Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Συμβούλια Γειτονιών –Συμμετοχική Τοπική Δημοκρατία...


Του Αντώνη Γάκη , Υπ Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου Περιφερειακού Συμβούλου Αν. Αττικής

Σε δημοτικό-περιφερειακό επίπεδο η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και η οριζόντια και κάθετη δράση των συλλογικών φορέων μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλές μορφές.Τα συμβούλια ανά γειτονιά είναι ένα παράδειγμα για την τοπική ανάπτυξη της συμμετοχής και της ενεργούς αξιοποίησης των τοπικών αξιών και πλεονεκτημάτων.
Τα συμβούλια αυτά μπορεί να είναι άτυποι οργανισμοί, εξωραϊστικοί τοπικοί σύλλογοι, τοπικές ΜΚΟ ή φιλανθρωπικές εθελοντικές κινήσεις που θα συνδέονται επίσημα με το δήμο ή και με ...
την περιφέρεια.
Θα μπορούν να κάνουν πολυσχιδείς δράσεις με ένα αρχικό ονομαστικό κεφάλαιο και να επιχορηγούνται για συγκεκριμένες δράσεις με δημοτικά η περιφερειακά κεφάλαια.
Τα συμβούλια- ομάδες θα κινητοποιούν ακόμα καλυτέρα και θα ενημερώνουν βέλτιστα τους κατοίκους του χώρου δράσεις τους για τις ενέργειες και τις δράσεις που υπάρχουν.
Η διαβούλευση ανάμεσα σε μικρούς πληθυσμούς είναι καλύτερη και μέσα από τα εκλεγμένα μέλη τους- μικρά σε αριθμό για να είναι ευέλικτα-θα αποτελούν τον συνεκτικό κρίκο της βάσης με την επίσημη τοπική διοίκηση.
Τα οικονομικά, κοινωνικά περιβαλλοντολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα και διαφορές μπορούν να συζητούνται αλλά κυρίως να σχεδιάζονται άξονες δράσεις για την αντιμετώπιση και τη βελτίωση τους.Η συμμέτοχη σε αυτά τα συμβούλια δίνει την ευκαιρία στο πολίτη να αφυπνίσει την διάθεση και την ικανότητα του στις δημοκρατικές διαδικασίες.Είναι κινητήριος μοχλός που μπορεί να μετατρέψει τις σκόρπιες αδύναμες φωνές σε δυνατό παλμό δράσεων.
Η ουσία και η προϋπόθεση για τη δημιουργία τέτοιων συμβουλίων είναι η ύπαρξη ενός ικανού αριθμού εθελοντών σαν ένας πυρήνας δράσης που δεν θα έχει καμία σχέση με την κομματικοποίηση ή την χρησιμοποίηση των συμβουλίων αυτών σαν δεκανίκι ή αντιπολιτευτικό όργανο στην κάθε τύπου διοίκηση.
Ήδη αυτό το σύστημα εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία από το 1989 στο Πόρτλαντ των Η.Π.Α σε σημείο που έχει θεσμοθετηθεί σαν επίσημο μέρος της τοπικής πολιτειακής διοίκησης.