Κάτι γίνεται... αλλά τι;
Νέο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» το οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις του υπουργού ναυτιλίας και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος ρίχνει όμως το «μπαλάκι» στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ)... "Κληθήκαμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες του διαγωνισμού με βάση την εισήγηση του ΟΛΠ..."
Μπέρδεμα! "Τα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΠ τα οποία διόρισε η κυβέρνηση, η παλιά, δεν υπακούουν στις επιλογές της;
Στην κυβέρνηση ο «γόρδιος δεσμός»
Συντάκτης: Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Νέο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» το οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις του υπουργού ναυτιλίας και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος ρίχνει όμως το «μπαλάκι» στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ)... "Κληθήκαμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες του διαγωνισμού με βάση την εισήγηση του ΟΛΠ..."
Μπέρδεμα! "Τα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΠ τα οποία διόρισε η κυβέρνηση, η παλιά, δεν υπακούουν στις επιλογές της;
Στην κυβέρνηση ο «γόρδιος δεσμός»
Συντάκτης: Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Απέναντι από το ΤΑΙΠΕΔ τάχθηκε χθες με δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας σχετικά με την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και της Σύμβασης Παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου - ΟΛΠ, που θα χαρακτηρίσει τις σχέσεις του νέου ιδιοκτήτη του 51% των μετοχών του ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι «αυτόνομο όργανο» και τον πρώτο λόγο στην υπόθεση τον έχει η κυβέρνηση.
Ο Θ. Δρίτσας, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά «Κανάλι 1» επιβεβαίωσε ότι δεν εξαιρείται από τη Σύμβαση Παραχώρησης η περιοχή Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.».
Υποστήριξε ότι στη συνάντηση που είχε με το ΤΑΙΠΕΔ έμαθε ότι στο προσχέδιο που έχει ετοιμάσει το Ταμείο το θαλάσσιο μέτωπο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα δεν εξαιρείται από την παραχώρηση, γεγονός που το επισήμανε λέγοντας ότι αυτό αποτελεί αίτημα πολλών χρόνων και αγώνων, παραμένει ως τέτοιο και σ’ αυτό ανταποκρίθηκε και ο πρωθυπουργός.
Ξεκαθάρισε ότι από δω και στο εξής αναλαμβάνει δράση το υπουργείο, ότι κυβέρνηση και υπουργείο θα βάλουν τη σφραγίδα τους στις περαιτέρω εξελίξεις και, όπως ανέφερε και στην τελετή παραλαβής του υπουργείου, θα διαβουλευτούν με τους πολίτες, τους δήμους, τους φορείς, τους εργαζόμενους για το θέμα.
Εκανε γνωστό επίσης ότι θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Πειραιά και τους άλλους δημάρχους της περιοχής, καθώς και με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «εάν υπάρξει ενδεχομένως σύγκρουση με το ΤΑΙΠΕΔ», ο υπουργός απάντησε και πάλι ότι τον πρώτο λόγο τον έχει η κυβέρνηση και ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι αυτόνομο όργανο, ενώ σε άλλη ερώτηση «τι θα συμβεί εάν οι δανειστές επιμείνουν στη μη απόδοση του χώρου των Λιπασμάτων στην τοπική κοινωνία», ο Θ. Δρίτσας είπε: «Δεν μπορώ να το αποδεχτώ αυτό ως λογική που μπορεί να αποδεχθεί μια κυβέρνηση και δη της Αριστεράς. Το Δημόσιο δεν μπορεί να απεκδυθεί των δικαιωμάτων του».
Τις έντονες αντιδράσεις τους για την πληροφορία που υπήρχε εδώ και μέρες, ότι το ΤΑΙΠΕΔ στο προσχέδιο της τροποποιημένης Σύμβασης Παραχώρησης δεν εξαιρεί το θαλάσσιο μέτωπο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, εξέφρασαν προχθές με κοινή τους δήλωση η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και οι ενδιαφερόμενοι δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος.
Αντιδράσεις
Οι φορείς ζητούν να υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την προεκλογική του ομιλία στις 13 Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι «έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην Εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα. Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης, για ν’ ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα».
Η συγκεκριμένη ρύθμιση κατά τον Αλ. Τσίπρα δίνει τη νομική βάση στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου της πόλης» και εγγυήθηκε ότι αυτό θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης.
Οι εξελίξεις πάντως δείχνουν ότι η κυβέρνηση καλείται να λύσει έναν «γόρδιο δεσμό» που έχει δημιουργηθεί με τη Σύμβαση Παραχώρησης και μάλιστα γρήγορα, καθώς η Σύμβαση θα πρέπει μετά την ολοκλήρωσή της να δοθεί στους τρεις υποψήφιους επενδυτές για να υποβάλουν στη συνέχεια τις προσφορές τους.
Ωστόσο στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται να εκδικαστεί μετά από πολλές αναβολές, η προσφυγή στο ΣτΕ από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, την ΟΜΥΛΕ και τους φορείς, κατά της πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ.
«Με εισήγηση του ΟΛΠ...»
Διαφορετική, αλλά ξεκάθαρη, τοποθέτηση έχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για την «επόμενη ημέρα» στο λιμάνι του Πειραιά, που αποκάλυψε η εφημερίδα μας.
«Οι αποφάσεις για τον διαγωνισμό είναι πολιτικές και λαμβάνονται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας», διευκρίνισε χθες στην «Εφ.Συν.» ο Στέργιος Πιτσιόρλας και πρόσθεσε: «Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου και θα ακολουθήσει τις εντολές της κυβέρνησης».
Ρίχνει όμως το «μπαλάκι» στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), η οποία -σημειωτέον- έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα και στελεχώθηκε με βάση τις εισηγήσεις του σημερινού υπουργού -και τότε αναπληρωτή υπουργού- Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.
«Κληθήκαμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες του διαγωνισμού με βάση την εισήγηση του ΟΛΠ, η οποία περιλαμβάνει στην παραχώρηση ολόκληρη την παράκτια ζώνη, πλάτους 50 μέτρων», μας εξήγησε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, που εξέφρασε τη διαφωνία του με τους τίτλους του βασικού θέματος της εφημερίδας.
Μας μίλησε επίσης για τις συζητήσεις που είχε όλο αυτό το διάστημα με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και διαβεβαίωσε ότι έγινε αποδεκτό το 90% των αιτημάτων τους.
Τα Λιπάσματα καταλαμβάνουν συνολικά 650 στρέμματα, στα οποία, εκτός από την παράκτια ζώνη που ανήκει στον ΟΛΠ, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις που ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα και σε ιδιώτες. «Εφ.Συν.»