Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Στα κάγκελα οι δήμοι λόγω των οικονομικών ελλειμμάτων...

Έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 28 Ιανουαρίου
για να μπει όριο στην κυβερνητική «προκλητική στάση»
Στα κάγκελα οι δήμοι λόγω των οικονομικών ελλειμμάτων εξαιτίας της πανδημίας, της επιβολής αυξήσεων ανταποδοτικών τελών και της άρνησης της κυβέρνησης να αναβάλει τη θέσπιση νέου τέλους ταφής απορριμμάτων

Καταγγέλλουν: «Δεν μας υπολογίζει, δεν μας ακούει κανείς»
Ένα οργισμένο «ώς εδώ και μη παρέκει» διατυπώνεται από πλευράς δημάρχων -ακόμη και προσκείμενων στη Ν.Δ.- για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη δημοτική αυτοδιοίκηση.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ «λύθηκαν» γλώσσες και εκτοξεύθηκαν ευθείες βολές απέναντι σε μια κυβέρνηση που «δεν μας υπολογίζει, δεν μας ακούει, μας θεωρεί μπόσικους» και αδιαφορεί απέναντι στα «σοβαρά και τεκμηριωμένα» αιτήματα της ΚΕΔΕ για την επίλυση ενός συνόλου προβλημάτων.
Η ανάγκη να μπει ένα όριο στην κυβερνητική «προκλητική στάση» με το έκτακτο συνέδριο (ή τη γενική συνέλευση δημάρχων) που προγραμματίζει η ΚΕΔΕ στις 28 Ιανουαρίου τονίστηκε ομόθυμα.
Τη στιγμή που οι δήμοι καταγράφουν οικονομικά ελλείμματα λόγω πανδημίας, η κυβέρνηση επιβάλλει αυξήσεις ανταποδοτικών τελών, αρνούμενη να δώσει λύση στο θέμα του αυξημένου ενεργειακού κόστους και αρνούμενη να αναβάλει τη θέσπιση νέου τέλους ταφής απορριμμάτων, το οποίο θα εφαρμοστεί από 1/1/2022 με υπολογιζόμενη επιβάρυνση 80 εκατ. ευρώ για τους δήμους τη νέα χρονιά.

«Δεχόμαστε ήττες κάθε μέρα. Επί της ουσίας δεν έχουμε πετύχει τίποτα. Πετυχαίνουν όσοι πηγαίνουν γλείφοντας και έρποντας. Δεν έχω καμία διάθεση να γίνω γιουσουφάκι κανενός», ήταν τα λόγια του δημάρχου Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου, που δήλωσε «απίστευτα απογοητευμένος από το κόμμα στο οποίο είμαι από παιδάκι» και πρόθυμος να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ «γιατί με Σκρέκα [υπουργός Περιβάλλοντος] και Γραφάκο [γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων] δεν μπορώ να συνεννοηθώ».

Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν απέναντι στην προγραμματική σύμβαση που πρότεινε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην ΚΕΔΕ για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης (κάδοι κ.λπ.) μέσω της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., προϋπολογισμού 124 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Εκτός από τον κ. Παπαναστασίου αντέδρασε σφοδρά και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λ. Κυρίζογλου, παρομοιάζοντας τη σύμβαση με μια «θηλιά στον λαιμό των δήμων», που αναγκάζονται να εκχωρήσουν αρμοδιότητές τους «και όποιος διαφωνήσει δεν μπαίνει στο πρόγραμμα και δεν παίρνει κάδους».
Η προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε από την ΚΕΔΕ κατά πλειοψηφία και με την προσθήκη ότι θα συμμετάσχει και ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και όποιος άλλος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων επιθυμεί.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος, ενημέρωσε την ΚΕΔΕ ότι η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει να μετατραπεί ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) σε ΦΟΔΣΑ, κάτι που μεταφράζεται στην απεμπλοκή της Περιφέρειας Αττικής από τη διαχείριση απορριμμάτων.
Η εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε από την ΚΕΔΕ και τονίστηκε ότι και επί προεδρίας Γ. Πατούλη (σημερινού περιφερειάρχη Αττικής) υπήρχε αντίστοιχη διεκδίκηση.
Πηγή: efsyn.gr