Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Ο «Τερψηχώρος» δείχνει τον δρόμο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δραπετσώνας «Τερψηχώρος», πρώτος από τους συλλόγους της περιοχής μας, μπαίνει μπροστά και διοργανώνει την Τετάρτη 11-09-2019, στις 18.30μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας και πορεία προς τις εγκαταστάσεις της Oil One. 
Η κινητοποίηση αυτή είναι η πρώτη μετά από μια μεγάλη περίοδο απραξίας,  η οποία κράτησε πολύ, κι ενώ η δυσοσμία κατά διαστήματα ήταν ανυπόφορη.   Με την μεγάλη προεκλογική περίοδο,  την αναμονή για τις ανακοινώσεις του δήμου και της περιφέρειας για τις μετρήσεις από τα ερευνητικά κέντρα του Αστεροσκοπείου και του «Δημόκριτου», αλλά και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, πέρασε μια μεγάλη περίοδος και ενώ το πρόβλημα ήταν εδώ. 

Η έντονη δυσοσμία, η οποία ήταν παρούσα πολλές μέρες την καλοκαιρινή περίοδο και επιπλέον οι ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής (εδώ) και τις περιφέρειας (εδώ) με τις μετρήσεις μεγάλωσαν την ανησυχία των κατοίκων, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι επίσημα ερευνητικά κέντρα μιλούν για πτητικές ενώσεις που ανιχνεύουν στην ατμόσφαιρα. (Στο τέλος του μήνα αναμένονται και οι νέες μετρήσεις όπου θα συμπεριλαμβάνουν και τις δύσκολες μέρες του Ιουλίου). 

Στο κάλεσμα του «Τερψηχώρου» ανταποκρίθηκαν φορείς και συλλογικότητες της πόλης, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πήραν πρωτοβουλίες για την επιτυχία της κινητοποίησης.
 Ιδιαίτερα τα μέλη του «Τερψηχώρου» έχουν οργώσει τις γειτονιές για να ενημερώσουν, να μοιράσουν υλικό για την κινητοποίηση να τοποθετήσουν πανό σε κεντρικά σημεία της πόλης. 
Πραγματικά είναι συγκινητική προσπάθεια ενός τοπικού πολιτιστικού συλλόγου και πρέπει να "επιβραβευτεί" με μια μεγάλη κινητοποίηση, ώστε να σταματήσουν  "ποικιλώνυμες εξουσίες" να ψιθυρίζουν, για να δικαιολογήσουν την απραξία τους, ότι ο κόσμος δεν συμμετέχει.

Η δημοτική αρχή δήλωσε με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ότι στηρίζει κάθε  κινητοποίηση
των ανθρώπων και των συλλογικοτήτων της πόλης για την απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή μας και καλεί τους δημότες να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία. Το ίδιο έπραξαν και κάποιες οι δημοτικές κινήσεις! Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό! Πρέπει να μπουν μπροστά με ενεργό ρόλο και να καλέσουν τους δημότες με κάθε πρόσφορα μέσο. Έχουν τη δύναμη και τα μέσα. 
Η πόλη θα έπρεπε να γεμίσει με υλικό που να δίνει πληροφορίες για το πρόβλημα και τις επιπτώσεις της λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων δίπλα στα σπίτια μας. 
Ακόμα και τώρα η δημοτική αρχή, οι δημοτικές παρατάξεις, οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν την ευκαιρία, μαζί με τις ευχές και τους στερεότυπους χαιρετισμούς στις γειτονιές για την έναρξη των σχολικών μαθημάτων να καλέσουν δια ζώσης, ανοιχτά και δυνατά τους δημότες στην απογευματινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. 
Ο Τερψηχώρος μαζί με τα μαθήματα που ξεκινούν, ξεκίνησε τον αγώνα, και δείχνει τον δρόμο!