λαϊκή Συσπείρωση» (εδώ) με επικεφαλής τον Γ. Καλαμαρά και η Δημοτική Κίνηση «Αλλάζουμε» με επικεφαλής τον κ. Καμά (εδώ) ένιωσαν την ανάγκη να γράψουν δυο λόγια για τους δημότες δημοσιεύοντας ανακοινώσεις.

Βέβαια ποιος ασχολείται με αυτά, αυτές τις δύσκολες μέρες; 
Και ναι, έτσι έπρεπε να είναι, άλλα προέχουν σήμερα! Όμως, όταν συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει χρόνος για δημοσιεύσεις, και, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης υπήρχαν θέματα σοβαρά, όπως τα χαρακτηρίζουν κάποιες παρατάξεις, η ενημέρωση είναι αναγκαία. Επιπλέον, στη συνεδρίαση μπήκαν θέματα τα οποία πέρασαν με πλειοψηφία και όχι ομόφωνα και ακόμα υπήρξε θέμα που αποσύρθηκε, (γιατί;), και δεν μπήκε σε ψηφοφορία.  Επομένως το λιγότερο  αναγκαίο θα ήταν, να υπάρξει μετά τη συνεδρίαση μια μικρή ανακοίνωση. Έτσι για να γνωρίζουν και οι δημότες πως ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο σε  θέματα που δεν υπήρξε, λόγω συνθηκών, ο αναγκαίος διάλογος!

Ναι, υπάρχει ο νόμος που επιτρέπει να παίρνονται αποφάσεις δια περιφοράς στη διακυβέρνηση των δήμων και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, όλα έγιναν νόμιμα. Όμως διατυπώνονται ενστάσεις, όχι τόσο το "υπερβολικό" για «αλλοίωση της λειτουργίας της τοπικής δημοκρατίας» ή και τον «παραγκωνισμό δικαιωμάτων των μειοψηφιών», αλλά οι δημοτικοί σύμβουλοι εκπροσωπούν δημότες, από τους οποίους ζήτησαν το δικαίωμα να τους εκπροσωπήσουν και  οι δημότες πρέπει να ενημερώνονται. Και βέβαια, πάντα υπάρχει, το παλιό,  το "νόμιμο και το ηθικό"!  Από εκεί και πέρα, συνεδρίαση δια περιφοράς γίνεται «εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα» και αυτός από μόνος του, είναι ένας ακόμα λόγος, για τον οποίο θα έπρεπε να υπάρχει ανακοίνωση και ενημέρωση.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, την 5η της χρονιάς, όπως αναφέρεται στη διαύγεια, στην απόφαση 52, η οποία αφορά την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2021-2024 του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, διαπιστώθηκε ότι ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε νόμιμη απαρτία. Μάλιστα, η συμμετοχή αποτελεί ρεκόρ για τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, μιας και συμμετείχαν (40) δημοτικοί σύμβουλοι από τους (41). 

Ενδεικτικά στο 1ο θέμα, «την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2021-2024», το οποίο καθορίζει και την οικονομική πολιτική του δήμου για θέματα όπως αυτό των ανταποδοτικών τελών, ψήφισαν υπέρ 25 δημοτικοί σύμβουλοι και καταψήφισαν 11 δημοτικοί σύμβουλοι (Αγγελόπουλος, Αλεξάνδράκη, Αρφαράς, Δαβγιώτη, Δατσέρη, Καλαμαράς, Καμάς, Καραγιαννίδης, Λάλος, Σταυριανάκος, Τσιρίδης). Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Καμπούρη δήλωσαν παρών. Η απόφαση (εδώ). 
Με μια άλλη προσέγγιση το θέμα αυτό θα μπορούσε να αποσυρθεί! Υπάρχει μια τεράστια κρίση μπροστά μας. Την επόμενη μέρα της κρίσης του κορονοϊού, η οικονομική κατάσταση στη χώρα και στον κόσμο θα είναι εντελώς διαφορετική. Αποφάσεις σχεδιασμού και προγραμματισμού οικονομικής πολιτικής θα εξεταστούν κάτω από το πρίσμα των νέων δεδομένων. Ακόμα, και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό.  Η δημοτική αρχή δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, οπότε θα έπρεπε να επιδιωχθούν οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις, οι οποίες βέβαια προκύπτουν μόνο μετά από "εξαντλητικό" διάλογο! Μόνο έτσι,  ο σχεδιασμός της τοπικής οικονομικής πολιτικής των επομένων χρόνων θα είχε τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή της κοινωνίας! 

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση αυτή ήταν η πρώτη "δια περιφοράς", δεν υπήρχε εμπειρία. Σίγουρα θα προκύψουν ζητήματα, άλλωστε τα βάζουν οι παρατάξεις που δημοσίευσαν ανακοινώσεις! Στο επόμενο συμβούλιο, το οποίο αναγκαστικά θα γίνει κάποια στιγμή, αφού  ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ, ας επιλεγεί διαφορετική στρατηγική!
Τώρα ποια, υπάρχει και η τηλεδιάσκεψη για τον αναγκαίο διάλογο, η ΚΕΔΕ προσφέρει δωρεάν στους Δήμους την πλατφόρμα, αλλά και το Live Streaming για δημόσια προβολή της συνεδρίαση, βασικές αρχές λειτουργίας κάθε συλλογικού οργάνου!




Για το ίδιο θέμα:
Καταιγίδα αντιδράσεων για τις «δια περιφοράς» αποφάσεις (εδώ)