Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Τηλεδιάσκεψη περιφέρειας-δημάρχων για τη διαχείριση απορριμμάτων

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης  παρουσίασε στους Δημάρχους της Αττικής, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης,  το υπό διαβούλευση νέο ΠΕΣΔΑ (περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων).

Τους βασικούς άξονες του νέου ΠΕΣΔΑ παρουσίασαν αναλυτικά οι Τεχνικοί Συμβούλοι σε θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ Δ. Μπούρκας, ο Β. Μιχαλόπουλος και Α. Μαυρόπουλος.
Το δελτίο τύπου που ακολούθησε, μετά την τηλεδιάσκεψη, αναφέρει ότι κατά την τηλεδιάσκεψη οι Δήμαρχοι στην πλειοψηφία του ανέδειξαν την ανάγκη αποκέντρωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων(;), άποψη με την οποία συνηγόρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, επισημαίνοντας πως, όπως είχε δεσμευθεί, ο νέος ΠΕΣΔΑ, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι σημαντικό ότι στο σχέδιο που παρουσιάστηκε στην τηλεδιάσκεψη αναφέρονται "4 πάρκα κυκλικής οικονομίας" αντί για τα 3 που γνωρίζαμε έως τώρα, τα εξής δύο "υπερ-πάρκα", Φυλή και Σχιστό και το μικρό στο Γραμματικό. 
Η διαφορά με αυτά που είχαν γίνει γνωστά στο παρελθόν και σε σχέση με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων είναι ότι για πρώτη φορά δημοσίως υπάρχει αναφορά και για  4ο εργοστάσιο (ως  πάρκο κυκλικής οικονομίας ακούγεται καλύτερα), χωρίς βέβαια να αναφέρεται ο τόπος και το βασικότερο οι τόνοι σκουπιδιών που θα επεργάζεται!
Μέσα στα "πάρκα"(!) θα φιλοξενούνται (Τι ωραία!) οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων!  Η φιλοσοφία σχεδιασμού των πάρκων, είναι τα απόβλητα να μετατρέπονται σε χρήσιμα προϊόντα! ... Επιπλέον, δεν αναφέρεται πουθενά η παλιότερη αναφορά για καύση των απορριμμάτων!

Άραγε τι ειπώθηκε για τα εργοστάσια σκουπιδιών (τόνους, χώρος, ΣΔΙΤ, δήμους που θα εξυπηρετούν) και ιδιαίτερα για την περιοχή μας, για το Σχιστό
Θεωρητικά πρέπει να μπήκαν τα θέματα και να έγινε γνωστή προς όλους η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου; 
Εάν έγινε έτσι, υπήρξαν αντιδράσεις ή δεσμεύσεις; Δεν θα πρέπει να ενημερωθούν, επίσημα, οι φορείς της περιοχής και οι δημότες;

Α... Πρέπει να αλλάξουν και τα συνθήματα στα πανό! Το "Όχι στο εργοστάσιο σκουπιδιών" ! μήπως πρέπει να γίνει "Όχι στο πάρκο"... Αλλά μπορείς να πεις όχι σε ένα πάρκο;


Το δελτίο τύπου της περιφέρειας Αττικής: 
Γ. Πατούλης: «Στόχος μας το 2025 να φτάσει η ανακύκλωση στο 40%»
«Παραλάβαμε μία βραδυφλεγή ωρολογιακή βόμβα καθώς οι προηγούμενες Διοικήσεις αναλώθηκαν σε ανέξοδες υποσχέσεις, χωρίς να έχουν επιλύσει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα» τόνισε ο Περιφερειάρχης, με τους περισσότερους Δημάρχους να συμφωνούν, αναγνωρίζοντας πως τόσα χρόνια δεν έχει αρθεί το αδιέξοδο σ΄ αυτό το κρίσιμο πρόβλημα.

Στη συνέχεια συνόψισε τις δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για την ενίσχυση των Δήμων, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και τιμολογιακής πολιτικής και τεχνικής υποστήριξης, επισημαίνοντας: «Στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης που θα είναι φιλικό στο περιβάλλον, δεν θα κοστίζει ακριβά στον πολίτη, θα λειτουργεί με βάση το νέο Εθνικό Σχεδιασμό, θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας».

Σ΄αυτό το πλαίσιο συνόψισε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου της Περιφέρειας στους εξής:
Προωθούμε ένα αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Δίνουμε βάρος στην ανακύκλωση
Εστιάζουμε στη δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος διαλογής βιοαποβλήτων
Τοποθετούμε σε όλο το Λεκανοπέδιο χιλιάδες γωνιές ανακύκλωσης, ώστε ως το 2025 να φτάσει η ανακύκλωση στο 40%,
Δημιουργούμε 4 πάρκα κυκλικής οικονομίας που θα φιλοξενούν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων
Δρομολογούμε τη λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία σε όλη την Αττική.

«Βουλησή μας η απόκεντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων»

Κατά την τηλεδιάσκεψη οι Δήμαρχοι στην πλειοψηφία του ανέδειξαν την ανάγκη αποκέντρωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων, άποψη με την οποία συνηγόρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, επισημαίνοντας πως, όπως είχε δεσμευθεί, ο νέος ΠΕΣΔΑ, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θέλουμε να αποκεντρώσουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να πάψει η Δυτική Αττική να αποτελεί τον μόνιμο σκουπιδότοπο του Λεκανοπεδίου», ενώ υπογράμμισε πως με βάση το νέο ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο ΠΕΣΔΑ, θα ξεκινήσει μια διαβούλευση με όλους τους Δήμους αλλά και με τους πολίτες, ώστε σύντομα να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας».

