Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Όχι άλλο τσιμέντο, κύριε Δήμαρχε μας ακούς;

Συντάκτης:  Λάκης Ιγνατιάδης


Το παραλιακό μέτωπο στη Δραπετσώνα, αυτά τα 86 από τα 90 στρέμματα του ΟΛΠ που παραχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2016 στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, είναι η περιοχή που έγινε γνωστός σε χιλιάδες επισκέπτες ως Πολυχώρος Λιπασμάτων. Σ' αυτόν τον χώρο λειτουργούν αναψυκτήρια, αθλητικά γήπεδα, παιδικές χαρές και χώροι για εκδηλώσεις. Μια περιοχή πεντάστερη με εξαιρετική θέα που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.

Κρίνοντας ως δημότης και ως επισκέπτης-περιπατητής αυτής της περιοχής το βέβαιο είναι ότι την απολαμβάνω. Και ταυτόχρονα είμαι βέβαιος πια, βάσει των γούστων μου κατά προτεραιότητα, πως ότι κατασκευάστηκε εκεί δεν είναι αντάξιο της πενταστερίας της. Όλα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα και ομορφότερα και λειτουργικότερα.

Φυσικά θα ήταν δυνατό να άρεσε και σ' εμένα όλη αυτή η κατασκευή ή το ούτε κρύο ούτε ζέστη να με χαρακτήριζε ως προς την αισθητική αυτού του εγχειρήματος, όπως φαντάζομαι ότι αυτό ισχύει για πολλούς. Επειδή όμως και ως γνωστόν είναι αρκετά πολύπλοκο θέμα το πως διαμορφώνονται τα γούστα μας και ως εκ τούτου το "περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα" είναι ένα επιχείρημα ακαταμάχητο, προπάντων όταν κρίνεις ως χρήστης και όχι ως ειδικός ή ιδιοκτήτης.
Πάντως, αν είχα την αρμοδιότητα να αποφάσιζα τα βασικά στοιχεία αυτού του χώρου το πρώτο πρώτο που θα επέλεγα θα ήταν ότι θα περιόριζα στο μισό το μπετόν το γαρμπίλι, την πίσα και το πλαστικό που αυτά δίνουν το στίγμα και στη θέση τους θα επέλεγα χώμα και πράσινο, πράσινο μικρών και μεγάλων δένδρων και θάμνων και λουλουδιών. Κι αυτό διότι και στα μάτια μου δεν αρέσει όλο αυτό το τσιμέντο και μέσα μου μία σκληρότητα νιώθω να φτάνει εξ αιτίας του. Το κακό είναι πως η επιλογή του τσιμέντου και του γαρμπιλιού, όπως ο καθένας άνετα μπορεί να συμφωνήσει, είναι η πιο εύκολη αρχιτεκτονικά λύση, μια λύση κατώτερης αισθητικής αντίληψης και πρακτικής κι αυτό που προκαλεί σκέψεις είναι το γιατί δεν πιάνει αυτή η άποψη τους υπεύθυνους του δήμου.

Το φρέσκο κουλούρι είναι πως σε ένα κομμάτι μετά το σιλό, τις τελευταίες εβδομάδες ο δήμος αποφάσισε να ρίξει και άλλο μπετόν και στη μέση του τοποθέτησε κι ένα προκατασκευασμένο εκκλησάκι σαν κερασάκι της τούρτας, από αυτά τα εντελώς κιτς που τα βλέπεις να πωλούνται στην εθνική. Το πόσο νόμιμη είναι αυτή η τοποθέτηση της μικρής αυτής εκκλησίας δεν το γνωρίζω. Ότι όμως παίζει ένα ρόλο στο ψηφοθηρικό αλισβερίσι του δήμου με την εκκλησία το θεωρώ σχεδόν σίγουρο. Διαφορετικά ποια μύγα τσίμπησε την αριστερών φρονημάτων δημ. αρχή και παίζει τώρα με εκκλησάκια;
η συνέχεια του άρθρου στη stagona4u