Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αντιδράσεις για τον "Καλλικράτη" στα σχολεία!


Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Υπουργείο Παιδείας η πρόθεση σχεδόν του συνόλου της Αυτοδιοίκησης να απορρίψει κατηγορηματικά τις συνενώσεις των σχολικών συγκροτημάτων.


Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι «καλλικρατικές» διοικήσεις αποστρέφονται την διάθεση της Υπουργού για συγχώνευση των σχολείων. Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου υποστηρίζει πως με τον «Καλλικράτη» στην Παιδεία θα εξοικονομηθούν χρήματα που επί της ουσίας θα μπουν στα ταμεία των Δήμων. Αυτό θα συμβεί καθότι αναλαμβάνουν το κόστος των ενοικίων από τα σχολεία, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Σε αυτό εδράζεται η επιθυμία της μειοψηφίας των Δημάρχων, να προχωρήσουν οι συνενώσεις, οι οποίοι θέτουν ως προϋπόθεση τη μη διατάραξη της καθημερινότητας των μαθητών.

Την ίδια ώρα, πέρα των δημοτικών Αρχών, αντιδρούν και οι ίδιες οι κατά τόπους, κοινωνίες. Οι γονείς φοβούνται πως από την… εξοικονόμηση που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας, θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά το επίπεδο της εκπαίδευσης. Από την πλευρά του το αρμόδιο Υπουργείο, δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τον σχεδιασμό του «Καλλικράτη» στα σχολεία, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά. Κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τι μέλλει γενέσθαι.

Κανείς δεν λέει «όχι» σε εξοικονόμηση χρημάτων αλλά χρειάζονται οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως δεν θα χαμηλώσει περισσότερο ο πήχης στον… πονεμένο τομέα της «Παιδείας».

Οι αντιδράσεις για το ενδεχόμενο συνενώσεων δεν περιορίζονται στο στενό πλαίσιο του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπου ξεχωρίζουν οι Δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης και Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Αγρίνιο, Κοζάνη και Καρδίτσα λογίζονται ως πρωτοπόροι σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Μάλιστα, κάτοικοι της Καρδίτσας, σε αυτό το μήκος κύματος, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία την Τρίτη.

Βλέποντας τα «σύννεφα» να πληθαίνουν, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να καλέσει σε συνάντηση όλους τους «πράσινους» Δημάρχους προκειμένου να τους ενημερώσει επί του θέματος αλλά και να μεριμνήσει ώστε… να πέσουν οι τόνοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά του κόμματος στην Ιπποκράτους, αναμένεται να πέσει στενό… μαρκάρισμα στους Δημάρχους ενώ θα τονιστεί το οικονομικό όφελος που θα έχουν οι Δήμοι από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Πηγή dimarxe.gr