Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Συνάντηση δημάρχων περιφέρειας Πειραιά με περιφερειάρχη Αττικής

Από δελτίο τύπου της περιφέρειας Αττικής πληροφορηθήκαμε ότι οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής Πειραιά και ο περιφερειάρχης συναντήθηκαν και συνυπέγραψαν προγραμματική σύμβαση των Δήμων και της Περιφέρειας για μια νέα Παιδική χαρά σε κάθε Δήμο για παιδιά με αναπηρία!
Οπωσδήποτε είναι σημαντικό να γίνονται έργα στην περιοχή από την περιφέρεια και κυρίως έργα για παιδιά με ειδικές ανάγκες! 

Όμως, η περιοχή Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι "καμένη", διαχρονικά, από τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας.  Τελευταία έχει προγραμματιστεί και προχωρούν οι διαδικασίες για να κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ στο Σχιστό εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων! 
Έτσι το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα θα είναι πόλεις που θα φιλοξενούν στα όρια τους τα λύματα όλης της Αττικής στην Ψυτάλλεια, 2 νεκροταφεία, 2 ΣΜΑ, την ιχθυόσκαλα, τον φωσφογύψο, βιομηχανική μονάδα που πνίγει με τη δυσοσμία της την περιοχή της Δραπετσώνας, την επιβάρυνση από την μεγάλη ανάτυξη του ΟΛΠ τα ερείπια των ΕΛΠΕ και της ΑΓΕΤ, κλπ.
Οπότε, σε μια συνάντηση αυτού του υψηλού επιπέδου με όλους τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη πάντα είναι μια ευκαιρία να μπαίνουν αυτά τα θέματα και κυρίως το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και εργοστασίου στο Σχιστό, για το οποίο ο δήμος μαζεύει και υπογραφές δημοτών!
 Και, εάν δεν θέλουν οι παρευρισκόμενοι να χαλάσει το γιορτινό κλίμα, με την ίδια ευκολία που συναντιούνται για μια υπογραφή, να συναντηθούν και να μπει το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών όλων των δήμων και να πάρουν όλοι την ευθύνη τους! Είναι δύσκολο; 
...
ΥΓ. Και βέβαια,  δεν υπάρχει κάποια χάρη στην περιοχή, οπότε αχρείαστες είναι και οι πολλές ευχαριστίες!

Δελτίο τύπου περιφέρειας Αττικής
Γ. Πατούλης: «Είμαστε έμπρακτα κοντά στα παιδιά με αναπηρία. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να χαρούν το παιχνίδι τους σ΄ένα προσβάσιμο και ασφαλές περιβάλλον»
Το «πράσινο» φως για τη δημιουργία ή αναβάθμιση Παιδικών Χαρών για τη φιλοξενία Παιδιών με ειδικές ανάγκες σε 5 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού 1.5 εκ. ευρώ, δόθηκε μετά τη σημερινή υπογραφή της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τους 5 Δημάρχους.
Οι παιδικές χαρές θα κατασκευαστούν στους εξής Δήμους:
1. Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννου Ρέντη : έκταση 740 τμ στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου Θεάτρου
2. Δήμος Πειραιά : έκταση 718 τμ στο βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας Γεωργίου Γεννηματά.
3. Δήμος Κορυδαλλού: έκταση 550 τμ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου
4. Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας : έκταση 480 τμ στην Ακτή Κράκαρη στην περιοχή των Λιπασμάτων
5. Δήμος Περάματος : έκταση 466 τμ στο νότιο τμήμα της πλατείας Ποντίων.