Ακούμε τη φωνή αγωνίας των ΔημάρχωνΔεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε μια μέρα
Ο κ. Πατούλης ξεκαθάρισε πως αντιλαμβάνεται τις αγωνίες και τα προβλήματα όλων των Δημάρχων, ιδιαίτερα όσων οι πόλεις έχουν επιβαρυνθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στο ζήτημα αυτό και υπογράμμισε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί ακούγοντας και προσμετρώντας όλες τις απόψεις και επισημάνσεις.
«Θα είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα ψηφίσει τον δικό της ΠΕΣΔΑ, μετά την αναθεώρηση του ΕΣΧΑΔΑ. Το γεγονός αυτό δείχνει την αποφασιστικότητά μας να μην χάσουμε ούτε μια μέρα. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, αλλά ούτε και για άσκοπες αντιπαραθέσεις. Το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν έχει κόμμα, δεν έχει χρώμα, δεν έχει παράταξη. Μας αφορά όλους και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύση», τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.
«Με την υλοποίηση των δράσεων η Περιφέρεια Αττικής, θα περάσει από το να θάβει το 80% των σκουπιδιών που παράγονται σήμερα, στο να θάβει μόλις το 4% το 2030»

Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του νέου ΠΕΣΔΑ από τους μελετητές.
Στην τοποθέτησή του ο εκ των μελετητών κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας. Όπως επισήμανε η φιλοσοφία σχεδιασμού των πάρκων, είναι τα απόβλητα να μετατρέπονται σε χρήσιμα προϊόντα και ενέργεια σε μια κυκλική οικονομία διαχείρισης που θα φτάνει το 2030 σε ποσοστό 96% με μόνο ένα μικρό ποσοστό 4% υπολειμμάτων να διαφεύγει του κύκλου διαχείρισης προς ταφή. Στη συνέχεια, παρουσίασε το εκτιμώμενο κόστος υλοποίησης των δράσεων του νέου ΠΕΣΔΑ, κάνοντας ειδική αναφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις που αυτό θα προσελκύσει, καθώς και στα οφέλη από την υλοποίηση των εν λόγω δράσεων:
Μείωση του κόστους διαχείρισης ΑΣΑ για τους πολίτες (45€/ τόνο)
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (5.000 άμεσες και έμμεσες μόνιμες θέσεις) τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία των νέων πάρκων κυκλικής οικονομίας
Οφέλη στο περιβάλλον από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος διαχείρισης ΑΣΑ (45% μείωση εκπομπών CO2).

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της ομάδας μελέτης με τα αποτελέσματα του ΠΕΣΔΑ, υπογράμμισε ότι με την υλοποίηση των δράσεων η Περιφέρεια Αττικής με την αρωγή του ΥΠΕΝ, θα περάσει από ποσοστό ταφής της τάξης του 80% σε ποσοστό μόλις 4% το 2030,καθιστώντας πλέον τους χώρους υγειονομικής ταφής απαραίτητους σε πολύ μικρότερη κλίμακα για την ταφή μόνο των υπολειμμάτων των διεργασιών.

Διαφάνεια στην υλοποίηση των στόχων
Συστηματική θα είναι η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των δράσεων του νέου σχεδίου, μέσα από τη λειτουργία του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, τα οποία θα αναρτώνται ψηφιακά, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες και να αναπτυχθεί μια ευγενής άμιλλα μεταξύ των Δήμων, αλλά και να ανταλλάσσονται οι βέλτιστες πρακτικές, σε μια διαδικασία με διαφάνεια προς το ευρύ κοινό.

«Σήμερα από τα 2.2 εκ. τόνους απορριμμάτων, το 1.7 εκ. οδηγείται σε ταφή»

Από την πλευρά του ο μελετητής κ. Μπούρκας αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης, στην οποία εκ των 2,2 εκ. τόνων αποβλήτων, 1,7 εκ. τόνοι οδηγούνται σε ταφή, με ποσοστό μικρότερο από 25% να διαλέγεται στην πηγή και να ανακτάται. «Την εικόνα αυτή» τόνισε «καλείται η Περιφέρεια να αναστρέψει σε λιγότερο από 10 έτη, επιτυγχάνοντας ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης 60% και ταφής μικρότερο από 10%».

Στη βάση αυτή καταστρώθηκε το ισοζύγιο των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) της Περιφέρειας, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις για τις δράσεις του νέου Περιφερειακού Σχεδίου για υποδομές ΔσΠ, καθώς και δικτύου αποκεντρωμένων και κεντρικών υποδομών διαχείρισης, όπως ανέφερε.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο κ. Μαυρόπουλος, ο οποίος, στη βάση του ισοζυγίου ΑΣΑ του νέου σχεδίου, παρουσίασε αναλυτικότερα τις υποδομές που απαιτούνται για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. 
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα δημοτικά πάρκα κυκλικής διαχείρισης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, τα οποία στόχο έχουν τη δημιουργία μίας νέας λογικής τοπικής διαχείρισης και μπορούν να περιλαμβάνουν:
Χώρους συλλογής βιοαποβλήτων
Κομποστοποίηση & άλλες καινοτόμες εφαρμογές για την παραγωγή ποιοτικού και εμπορεύσιμου προϊόντος (κομποστ)
Δημοτικούς λαχανόκηπους & πειραματικούς αγρούς
Ενημέρωση & ευαισθητοποίηση

Παράλληλα υπογράμμισε την αξία της αποκέντρωσης των εν λόγω πάρκων που θα επιφέρει:
Χαμηλότερο κόστος για πολίτες
Περισσότερες θέσεις εργασίας
Κυκλική οικονομία στην πράξη
Ταχύτητα υλοποίησης


Δελτίο τύπου του δήμου Φυλής εδώ