Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Δεν έγινε η συζήτηση για τα σκουπίδια! Η ανακοίνωση της περιφέρειας

Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (εδώ) δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας! Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και άλλοι δεν προσήλθαν στην αίθουσα. Σ
το αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, δεν εμφανίστηκε ούτε ο πρόεδρος που συγκάλεσε το συμβούλιο! 
Την επομένη η περιφέρεια Αττικής έβγαλε ανακοίνωση και εξηγεί το λόγο που δεν έγινε η συνεδρίαση! Ο λόγος, που αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι σημαντικός: Το νέο ΠΕΣΔΑ  θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο μόλις εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ΥΠΕΝ!  Με τα λίγα που γνωρίζουμε λογικό είναι να γίνει συζήτηση με τη βασική μελέτη στο τραπέζι!

Αλλα, αυτό το απλό και πολύ σημαντικό, δεν μπορούσε η περιφέρεια να το ανακοινώσει πριν ορίσει συνεδρίαση του συμβουλίου; Δεν είναι το συμβούλιο το κορυφαίο όργανο, όπου εκφράζονται όλοι οι δημότες διά των αντιπροσώπων τους μετά τις τελευταίες εκλογές; Και που είναι ο σεβασμός προς τις δημοκρατικές διαδικασίες; ή ο στοιχειώδης σεβασμός στους συμβούλους και τους φορείς(άφησαν δουλειές και υποχρεώσεις) που είχαν παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
"Άλαλα τά χείλη των ασεβών..."

Σε κάθε περίπτωση από την  ανακοίνωση της περιφέρειας ας κρατήσουμε:
α. Η Περιφέρειας Αττικής θα πάρει όλες τις προβλεπόμενες εκ του νόμου εγκρίσεις και στη συνέχεια, εντός των νόμιμων προθεσμιών, θα φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ενημέρωση και λήψη απόφασης.
β.Όλο το προηγούμενο διάστημα, η περιφέρεια βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους Δήμους προκειμένου να συν-διαμορφώσει το νέο σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου...

(...Πάντως, διαβούλευση με τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας για τα σκουπίδια δεν έχουμε ακούσει!)


Η ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής:
Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιδιώκει διάλογο ουσίας κι όχι επικοινωνιακά show

Το ζήτημα του Περιφερειακού Σχεδιασμού της Αττικής θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο μόλις εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ΥΠΕΝ
Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής εργάζεται συστηματικά, για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον, σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της. Αντίπαλός μας στην προσπάθεια να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο από την απραξία του χθες, είναι ο λαϊκισμός .

Έχουμε αποδείξει τα τρία αυτά χρόνια, ότι επιδιώκουμε μέσα από το διάλογο με τις παρατάξεις του ΠΕΣΥ, τους Δήμους και τους πολίτες, τη μέγιστη δυνατή συναίνεση όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδιασμού μας για μια Αττική, πρώτη πράσινη Περιφέρεια.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τους Δήμους προκειμένου να συν-διαμορφώσουμε το νέο σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου, ενώ τους ενισχύουμε διαρκώς με σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να οργανώσουν την ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων.
Παράλληλα, έχουμε δημόσια δεσμευθεί, ότι μόλις ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εκ του νόμου διαδικασίες για την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, θα φέρουμε το κείμενο του ΠΕΣΔΑ προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τις παρατάξεις.
Δεν είναι στις προθέσεις μας να μην φέρουμε το ζήτημα του ΠΕΣΔΑ στο ΠΕΣΥ, απόφασή μας είναι να το φέρουμε όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, ώστε να είναι ώριμο για συζήτηση και λήψη απόφασης. Κι όχι βιαστικά, όπως μας ζήτησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες προκάλεσαν τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, για συζήτηση και λήψη απόφασης επί ενός σχεδίου ΠΕΣΔΑ, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί στην τελική του μορφή.

Είναι χαρακτηριστικό όμως πως οι 46 σύμβουλοι που υπέγραψαν για την έκτακτη σύγκληση του ΠΕΣΥ Αττικής, δεν προσήλθαν στο σύνολό τους στη χθεσινή συζήτηση. Μόνον 35 από αυτούς έδωσαν το «παρών», κι όπως ήταν φυσικό, η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Η χθεσινή διαδικασία όμως ανέδειξε ότι η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη λύση του προβλήματος. Αν ενδιαφέρονταν, θα βρίσκονταν κανονικά στη συνεδρίαση που ζήτησαν και δεν θα απουσίαζε το 25% των συμβούλων που έβαλαν την υπογραφή τους.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, εμμένει σταθερά στην άποψή της. Πιστή στις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας και του διαλόγου, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσει τη διαβούλευση πάνω στο κείμενο του ΠΕΣΔΑ, θα πάρει όλες τις προβλεπόμενες εκ του Νόμου εγκρίσεις και στη συνέχεια, εντός των νόμιμων προθεσμιών, θα φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ενημέρωση και λήψη απόφασης.
Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προχωράμε μπροστά και η Αττική αλλάζει τον τρόπο που διαχειρίζεται τα σκουπίδια της.