Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ερώτηση για τα καζάνια προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τα οξυμένα προβλήματα στις περιοχές Κερατσινίου, Δραπετσώνας και του ευρύτερου Πειραιά, από την εγκατάσταση των καζανιών της «OIL ONE», καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ερώτηση που αναδεικνύει τα αιτήματα των σωματείων, των φορέων και των κατοίκων της περιοχής που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:
«Συνεχίζεται η αφόρητη δυσοσμία στις περιοχές Κερατσινίου, Δραπετσώνας και του ευρύτερου Πειραιά, λόγω της εγκατάστασης των καζανιών της "OIL ONE" και της ευρύτερης βιομηχανικής δραστηριότητας. Ενδεικτικό της ανυπόφορης κατάστασης που επικρατεί, ιδίως τις περιόδους με υψηλή θερμοκρασία, είναι ότι το 2018 σημειώθηκαν ακόμη και λιποθυμικά επεισόδια μαθητών.

Tα "καζάνια του θανάτου", όπως δικαιολογημένα τα αποκαλεί ο λαός, έχουν τη σφραγίδα ΕΕ, κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που θυσιάζουν την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

H Επιτροπή, σε προηγούμενη Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του KKΕ (E-002885/2018) είχε επικαλεστεί άγνοια, δηλώνοντας ότι "δεν διαθέτει, στο παρόν στάδιο, στοιχεία". Δεδομένου ότι τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων του "Δημόκριτου" επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των κατοίκων για τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, καθώς ο αέρας είναι φορτωμένος με θειούχες πτητικές ενώσεις που προέρχονται από επεξεργασία και καύση πετρελαιοειδών, ενώ καταγράφηκαν και τιμές βενζολίου που κάποιες μέρες ξεπερνούν τις οριακά επιτρεπόμενες τιμές,

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα σωματείων, φορέων και κατοίκων:
- Για άμεση ανάκληση όλων των αδειών της "OIL ONE" και απομάκρυνση των εγκαταστάσεών της από κατοικημένες περιοχές;
- Για απόδοση των 640 στρ. στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση της έκτασης χωρίς αποζημίωση και αξιοποίηση του χώρου των Λιπασμάτων με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων;». πηγή