Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Δεν θα γίνει εργοστάσιο στο Σχιστό;

Τις επόμενες μέρες αναμένεται το νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί θα κατασκευαστούν: ένα μικρό εργοστάσιο στο Γραμματικό και εργοστάσια στην Φυλή και στην περιφερειακή ενότητα Πειραιά. 
Η έκπληξη είναι, ότι στον τελικό κατάλογο των περιοχών που προτείνονται για να φιλοξενήσουν το εργοστάσιο στην περιφερειακή ενότητα Πειραιά, δεν συμπεριλαμβάνεται το Σχιστό! Σύμφωνα με  πληροφορίες που διέρρευσαν, προτείνονται 3 περιοχές και φαίνεται ότι η περιοχή του Φαλήρου, δίπλα στη θάλασσα, μάλλον προηγείται για να κερδίσει το εργοστάσιο, μετά την αξιολόγηση των ειδικών στη διαχείριση απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα:
α. Πληροί τη βασική αρχή της εγγύτητας στη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής από τους δήμους που θα τροφοδοτούν σκουπίδια το εργοστάσιο (από Γλυφάδα έως Πέραμα).
γ. Θα υπάρχει άφθονο, δωρεάν, θαλασσινό νερό που είναι αναγκαίο στο πρώτο στάδιο επεξεργασίας (ξέπλυμα των σκουπιδιών), αλλά και των απορριμματοφόρων.
β. Τα σκουπίδια από τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τους παραθαλάσσιους δήμους θα μπορούν με πλοία, τύπου παντόφλα, να ξεφορτώνονται εύκολα στην προβλήτα που θα δημιουργηθεί και δεν θα επιβαρύνεται το οδικό δίκτυο. Η επιτροπή συνυπολόγισε ότι την επόμενη τριετία θα υπάρχουν πολλά πλοία αυτού του τύπου σε αδράνεια λόγω της υποθαλάσσιας ζεύξης Περάματος-Σαλαμίνας που σχεδιάζεται.
γ. Στην συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχουν μεγάλες ελεύθερες εκτάσεις και εύκολη πρόσβαση, ώστε να δημιουργηθεί το επιμορφωτικό κέντρο ανακύκλωσης, απαίτηση  ευρωπαϊκών κανονισμών. Το κέντρο θα προσφέρει προγράμματα επιμόρφωσης για την  ανακύκλωση σε υποψήφιους αυτοδιοικητικούς και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία.
δ. Περιμετρικά της μονάδας υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, δεν υπάρχουν σπίτια ή άλλες δραστηριότητες, οπότε εύκολα μπορούν να αναπτυχθούν χώροι στάθμευσης και πλυντήρια απορριμματοφόρων, τα οποία θα επιστρέφουν καθαρά στη βάση τους.
ε. Τέλος, η επιλογή υπηρετεί τη θέση για αποκεντρωμένη διαχείριση, κοινωνικά δίκαιη διαχείριση απορριμμάτων, μιας και το Σχιστό λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης έχει χαρακτηριστεί ως «κρανίου τόπος»!

Η σκέψη που οδήγησε τους μελετητές σε αυτή την πρόταση ήταν απλή. Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές το νέο εργοστάσιο θα είναι υπερ αυτόματο και η κατασκευή υπέρκομψη. «Κόσμημα» το έχουν χαρακτηρίσει πολλές φορές στις τοποθετήσεις τους τοπικοί πολιτευτές. Γιατί ένα «κόσμημα» να κρυφτεί στο Σχιστό; Αυτή η απλή σκέψη ξεμπλόκαρε τους ειδικούς. Μάλιστα οι σχεδιαστές πιστεύουν ότι το εργοστάσιο θα είναι το παράδειγμα, «κράχτης», και για άλλες περιοχές για να ζητήσουν εργοστάσιο στην περιοχής τους.

Οι τοπικοί δημοτικοί άρχοντες αιφνιδιάστηκαν και αντέδρασαν μουδιασμένα. Δικαιωμένη ένιωσε η δημοτική αρχή, η οποία είχε δεχτεί πολλά πυρά για τις «κινητοποιήσεις –καψόνι» στις 6 το πρωί που διοργάνωνε στο Σχιστό για αντιδημάρχους και επικεφαλής παρατάξεων. Τελικά απεδείχθη ότι η ιδέα δούλεψε, η πόλη πήρε αυτό που ήθελε, και οι κινητοποιήσεις δεν έγιναν για να βγει η φωτογραφία αρχείου, όπως υποστήριζαν οι "εμπαθείς" λάτρεις του πληκτρολογίου!
"Εξοργισμένοι" ήταν και επικεφαλής παρατάξεων που είχαν σχεδιάσει κινητοποιήσεις για το θέμα και προσδοκούσαν πολιτικά οφέλη από την επιλογή του Σχιστού! Ο ένας μάλιστα είχε έτοιμο υλικό και προετοιμαζόταν, ενόψει και της Άνοιξης, για  την πορεία προς τον λαό. Ακόμα, πιο χαρακτηριστική είναι η δήλωση "δεξιού" πολιτευτή, ο οποίος δήλωσε «...την πατήσαμε από τον Πειραιά»!

Όπως και να έχει, σε αυτό τον παράξενο κόσμο που ζούμε, όλα αλλάζουν! Τελικά, ακόμα και μικρές κινητοποιήσεις έχουν θεαματικά αποτελέσματα! Είναι το γνωστό "φαινόμενο της πεταλούδας". Μια πεταλούδα κουνάει τα φτερά της στην Κίνα και φέρνει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Ε, αυτό έγινε!
Άντε, Καλό μήνα σε όλους!