Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Καταιγίδα αντιδράσεων για τις «δια περιφοράς» αποφάσεις

 Δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που φτάνουν στο myota.gr για την καθολική όπως φαίνεται «Δια περιφοράς» μεθόδου λήψης αποφάσεων από τις δημοτικές αρχές.

Βασικός λόγος των διαμαρτυριών είναι η απουσία δημόσιου διαλόγου. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα δεν δίνεται ούτε η δυνατότητα καταχώρησης πρακτικών και αντιρρήσεων παρά του ότι ο νόμος δεν αναιρεί την δημοσιότητα της συνεδρίασης. Ομως αυτή η δημοσιότητα δεν προβλέπεται από πουθενά.

Το σημαντικό είναι ότι παρά του ότι ο νόμος προβλέπει τρία ενδεχόμενα «Δια περιφοράς», «κεκλεισμένων των θυρών» ή «με τηλεδιάσκεψη» όλοι σχεδόν οι δήμαρχοι επιλέγουν την πρώτη και με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς την δυνατότητα διαλόγου και αντιπροτάσεων ή συνδιαμόρφωσης.

Η διάταξη βέβαια αυτή στερεί και το δικαίωμα των δημοτικών αρχών να πάρουν και την άποψη ή τις ιδέες της αντιπολίτευσης και να βελτιώσουν τις προτάσεις τους, κάτι που γίνεται αρκετά συχνά στα δημοτικά συμβούλια μετά την απαραίτητη διαλογική συζήτηση.

Αλλο ένα πρόβλημα που δηλώνεται μέσω των ανακοινώσεων είναι η αποφάσεις πακέτο αφού απαιτούνται μεν τα 2/3 των μελών για να είναι έγκυρες, όμως από την στιγμή που θα δηλώσουν συμμετοχή οι παρατάξεις ουσιαστικά εγκρίνονται και άλλα θέματα που δεν θα συγκέντρωναν από μόνα τους την απαιτούμενη συμμετοχή. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ουσιαστικά υποχρεώνονται να συμμετάσχουν αφού στην Η.Δ. περιλαμβάνονται και θέματα επείγοντος χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των αποφάσεων μείωσης των τελών για τις τοπικές επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα.

Οι ανακοινώσεις μιλάνε για “αλλοίωση της λειτουργίας της τοπικής δημοκρατίας” και “παραγκωνισμό δικαιωμάτων των μειοψηφιών”.

Από τις ανακοινώσεις είναι προφανές ότι οι δημοτικές αρχές αξιοποιούν τις ειδικές διατάξεις για τον κορωνοϊό βρίσκοντας ευκαιρία να περάσουν άλλες σημαντικές αποφάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το επείγον αφού σύμφωνα με την εγκύκλιο υπ΄αρ. 18318/13-03-2020 αυτό δεν χρειάζεται να δικαιολογηθεί.

Να σημειώσουμε ότι κανονικά τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, εκ της ευθείας και ρητής πρόβλεψης της ΠΝΠ. Με άλλη όμως διάταξη απαγορεύεται η συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος υπ΄αρ. 18318/13-03-2020 ότι τα Δημοτικά και Περιφεριφερειακά συμβούλια συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, εκ της ευθείας και ρητής πρόβλεψης της ΠΝΠ. Για το διάστημα αυτό, επομένως (εννοεί το διάστημα που ισχύουν οι ΠΝΠ λόγω κορωνοϊού, δεν έχει εφαρμογή η πρόβλεψη της παρ. 1 του άρθρου 67 και παρ. 1 του άρθρου 167 του ν. 3852/2010 στο βαθμό που η ΠΝΠ ορίζει διαφορετικό τρόπο σύγκλησης των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων αντιστοίχως.
 
Σε όσες περιπτώσεις δεν πραγματοποιηθεί δια ζώσης συνεδρίαση των ανωτέρω συλλογικών οργάνων, η λήψη της απόφασής τους, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μπορεί να λαμβάνει χώρα:
α) είτε δια περιφοράς, με τη διαδικασία των διατάξεων των άρθρων 67, παρ. 51 και 167, παρ. 12 του ν. 3852/2010, δηλ. με έκδοση πρόσκλησης από τον Πρόεδρο, με την οποία θα περιγράφεται η δια περιφοράς λήψη της απόφασης, και με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών του συλλογικού οργάνου. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα εκ της διάταξης της ΠΝΠ, χωρίς να απαιτείται αιτιολόγησή της, αναφορικά με τον κατεπείγον χαρακτήρα των θεμάτων, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και με την βάσιμη πιθανολόγηση κινδύνου εκ της αναβολής λήψης απόφασης. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται με τον τρόπο αυτό, ανακοινώνονται από τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου στην πρώτη συνεδρίαση, μετά τη λήξη των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19,
β) είτε διά τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο όπως εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης με δυνατότητα βιντεοκλήσης κλπ

Η παραπάνω αναφορά της εγκυκλίου ερμηνεύει το Άρθρο 10 της ΠΝΠ που αναφέρει τα εξής:
Κατεπείγουσες διατάξεις για τη λειτουργία Δήμων και Περιφερειών κατά τη διάρκεια της λήψης μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19
Κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, η λήψη των αποφάσεων των πάσης φύσεως συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των διοικητικών συμβουλίων των εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων μπορεί να λαμβάνει χώρα είτε διά περιφοράς κατά τις προβλέψεις της παρ. 5 του άρθρου 67 και της παρ. 1 του άρθρου 167 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), είτε διά τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο. Στην περίπτωση της δια ζώσης σύγκλησης των συμβουλίων, οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών. myota