Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Ανασύσταση της επιτροπής Ανάπλασης

Ο Γ.Τσιρίδης επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Η δική μας Πόλη" και δημοτικός σύμβουλος αντέδρασε στην πρόταση του Παντ. Καμά (εδώ) και δηλώνει ότι συμφωνεί με το αίτημα για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και από κοινού συνεννόηση για αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της πόλης.
Επιπλέον, προτείνει και συμπληρώνει με την πρόταση για ανασύσταση της επιτροπής Ανάπλασης, η οποία θα "προετοιμάσει" τις τελικές προτάσεις, ακόμα και εάν δεν ανταποκριθεί η δημοτική αρχή. 
Ουσιαστικά προτείνει, εάν η δημοτική αρχή δεν δει ως ευκαιρία την πρόταση για συνεννόηση,  μέτωπο δυνάμεων απέναντι στη δημοτική αρχή. 
Η αλήθεια είναι ότι η δημοτική αρχή, και με τις τροπολογίες που ψήφισε η νέα κυβέρνηση, μπορεί να διοικεί χωρίς άγχος, μιας και το δημοτικό συμβούλιο περιορίζεται σε ρόλο συμβουλευτικό για να μην πούμε διακοσμητικό,  και πολλές σημαντικές αποφάσεις παίρνονται απ΄ την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής, όπου την απόλυτη πλειοψηφία έχει ο δήμαρχος, αντίθετα με τις επιλογές του εκλογικού σώματος! 
Όμως, στο πλαίσιο της νέας δημοτικής περιόδου και με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της δημοτικής αρχής! Θα συνεχίσει το ρόλο του μοναχικού καβαλάρη ή θα καθίσει σε ένα τραπέζι διαλόγου με στόχο τη συνεννόηση για τα μεγάλα προβλήματα που σέρνονται από δημοτική περίοδο σε δημοτική περίοδο; Ίδωμεν!
 
Η πρόταση του Γ. Τσιρίδη
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Με αφορμή μιαν επιστολή του Παντελή Καμά γράφω τις παρακάτω σκέψεις που έχουν απασχολήσει και την κίνηση "Η δική μας Πόλη" στις συνεδριάσεις της του Αυγούστου (ναι, του Αυγούστου!!)
Ο επιστολογράφος θέτει ως σημαντικά και ξεχωριστά θέματα για την πόλη τα εξής:
«η παρουσία βιομηχανικών εγκαταστάσεων δίπλα από τα σπίτια μας, όπως η OIL ONE, ο σχεδιασμός επέκτασης του ΟΛΠ- COSCO, η προοπτική επαναλειτουργίας του χώρου τριετών ταφών του Νεκροταφείου της Ανάστασης, η προοπτική λειτουργίας εργοστασίου ανακύκλωσης στο Σχιστό» και ζητά


«μία ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για αυτά τα ζητήματα, ώστε να λάβουμε αποφάσεις, στρατηγικού χαρακτήρα για την πόλη μας». Βεβαίως και συνηγορούμε στο αίτημα.
 
Συμπληρώνω όμως ότι σε ένα κείμενο θέσεων, (που θα περιλαμβάνει μάλιστα κοινές θέσεις πολλών παρατάξεων), παίζουν μεγάλο ρόλο οι λέξεις και οι διατυπώσεις όπως θα καταγραφούν. Γι αυτό τον λόγο χρειάζεται προεργασία που μόνο μια επιτροπή ανάπλασης θα μπορούσε να κάνει.
Εδώ μπαίνουμε σε άλλα ζητήματα. Ανακατεύονται ζητήματα όπως το ποιος εμπιστεύεται ποιον καθώς και οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές των παρατάξεων.Γι αυτό και το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Ας ξεκινήσουμε όμως με μια ειδική συνεδρίαση του ΔΣ και βλέπουμε.

Σίγουρο πάντως είναι ότι μια επιτροπή "Ανάπλασης" ή μια "Παμπειραϊκή", ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται, θα πρέπει να σχηματιστεί και ας έχει απουσίες. Ακόμα κι αν δεν δεχτεί η Δημοτική Αρχή να την συγκροτήσει θεσμικά μέσω του ΔΣ. Τα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουν ενταθεί και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.