Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Τελικά, «δια περιφοράς» η συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου (Παρασκευή 20-3-2020)

Τελικά, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, για απαγόρευση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους άνω των 10 ατόμων και ότι αποθαρρύνονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 20-3-2020 (εδώ) δεν θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών όπως έλεγε η αρχική πρόσκληση που δημοσιεύτηκε από τον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, αλλά θα γίνει «δια περιφοράς».

Η συνεδρίαση «δια περιφοράς» είναι μια διαδικασία που προβλέπεται σύμφωνα με το αρ.10 παρ.1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ 55/11-3-2010 και με τη διαδικασία των διατάξεων των άρθρων 67 παρ.5.1 και 167 παρ.1.2 του Ν.3852/2010, εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης μιας και ο δήμος πρέπει να λειτουργήσει.

Ουσιαστικά ορίζεται η διαδικασία με επαφή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι με email από προσωπικό τους λογαριασμό προς το email του Δήμου  στέλνουν τις απόψεις και  συμπληρώσουν την ψήφο τους, σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, σε κάποιο συνημμένο έντυπο που αποστέλλεται στους δημοτικούς συμβούλους με τα θέματα που θα μπουν σε ψηφοφορία.

 Οι σχετικές διαδικασίες για τη ψήφο "διά περιφοράς" απαιτούν, εάν δεν έχει αλλάξει κάτι, τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών δημοτικού συμβουλίου. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται, ανακοινώνονται από τον πρόεδρο του συμβουλίου στην πρώτη, μετά τη λήψη της απόφασης, τακτική συνεδρίαση.

Από εκεί και πέρα, δεν έχει γίνει γνωστό, εάν θα συζητηθούν όλα τα θέματα που περιλαμβανόταν στην αρχική ημερήσια διάταξη ή κάποια θα αφαιρεθούν, ιδίως αυτά που δεν εμπίπτουν σε οριακές ημερομηνίες και θα ήταν καλό  να συζητηθούν σε μια ανοικτή διαδικασία, για λόγους τυπικούς, αλλά και ουσιαστικούς (συμμετοχή, αντίλογος, κλπ). Επιπλέον,  δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα συμμετέχουν όλες οι δημοτικές κινήσεις.