Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στη Δραπετσώνα, στη Χαραυγή και σε
περιοχές κοντά στο λιμάνι ήταν ανυπόφορη. Μύριζε έντονα για άλλη μια φορά!
Πολίτες και φορείς με ανακοινώσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
κατέθεταν τη διαμαρτυρία τους.
Από την πλευρά της δημοτικής
αρχής και των δημοτικών συμβούλων υπήρχε ησυχία μιας και ανέμεναν τις μετρήσεις που θα ανακοίνωνε το αστεροσκοπείο.
Σήμερα ο δήμαρχος
δημοσίευσε δήλωση (παρακάτω) για τη δυσοσμία με τίτλο "κι όμως μυρίζει" και παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα
έγγραφο του ΙΕΠΒΑ του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το έγγραφο του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με ημερομηνία 29-7-2019 σχετικά με τις μετρήσεις, δεν φαίνεται να δίνει ξεκάθαρη απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής.
Το έγγραφο του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με ημερομηνία 29-7-2019 σχετικά με τις μετρήσεις, δεν φαίνεται να δίνει ξεκάθαρη απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής.
Αναφέρει ότι από το σύνολο των μετρούμενων ρύπων αρχικά δίνεται έμφαση στο βενζόλιο και αναφέρει ότι η μέση ετήσια οριακή τιμή για την προστασία της υγείας των πολιτών είναι τα 5mg/m3.
Στο έγγραφο δεν αναφέρονται οι τιμές που κατέγραψε ο σταθμός, πόσο ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια για μια δεδομένη στιγμή, τις ώρες που καταγράφεται η άνοδος των
τιμών του βενζολίου ή και των άλλων των πτητικών ενώσεων.
Ακόμα
αναφέρεται ότι, εκτός από τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο, παρατηρείται ύφεση
στα επίπεδα του βενζολίου όλο αυτό το 8μηνο όπου διενεργούνται συνεχείς μετρήσεις
στον χώρο λιπασμάτων. Ύφεση σε σχέση με τι; Με τα ανώτερα επιτρεπτά όρια ή με τα στοιχεία των αρχικών μετρήσεων;
Επιπλέον υπάρχει ένα σημαντικό, απλοϊκό ίσως για ειδικούς, ερώτημα: εάν μια μέρα η μέτρηση ξεπερνάει τα ανώτερα όρια κατά πολύ, αλλά στις μετρήσεις όλου του χρόνου για να προκύψει η μέση τιμή είναι μικρότερη η καταγραφή αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού;
Βεβαίως στο έγγραφο δεν αναφέρεται η πηγή ρύπανσης (οι πρώτες ενδείξεις διερεύνησης του γεωγραφικού προσανατολισμού των πηγών εκπομπής υποδεικνύουν ενίσχυση από τον βόρειο τομέα) και γίνεται μια σύνδεση και εξάρτηση των επιπέδων του βενζολίου
από τους ανέμους.
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα υπάρχει και δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε. Περιμέναμε τις ανακοινώσεις και περιμέναμε να ακούσουμε πολλά. Να μάθουμε τι κατέγραψε ο σταθμός, να διευκρινιστεί από που προέρχονται οι οσμές. Να μάθουμε εάν και πόσο κινδυνεύουμε! Από το έγγραφο αυτά, προς το παρόν, δεν προκύπτουν! Βεβαίως περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Επιπλέον αυτή η επισήμανση με τη μέση τιμή χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Δηλαδή θα υπάρχουν χρονικά διαστήματα ύφεσης και μάλιστα τόσα μεγάλα και ξαφνικά θα γίνεται καταγράφεται μια αυξημένη μέτρηση που θα ισορροπεί το πράγμα; Έτσι θα ζούμε;
Το πρόβλημα της δυσοσμίας, που επανειλημμένα ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί τους κατοίκους πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Όχι άλλες παρατάσεις και καθυστερήσεις. Μην περιμένουμε τα χειρότερα!
Το αίτημα της απομάκρυνσης των ρυπογόνων
βιομηχανιών από την πόλη πρέπει να γίνει το κεντρικό θέμα συζήτησης σε
κάθε τραπέζι για αξιοποίηση της περιοχής.
Παράλληλα εκτός των άλλων κινήσεων πρέπει να εξεταστεί από τη νομική υπηρεσία του δήμου η προσφυγή σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια...
Το έγγραφο σε καλή ανάλυση εδώ
Δήλωση δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου: Και όμως μυρίζει
Το πρόβλημα που βιώνουν οι κάτοικοι της Δραπετσώνας για περισσότερο από τρία χρόνια, γίνεται συχνά, όπως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ανυπόφορο. Οι οσμές που γίνονται πολλές φορές αφόρητες, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς μπορούν να προκαλέσουν στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους σε αυτή.
Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας που οφείλουν να μας προστατεύουν, δήλωναν και εξακολουθούν να δηλώνουν άγνοια για την πηγή του προβλήματος και επομένως αδυναμία αντιμετώπισής τους. Σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών του προβλήματος, η Δημοτική Αρχή απάντησε με την τοποθέτηση και λειτουργία Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στις εγκαταστάσεις του Πολυχώρου Λιπασμάτων, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Μετά από οκτώ μήνες σχετικών μετρήσεων, έχουμε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου που αναφέρει τα παρακάτω, όπως μπορείτε να δείτε στις 2 φωτογραφίες που επισυνάπτονται:
Ανεξάρτητα ωστόσο από τις επίσημες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου, υπάρχει η βεβαιότητα αυτού που ζούμε στην καθημερινότητά μας. Η Δημοτική Αρχή και με τις επίσημες πλέον μετρήσεις στα χέρια της, απαιτεί από όσους και όσες αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πάρουν τώρα άμεσα μέτρα και να αντιμετωπίσουν στη ρίζα του το πρόβλημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί την Πέμπτη 1 Αυγούστου τους βουλευτές Β’ Πειραιά, σε σύσκεψη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους/ες εκλέξαμε ως εκπροσώπους μας στο ελληνικό κοινοβούλιο, να ανταποκριθούν στον ρόλο τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Από την πλευρά μας θα τους ζητήσουμε να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα καθιερώνει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων της Oil One και της Lafarge. Ταυτόχρονα, θα τους ζητήσουμε να βοηθήσουν, ώστε όταν παρατηρούνται φαινόμενα έντονης δυσοσμίας, το αρμόδιο υπουργείο να προχωράει αυτόματα σε ενέργειες διακοπής των εργασιών στις παραπάνω βιομηχανίες, όπως εξάλλου οφείλει να πράττει όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Τέλος, θα ζητηθεί από όλους τους βουλευτές να δείξουν με έμπρακτο τρόπο τη στήριξή τους στο αίτημα του λαού της πόλης για άμεση απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή. Να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων που θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις και θα οδηγούν, με δική τους πρωτοβουλία αφού η Πολιτεία δεν το κάνει μέχρι στιγμής, ακόμη και στο κλείσιμο των εργοστασίων.