Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης»

Με πρωτοβουλία του συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» , πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1/2/2011, στα γραφεία του συλλόγου , ανοιχτή σύσκεψη εκπαιδευτικών και γονέων. Στη σύσκεψη, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από του συλλόγους εκπαιδευτικών Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Πειραιά «Η Πρόοδος», Ρέντη «Ρήγας Φεραίος» , Νίκαιας, ΕΛΜΕ Πειραιά, συλλόγους γονέων 1ου, 5ου , 6ου, 12ου, , 16ου, 22ου Δ.Σχ. Κερατσινίου, η αντιπρόεδρος της Ένωσης γονέων Κερατσινίου.
Στη σύσκεψη, αφού συζητήσαμε αναλυτικά το ζήτημα των συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων, συμπτύξεων τμημάτων, το «νέο σχολείο», το σχολείο της αγοράς και των χορηγών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, δηλώνουμε ότι :
· Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων. Τέτοια μέτρα, σημαίνουν για την περιοχή μας, υποβάθμιση - διάλυση – κατάργηση του δημόσιου σχολείου της γειτονιάς, δημιουργία λίγων, τεράστιων σχολικών συγκροτημάτων για κάθε βαθμίδα, υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών, και διαμόρφωση πληθωρικών τμημάτων. Όλα αυτά, συνεπάγονται την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, περισσότερα μορφωτικά ελλείμματα για τους μαθητές, περισσότερα βάρη για τους γονείς.
· Είμαστε αντίθετοι, στην υποχρηματοδότηση των σχολείων, στην υποβάθμιση - κατάργηση των σχολικών επιτροπών, στην υπαγωγή των σχολείων στους νέους «Καλλικρατικούς» Δήμους
· Απέναντι στο φθηνό σχολείο του μνημονίου και της αγοράς, υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν σχολείο, το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση. Διεκδικούμε μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (1:20 στην πρωτοβάθμια, 1:25 στη δευτεροβάθμια). Διεκδικούμε άμεση χρηματοδότηση όλων των σχολείων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.
Σε αυτά τα πλαίσια προτείνουμε στους συλλόγους τα εξής:

1. Να γίνουν κοινές συνελεύσεις γονέων, δασκάλων των υπό συγχώνευσης σχολείων. Οργανώνουμε, ενισχύουμε και συμμετέχουμε, σε συντονισμό με όλους τους φορείς των γονέων, συσκέψεις – συνελεύσεις ενημέρωσης καθώς και συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και των Σχολικών Συμβουλίων σε κάθε σχολείο.
2. Να γίνει παράσταση στα δημοτικά συμβούλια των δήμων για να σταθούν στο πλευρό μας και να αποφασίσει ομόφωνα ότι δεν δέχονται να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και οι συμπτύξεις τμημάτων στην περιοχή μας.
3. Οι φορείς του εκπαιδευτικού, του γονεϊκού κινήματος και των εργαζομένων, να συντονίσουμε τη δράση μας στην κατεύθυνση οργάνωσης μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (ώρα θα αποφασιστεί ύστερα από τις κοινές συνελεύσεις)
4. Να Καλέσουμε όλους τους φορείς της περιοχής μας να εκδώσουν ψηφίσματα, δελτία ενημέρωσης των μελών τους και υπομνήματα προς κάθε αρμόδιο.
5. Να σταλεί σε όλους του γονείς επιστολή – γράμμα για το «νέο σχολείο» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας
6. Να αναρτηθούν πανό στα σχολεία σχετικά μα τη διαφωνία μας για το ζήτημα των συγχωνεύσεων με σύνθημα. «Η δημόσια εκπαίδευση δεν πωλείται, δε συγχωνεύεται, δε καταργείται . Ενιαίο δωδεκάχρονο Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο για όλους».
Η σύσκεψη είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση που προέρχεται από συλλογικό φορέα εκπαίδευσης με στόχο τον συντονισμό της δράσης και τον κοινό αγώνα για ένα σχολείο ενιαίο, δωδεκάχρονο, δημόσιο και δωρεάν.
Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπορούμε να υπερασπιστούμε το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση !  Κερατσίνι, 3 Φεβρουαρίου 2011