Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Περίοδος "σιωπής" ή περισυλλογής;

Την Τετάρτη 7 Απριλίου θα γίνει μια ακόμη συνεδρίαση, δια περιφοράς, του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας. Δηλαδή θα τηλεφωνήσει κάποιος υπάλληλος ή ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και θα ρωτήσει τι ψηφίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μάλιστα στην πρόσκληση ορίζεται και η ώρα των τηλεφωνημάτων για να περιμένουν στο ακουστικό τους οι δημοτικοί σύμβουλοι. (ώρα έναρξης: 17:00 και ώρα λήξης 18.00.)

Η τελευταία συνεδρίαση διά περιφοράς έγινε αρχές Οκτωβρίου. Τότε είχαν αντιδράσει, δυναμικά, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και δεν επαναλήφθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα το «ατόπημα».

Η συνεδρίαση δια περιφοράς δεν είναι αντίθετη με τον νόμο. Στην αρχή της πανδημίας ήταν μια λύση για λειτουργήσουν οι δήμοι. Από εκεί και πέρα, είδαν ότι δεν "δουλεύει" και ένας μετά τον άλλον οι δήμοι ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη, κρατώντας  τις δια περιφοράς συνεδριάσεις μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις, κυρίως  όπου υπήρχαν θέματα με κάποια προθεσμία! Εν ολίγοις, είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων πόσο και πότε  χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συνεδρίαση! Και, κάθε φορά που επιλέγεται αυτός ο τύπος συνεδρίασης, το κρίσιμο ερώτημα είναι: ποια θέματα, ακόμα και από τα πολύ απλά, πρέπει να συζητιούνται και πόσο η κοινωνία, δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων, να ενημερώνεται γι΄αυτά;

Η συνήθης δικαιολογία που προβάλλεται για να προγραμματιστεί μια συνεδρίαση δια περιφοράς είναι ότι "τα θέματα είναι διαδικαστικά". Αυτό περίπου  σημαίνει, ότι  τέτοια θέματα μπορούν να μην συζητηθούν δημοσίως, είναι χάσιμο χρόνου! Η θέση αυτή είναι τουλάχιστον υποτιμητική για τον ρόλο ενός δημοτικού συμβουλίου. Δηλαδή πόσο διαδικαστικό είναι ένα θέμα για την «έγκριση πεπραγμένων της επιτροπής ποιότητας ζωής»; Όχι μιας οποιαδήποτε επιτροπής, αλλά της επιτροπής που ασχολείται με την «ποιότητα ζωής» των δημοτών ενός δήμου. Κανονικά μια τέτοια έκθεση θα έπρεπε να δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του δήμου! Σίγουρα θα υπάρχουν ερωτήσεις, απορίες, ενστάσεις! Και  βέβαια, μετά από μια δημόσια συζήτηση για ένα τέτοιο θέμα, η δημοτική αρχή βγαίνει κερδισμένη μιας και έχει την ευκαιρία να επικοινωνεί το έργο της στους δημότες!

Επιπλέον, η διαδικασία "δια περιφοράς" στερεί το δικαίωμα στους δημοτικούς συμβούλους να ρωτήσουν θέματα της καθημερινότητας της πόλης. Π.χ. την τρέχουσα εβδομάδα με ανακοινώσεις του ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αλλάζουμε» Παντ. Καμάς ρωτάει για θέματα που έχουν σχέση με τη διαδικασία των «απευθείας αναθέσεων» και  προσλήψεις στο ΚΕΚ. Από την πλευρά της διοίκησης δεν υπήρξε αντίδραση! Οπότε, πως θα δοθούν απαντήσεις για να ενημερωθεί για να ενημερώσει και τους δημότες;

Γενικώς, και αυτό είναι στενάχωρο, η διοίκηση του Δήμου περνάει μια περίοδο σιωπής και περισυλλογής, "την κρίση της επταετίας" στη διοίκηση!  Και εάν αυτή η περίοδος έχει ως αιτία της, την κούραση και την πανδημία είναι σεβαστό, πόσο μάλλον, όταν η  επιτελική διοίκηση ασκείται από μια μικρή ομάδα, η οποία μπορεί να έχει "κουραστεί".  Ανησυχητικό είναι ή  θα ήταν, εάν η αιτία της σιωπής είναι, "έχω το μαχαίρι έχω και το πεπόνι" και πάμε παρακάτω!  Ανησυχητικό κυρίως γι΄αυτούς, που ονόμασαν «άλλο δρόμο» τη δημοτική κίνηση που βρίσκεται στην καρέκλα της εξουσίας!  
Γιατί πολύ απλά, δεν μπορεί στην πρώτη τετραετία, καθημερινά, με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις και υποσημειώσεις, οι ασκούντες τη διοίκηση να παίρνουν θέση για ό,τι «πετά» και μετά από 7 χρόνια στην εξουσία, να  περιορίζονται σε "εντοιχισμένες συνεδριάσεις" ...δια περιφοράς!



ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑ

 1ο:ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2020 ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ

 ΘΕΜΑ 2ο:ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 175.930,00 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ Α΄ΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Α΄/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β΄/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

ΘΕΜΑ 3ο:ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ 29/2021 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ Π.Δ.Ε.: «ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΤΣΔΑ)» ΜΕ ΕΝΑΡΙΘΜΟ 2020ΕΠΟ8510089.

ΘΕΜΑ 4ο:ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ΄ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΡΤΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤ΄ΕΞΑΙΡΕΣΗ, ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΞΩΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ - ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ (Ε.Σ.Α.Λ.) ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΗ «ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ 2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (MASTER PLAN) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΟΛΠ ΑΕ»,ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ Δ’ 21/29.1.2020»

 ΘΕΜΑ 5ο:ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» ΘΕΜΑ 6ο:ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΠΕΡΡΑΙΒΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑΣ»

ΘΕΜΑ 7ο: ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ» ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ ΟΠΣ 5000882 ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΩΣ 31.12.2023

ΘΕΜΑ 8ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΠΟΣΟΥ 6.000,00€ ΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΘΕΜΑ 9ο: ΕΓΚΡΙΣΗ Η ΜΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ (Λ.ΜΜ.)

ΘΕΜΑ 10ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ» (ΑΠΟΦ.11/2021 Ε.Π.Ζ.)

ΘΕΜΑ 11ο:ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Ι.Χ. ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΟΜΝΗΝΩΝ 81 ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ, ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ (ΑΠΟΦ.12/2021 Ε.Π.Ζ.)

ΘΕΜΑ 12ο:ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Ι.Χ. ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ 100 ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ, ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ.(ΑΠΟΦ.13/2021 Ε.Π.Ζ.)

ΘΕΜΑ 13ο: ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Ι.Χ. ΑΝΑΠΗΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΑΡ. 100 ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ, ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ.(ΑΠΟΦ.15/2021 Ε.Π.Ζ.)

ΘΕΜΑ 14ο: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΟΡΙΟΔΕΙΚΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ Α) ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ Β) ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΧΑΝΙΩΝ, ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ. (ΑΠΟΦ.16/2021 Ε.Π.Ζ.)

ΘΕΜΑ 15ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΕΤΟΥΣ 2020 (ΑΠΟΦ.21/2021 Ε.Π.Ζ.)

ΘΕΜΑ 16ο: ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΜΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: ●10η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 15-6-2020 (ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ) ●13η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, 12-7-20203 ● 14η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 30-7-2020 ΚΑΙ ● 1η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ , 19-1-2021 ● 2η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ, 21-1-2021