Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Καφέ κάδοι! Άλλη μια πονεμένη ιστορία;

Τον χειμώνα που πέρασε  η δημοτική αρχή 
υποδέχτηκε τον περιφερειάρχη, ο οποίος παρέδωσε στον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας 5 απορριμματοφόρα και 1370 καφέ κάδους με σύνθημα "Δυναμώνουμε την αλυσίδα ανακύκλωσης. Δίνουμε εργαλεία στους Δήμους για να γίνει η «πράσινη» διαχείριση μέρος της καθημερινότητας των πολιτών"
Τότε δελτία τύπου  εξέδωσε η περιφέρεια και ο δήμος. 
Εδώ δελτίο τύπου περιφέρειας. Εδώ δελτίο τύπου του Δήμου

Μετά από αυτή την εκδήλωση ο δήμος έβγαλε και μια ανακοίνωση 28/2/2022 και έλεγε: "Με το νέο μηχανολογικό εξοπλισμό που απέκτησε ο Δήμος μας, με σκοπό να εντείνει τα επίπεδα ανακύκλωσης στην πόλη μας, ενημερώνουμε όσες και όσους επιθυμούν να συμβάλλουν σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια ότι μπορούν να αιτηθούν και να τοποθετήσουν καφέ κάδους εντός της πολυκατοικίας τους (πυλωτές)". (εδώ)
Κανένας δεν έμαθε ποτέ, πόσοι συμπολίτες επιθυμούσαν να παραλάβουν κάδους και πόσοι κάδοι δόθηκαν τελικά! Βέβαια, τους επόμενους μήνες έκαναν την εμφάνιση τους σε κάποια σημεία της πόλης οι καφέ κάδοι, αλλά  η ενημέρωση ηταν και είναι περιορισμένη και γενικώς υπάρχει  "ησυχία" για το θέμα.
...
Άλλοι δήμοι χειρίστηκαν το θέμα εντελώς διαφορετικά. Ενημέρωσαν τους δημότες με έντυπα και άλλους τρόπους για τη χρησιμότητα των καφέ κάδων και την αναγκαιότητα ξεχωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων! 
εδώ μια πολύ καλή προσπάθεια!

Στην περιοχή μας η γνωστή μιζέρια! Ωραία λόγια, συμμετέχουμε, αλλά στην πράξη μετριότητα! Δεν υπήρξε κάποια σχετική "εκστρατεία" στα λαλίστατα ηλεκτρονικά μέσα που χρησιμοποιεί ο δήμος, δεν κυκλοφόρησε κάποιο έντυπο για να μπουν στο παιχνίδι και οι μαθητές στα σχολεία, δεν ενημερώθηκαν οι δημότες με αφίσες και ενημερωτικό υλικό (άραγε γιατί εξαφανίστηκε αυτή η δημοτική εφημερίδα; Η Πόλις)
 ... Όμως, υπάρχει χρόνος, πάντα υπάρχει χρόνος, μιας και το θέμα αυτό δεν τελειώνει και είναι και θα είναι  μπροστά μας.

...
Παρακάτω το ενδιαφέρον άρθρο για το θέμα, το οποίο δημοσιεύτηκε από τον Λάκη Ιγνατιάδη στη stagona4U και έδωσε το ερέθισμα για το παραπάνω σχόλιο!

Γιατί οι καφέ κάδοι ανακύκλωσης πέντε μήνες μετά την παραλαβή τους από το δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας δεν έχουν τεθεί ακόμα σε δημόσια χρήση;

                                                                                            Συντάκτης Λάκης Ιγνατιάδης

Για τα βιοπόβλητα, που είναι οργανικά ή βιοαποδόμησιμα απόβλητα και είναι αυτά που σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δύναται να αποδομούνται από μικροοργανισμούς και άλλα έμβια όντα, κάποια βασικά στοιχεία για όποιον ενδιαφέρεται στο τέλος του άρθρου.

Οι καφέ κάδοι. Είναι κάδοι που ανήκουν στους δήμους και μέσα σ'αυτούς τοποθετούν οι δημότες μόνο τα βιοαπόβλητα. 
Επειδή όμως είναι καινούργιοι κάδοι στην Αττική δεν απαιτείται μία συστηματική και σε βάθος χρόνου καμπάνια από τους δήμους με στόχο να ενημερώσουν τους δημότες και να τους πείσουν για τη σωστή χρήση των καφέ κάδων; Ναι, βεβαίως κι απαιτείται μια σοβαρή δουλειά με τον κόσμο ώστε να πειστεί για να κάνει μία καλή και μαζική χρήση των καφέ κάδων, θα απαντούσε ο οποιοσδήποτε θα'θελε να πάει καλά αυτή η επιλογή της Περιφέρειας με τους καφέ κάδους.

Η παράδοση των καφέ κάδων. 
Πριν από πέντε μήνες η Περιφέρεια Αττικής παρέδωσε στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας παρόντος του κ. Πατούλη, 5 απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων και 1370 καφέ κάδους διαφόρων μεγεθών. Το ίδιο έκανε και με τους υπόλοιπους 65 δήμους της Αττικής. Από τον Φεβρουάριο λοιπόν, έχει ο δήμος τους κάδους κι όσο έχετε δει εσείς τους καφέ εν δράση στους δρόμους της πόλης άλλο τόσο τους έχω δει κι εγώ. Τι έχω δει όμως;

Καμιά δεκαπενταριά μικρούς και μεγάλους καφέ κάδους στα πεζοδρόμια των δρόμων όπου γίνεται η λαϊκή στη Δραπετσώνα και που εμφανίστηκαν πριν ένα μήνα περίπου. Φαντάζομαι ότι και σε άλλα πεζοδρόμια των λαϊκών αγορών της πόλης η ίδια κατάσταση θα επικρατεί. Αυτό που το έχω δει με τα μάτια μου είναι πως οι μικροί στη Δραπεστώνα έχουν λουκέτο και οι μεγάλοι είναι βιδωμένοι. 
Με άλλα λόγια αυτοί οι καφέ κάδοι βρίσκονται εκεί ως εκθέματα μιας προχωρημένης αισθητικής παρέμβασης και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα, που σωστό είναι όμως βρε αδελφέ αυτό αφού ενημέρωση του κόσμου γι'αυτό το θέμα δεν έχει γίνει. Εκτός κι αν αυτοί οι καφέ κάδοι είναι της πρώτης φουρνιάς και δεν στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην χρήση τους από τους δημότες. 
Υποθέσεις κάνουμε μιας και ο δήμος δεν έχει μπει στον κόπο να μας ενημερώσει τι σκοπεύει να κάνει, πως και πότε. συνέχεια του άρθρου εδώ