Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων


Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Σάββατο 14 Μαΐου και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου με μια σειρά δράσεων για τους επισκέπτες του.


Σάββατο 14 Μαΐου
Το Μουσείο συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Σάββατο 14 Μαΐου με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας των εκθεσιακών χώρων του από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν υπό το βραδινό φως τα αριστουργήματα των συλλογών του.
Την ίδια μέρα, στο πλαίσιο της δράσης «Τι σημαίνει για σένα το Μουσείο Ακρόπολης;», θα προβληθούν σε μεγάλη οθόνη μέσα στο Μουσείο οι πιο αντιπροσωπευτικές απαντήσεις που έλαβε πρόσφατα από τους επισκέπτες του.

Τετάρτη 18 Μαΐου
Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, Τετάρτη 18 Μαΐου, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.
Η φετινή θεματική είναι «Η δύναμη των μουσείων» και επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης, καθώς και στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την προσβασιμότητα.
Με αυτή την ευκαιρία, το Μουσείο θα προσφέρει στους ενήλικους επισκέπτες του δύο νέες παρουσιάσεις με θέμα «Κρυφές ιστορίες διασποράς» και «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές», ενώ θα διαθέτει για τις οικογένειες το νέο έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού».

Παρουσίαση με θέμα «Κρυφές ιστορίες διασποράς»
Είναι παγκόσμια γνωστό ότι σχεδόν τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, αποτέλεσμα της λεηλασίας του μνημείου από τα συνεργεία του Τόμας Μπρους, λόρδου του Έλγιν, στις αρχές του 19ου αιώνα.
Υπάρχουν, ωστόσο, και μικρότερα θραύσματα αλλά και άλλες αρχαιότητες της Ακρόπολης, που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα ευρωπαϊκά Μουσεία. Πώς, όμως, βρέθηκαν εκεί, ποιές ήταν οι περιπέτειές τους και ποιοί πρωταγωνίστησαν σε αυτές;
Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου δίνουν τις απαντήσεις και μας καλούν να ανακαλύψουμε μαζί τους τις, όχι και τόσο γνωστές, ιστορίες διασποράς μερικών από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης.
Ημέρα: 18/5, Αγγλικά: 12:00 & 14:00, Ελληνικά: 17:00 & 18:00
Συμμετοχή: Εγγραφές γίνονται την ημέρα της παρουσίασης στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.