Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Κινητοποίηση δημοτικών παρατάξεων κατά του νόμου Βορίδη


Σε μαζικό αγώνα με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών συμβουλίων, καλούν δημοτικές παρατάξεις από όλη την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης συμβουλίων, περιφερειαρχών και δημάρχων αποτελεί «το αναγκαίο θεσμικό συμπλήρωμα της “επιτελικής”/ επιχειρηματικής λειτουργίας των Περιφερειών και Δήμων, στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. για την “Ευρώπη των Περιφερειών”, μακριά από κάθε λογική λαϊκής συμμετοχής και κάλυψης κοινωνικών αναγκών».

Όπως εξηγούν, με το όριο εισόδου 3% και μείωση των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, οδηγεί σε αποκλεισμό δυνάμεων από τα συμβούλια και πρακτικά ανεβάζει το όριο εισόδου σε μια σειρά δήμων ακόμα και στο διπλάσιο του 3%.
Επιπλέον, το 60% των εδρών λαμβάνει η παράταξη που αναδεικνύει τον περιφερειάρχη ή τον δήμαρχο, ουσιαστικά καταργώντας την αναλογική εκπροσώπηση εντός του δημοτικού/ περιφερειακού/ κοινοτικού συμβουλίου, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα των πολιτών να πληροφορούνται, να ακούγονται και να παρεμβαίνουν.

Επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα αντιδημοκρατικό σύστημα εκλογής Δήμων και Περιφερειών που ουσιαστικά καταργεί κάθε έννοια αντιπροσωπευτικότητας με στόχο την ακόμα ισχυρότερη σταθεροποίηση των πλειοψηφιών στα συμβούλια. Επίσης εισάγει μεγάλα εμπόδια για κάθε διαφορετική φωνή και ανατρεπτική-κινηματική παρέμβαση, διευκολύνει τον αποκλεισμό συνδυασμών ειδικά για τις ανεξάρτητες, ριζοσπαστικές και αντικαπιταλιστικές αριστερές παρατάξεις, που στηρίζονται μόνο στις δυνάμεις μελών και φίλων τους και όχι σε οικονομικά συμφέροντα και καθεστωτικά κόμματα.

Για τους λόγους αυτούς, καλούν σε συγκέντρωση-παράσταση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη 15 Απριλίου στις 5 μ.μ. και πανελλαδικά, αλλά και σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.πηγή