Την Προγραμματική Σύμβαση υπέγραψαν σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου, οι Δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης, Δραπετσώνας-Κερατσινίου Χ. Βρεττάκος, Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς, Περάματος Γ. Λαγουδάκης και Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης. Παρών ήταν και ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δ. Αράπης.
Ειδικότερα, σκοπός του έργου είναι η προμήθεια, τοποθέτηση και εγκατάσταση εξοπλισμού παιδικής χαράς, αστικού εξοπλισμού, δαπέδων και λοιπών υλικών για τη δημιουργία/αναβάθμιση παιδικών χαρών εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με στόχο την εξασφάλιση υποδειγματικών χώρων παιχνιδιού που θα προωθούν τη συμμετοχή όλων των παιδιών στο παιχνίδι, χωρίς αποκλεισμούς, σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.
Οι Δήμαρχοι στο σύνολο τους ευχαρίστησαν θερμά τον Περιφερειάρχη επισημαίνοντας πως αυτό το πολύ σημαντικό έργο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, εκτός από μία πρωτοβουλία με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, είναι και αποτέλεσμα της πολύ αρμονικής συνεργασίας Α΄ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Με αφορμή την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής: «Η σημερινή μέρα αποδεικνύει ότι όταν συνεργάζεται η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, τα οφέλη για την κοινωνία, είναι πολλαπλά. Σήμερα υπογράψαμε με τους 5 αγαπητούς δημάρχους της ΠΕ Πειραιά τη σύμβαση για τη δημιουργία πρότυπων παιδικών χαρών για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ένα διαδημοτικό έργο που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, με προϋπολογισμό 1.5 εκ. ευρώ και που θα υλοποιηθεί άμεσα για να αποδοθεί στα παιδιά με κινητικές και άλλες αναπηρίες. Παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στο να διαμορφώνουμε όλες τις προϋποθέσεις ισοτιμης προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό το πολύ σημαντικό έργο σηματοδοτεί την ισχυρή μας βούληση να είμαστε έμπρακτα στο πλευρό των ΑΜΕΑ και κυρίως των παιδιών».


Δηλώσεις
Σε δηλώσεις τους οι Δήμαρχοι τόνισαν τα εξής:

Δήμαρχος Δραπετσώνας- Κερατσινίου Χ. Βρεττάκος
«Η Περιφέρεια και οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με αποτελεσματικό τρόπο. Ένα παράδειγμα αυτής της συνεργασίας είναι ότι δημιουργούνται σε χώρους που εμείς επιλέξαμε, παιδικές χαρές για παιδιά με ειδικές ανάγκες, οι οποίες αποτελούν τη συνέχεια μιας υπάρχουσας παιδικής χαράς. Είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία και πρέπει να βρούμε κι άλλους τρόπους να γινόμαστε πιο χρήσιμοι στην κοινωνία.»
ολόκληρο το δελτίο τύπο εδώ

Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης
«Μια ακόμη μέρα χαράς για τον Πειραιά, καθώς υπογράψαμε όλοι οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με τον Περιφερειάρχη Αττικής την προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία μιας νέας παιδικής χαράς για παιδιά με αναπηρία, σε κάθε Δήμο. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση κυρίως λόγω του στόχου, καθώς θα μπορούν τα παιδιά να παίξουν, να διασκεδάσουν και να απασχοληθούν σε ασφαλείς συνθήκες. Ως Δήμος έχουμε ήδη μεριμνήσει σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχουμε ήδη τοποθετήσει παιχνίδια για ΑμεΑ σε υπάρχουσες παιδικές χαρές στην πόλη μας. Οι παρεμβάσεις για τα παιδιά μάς χαροποιούν ιδιαίτερα, καθώς θέλουμε να τους προσφέρουμε ένα όμορφο περιβάλλον για να περνούν ευχάριστες στιγμές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Αντωνάκου γι΄ αυτή την πρωτοβουλία. Επιλέξαμε την πλατεία Γεννηματά στα Καμίνια στην Δ΄ Κοινότητα και πιστεύω πως η παρέμβαση αυτή θα βοηθήσει πολύ την περιοχή».

Δήμαρχος Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που δείχνει την καλή συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης αφού η ΠΕ Πειραιά με τους δήμους του Πειραιά καταθέτει από κοινού μια ενιαία πρόταση για ασφαλείς παιδικές χαρές, φιλικές προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες.»

Δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης
«Υπογράψαμε σήμερα οι δήμαρχοι του Δυτικού Πειραιά με τον Περιφερειάρχη τον κ. Πατούλη, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Σ. Αντωνάκου ένα πολύ σημαντικό έργο για τα Άτομα με ειδικές ανάγκες, το οποίο πρέπει να το διευρύνουμε σε όλες τις περιοχές της πόλης μας ώστε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να έχουν πρόσβαση στις παιδικές χαρές. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αγκαλιάζονται και από τους δήμους και από τους κατοίκους των περιοχών που απευθύνονται.»

Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για δύο λόγους: Πρώτον γιατί αφορά Άτομα με Αναπηρία στα οποία οφείλουμε να δείχνουμε την ευαισθησία μας και δεύτερον γιατί όλοι οι δήμοι του Πειραιά με τη βοήθεια της Περιφέρειας μπορούμε να υπογράψουμε μια τέτοια σύμβαση.» 
ολόκληρο το δελτίο τύπο εδώ