Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Αποχώρησε ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας από τη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου -Δραπετσώνας αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), η οποία έχει ως αντικείμενο την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, ύψους περίπου 800 εκατ ευρώ. 
Αιτία της αποχώρησης ήταν η άρνηση του προέδρου της ΕΣΑΛ master plan να πράξει το αυτονόητο! Να αναβάλει τη διαβούλευση για λίγες μέρες  και να δώσει τον χρόνο στους δήμους και στους φορείς να μελετήσουν το αναθεωρημένο   master plan και  να τοποθετηθούν!

Η δήλωση δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου:

<ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ : ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 Η ζωή της πόλης μας ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με τις όποιες θετικές και αρνητικές πλευρές αυτής της συνύπαρξης. Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια νέα εξέλιξη. Ο νέος ιδιοκτήτης του λιμανιού, η Cosco, σχεδιάζει το μέλλον του, δίχως να παίρνει υπόψη του την τοπική κοινωνία, τις ανάγκες και τα «θέλω» της. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει νόμος που της επιβάλλει να προχωρήσει σε σχετική διαβούλευση για τα έργα που θέλει να πραγματοποιήσει, τον αγνοεί επιδεικτικά.

Σήμερα, συμμετείχα σε μία υποτιθέμενη διαβούλευση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που είναι υπεύθυνη για την αποδοχή ή όχι του master plan της Cosco.
 Στη συνάντηση, τόσο εγώ, όσο και όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών φορέων του ευρύτερου Πειραιά, ζητήσαμε τα αυτονόητα. Να μας δοθεί δηλαδή το master plan της εταιρείας και ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να το μελετήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε με σοβαρότητα να τοποθετηθούμε σε ένα τόσο κρίσιμο και σημαντικό θέμα που αφορά το μέλλον της πόλης και των ανθρώπων της για τις επόμενες δεκαετίες.
 Με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο, ο πρόεδρος της ΕΣΑΛ αρνήθηκε την αυτονόητη υποχρέωση που είχε να υιοθετήσει το αίτημα αναβολής της διαβούλευσης που του ζητήθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορώ παρά να αποχωρήσω από αυτή τα διαδικασία- φιάσκο.

Είναι τεράστια η κυβερνητική ευθύνη για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι εμπλεκόμενοι φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Ο υπουργός Ναυτιλίας οφείλει, υλοποιώντας τον νόμο και τη σύμβαση παραχώρησης στην Cosco, να επιβάλλει μία ουσιαστική διαβούλευση, πριν λάβει τις όποιες αποφάσεις του. Για εμάς είναι δεδομένο ότι δεν θα ανεχτούμε παρεμβάσεις στην πόλη μας, που στο όνομα μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης, θα καταδικάσουν μια ολόκληρη περιοχή και τους κατοίκους της. 
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και οι συμπολίτες μας, ώστε να τοποθετηθούν πάνω στα σχέδια αυτών που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.>





Νέο επενδυτικό σχέδιο 800 εκατ. για τον ΟΛΠ καταθέτει η Cosco