Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Οι «πράσινες» μπίζνες φέρνουν το σκουπιδαριό στις εργατογειτονιές μας

Την τελευταία δεκαετία, ο τομέας των στερεών αποβλήτων, πέρα από πεδίο άντλησης υψηλών κερδών για τους κατασκευαστικούς ομίλους, αποτελεί και σημαντικό παράγοντα υποβοήθησης της προσπάθειας των οργάνων της ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης της καπιταλιστικής οικονομίας από εξωτερικές πηγές σε Ενέργεια και πρώτες ύλες.
Αυτό αποτυπώνεται στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, με πυρήνα την ανάδειξη των αποβλήτων ως πόρου ικανού να εξασφαλίσει, μέσω της διαχείρισής του, το αναγκαίο ποσοστό κέρδους για κεφάλαια που λιμνάζουν αναξιοποίητα και στη συνέχεια να αποτελέσει φτηνή πρώτη ύλη για μια επικερδέστερη δραστηριότητα άλλων κλάδων της καπιταλιστικής οικονομίας.

Άλλη μια υγειονομική βόμβα δίπλα στα σπίτια
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές τους υλοποιούν τις παραπάνω κατευθύνσεις που είναι σε βάρος του λαού, με κύριο στόχο την εξασφάλιση υψηλών κερδών για το κεφάλαιο. Πλήττεται έτσι η δημόσια υγεία, υποβαθμίζεται το περιβάλλον, λεηλατείται παραπέρα το πενιχρό εισόδημα του λαού.

Μετά την Φυλή και τα Ανω Λιόσια, άνοιξε η όρεξη επιχειρηματικών ομίλων, της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής της ΝΔ, που στοχεύουν να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, και για το Σχιστό στον Πειραιά.
 Ετσι δίπλα στις υγειονομικές - ωρολογιακές βόμβες των καζανιών του θανάτου σε Πέραμα και Δραπετσώνα και στο σύνολο των επιχειρηματικών σχεδιασμών στο λιμάνι του Πειραιά, έρχεται να προστεθεί μια ακόμα υγειονομική βόμβα με τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό, για την οποία ανακοινώθηκε πως ο ΕΔΣΝΑ κατέληξε στην εταιρεία - τεχνικό σύμβουλο που θα υπογράψει τη σύμβαση για τις εργασίες δημιουργίας της. 
Στη ΜΕΑ θα επεξεργάζονται κυρίως σύμμεικτα απορρίμματα από την επεξεργασία των οποίων θα παράγονται κυρίως καύσιμα σκουπίδια και υπολείμματα, που όλα θα καίγονται είτε σε τσιμεντοβιομηχανίες, είτε σε άλλα εργοστάσια καύσης.

Ταυτόχρονα, πέρα από τον υπάρχοντα Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό, λειτουργούν δύο ακόμα ΣΜΑ. Ενας που χωροθετήθηκε στο Παλιό Νεκροταφείο Περάματος, δηλαδή μέσα στην πόλη. Και ένας επίσης στην περιοχή του Σχιστού που είναι ΣΜΑ του δήμου Πειραιά και λειτουργούσε παράνομα για 11 χρόνια, φτάνοντας να νομιμοποιηθεί μέσα στην πανδημία.

Επικίνδυνοι σχεδιασμοί με τη σφραγίδα περιφερειακής και δημοτικών αρχών
Οι παραπάνω σχεδιασμοί προχωρούν με την ανοιχτή ή συγκαλυμμένη στήριξη δημοτικών αρχών. Η απόκρυψη από τις δημοτικές αρχές Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, Πειραιά, του εδώ και 11 χρόνια παράνομου ΣΜΑ Πειραιά είναι ένα μόνο παράδειγμα της συμφωνίας τους στον πυρήνα των παραπάνω σχεδιασμών.
Ολες οι δημοτικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά είχαν συνυπογράψει (περιφερειακή αρχή ΣΥΡΙΖΑ - Δούρου-) το 2016 κείμενο που συμφωνούσε στη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Υπογραφή που όλοι τους με άμεσο ή έμμεσο τρόπο συνεχίζουν να την υπερασπίζονται και σήμερα.

Η δημοτική αρχή του Πειραιά έχει δηλώσει ανοιχτά τη στήριξή της στα σχέδια που προχωράνε η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή.

Η δημοτική αρχή Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ) υπεραμύνεται των ευρωπαϊκών Οδηγιών που προωθούν την «αρχή της εγγύτητας», δηλαδή το σύνολο του αντιλαϊκού χαρακτήρα των σχεδιασμών που «τρέχουν». Εχει βάλει τη σφραγίδα της στη χωροθέτηση ΣΜΑ μέσα στην πόλη του Περάματος. Είναι η ίδια η δημοτική αρχή αυτή που υπέδειξε στην κυβέρνηση της ΝΔ τον χώρο για τον ΣΜΑ. Η νομιμοποίηση μάλιστα του ΣΜΑ στο Πέραμα έγινε με ένα «fast-track» Δημοτικό Συμβούλιο «μέσω τηλεφώνου» και με την ψήφο των δημοτικών παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που, επειδή και πάλι δεν έφταναν για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία, την ψήφο που «έλλειπε» έσπευσε να δώσει ο γνωστός φασίστας Κυριτσόπουλος, επικεφαλής του δημοτικού φασιστο-ψηφοδελτίου της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

Η δημοτική αρχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας (ΣΥΡΙΖΑ), που φέτος για 1η φορά παραδέχτηκε πως είχε συνυπογράψει το κείμενο του 2016, αναγκάστηκε μαζί με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, μετά από πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να βγάλει μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία αποτυπωνόταν ένα ξεκάθαρο «ΟΧΙ» στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή του Σχιστού. 

Λίγο αργότερα όμως, προσπάθησε να «θάψει» την ομόφωνη απόφαση, παρουσιάζοντας μια ανακοίνωση που την υπέγραφαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην οποία γινόταν λόγος για την περίφημη «δίκαιη κατανομή των βαρών», δηλαδή μοίρασμα των σκουπιδιών στις γειτονιές του Πειραιά και της Αθήνας, ενώ από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση είχε ...εξαφανιστεί και το αίτημα για κατάργηση των ΣΔΙΤ, της ιδιωτικοποίησης δηλαδή στη διαχείριση των απορριμμάτων, που υπήρχε στην ομόφωνη απόφαση. 
Με λίγα λόγια, τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης», πάνε να βάλουν από την πίσω πόρτα τον πυρήνα των αντιλαϊκών σχεδιασμών για την περιοχή του Σχιστού. Βέβαια, μετά την αποκάλυψη που έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον λαό της περιοχής για τα παραπάνω, αναγκάστηκαν με αμηχανία να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, επαναφέροντας την ουσία της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία στην πράξη υπονομεύουν με τις δηλώσεις και τη στάση τους.

Η πρόταση του ΚΚΕ, η μόνη πρόταση που απαντάει στις ανάγκες του λαού
Το ΚΚΕ σταθερά και αταλάντευτα όλα αυτά τα χρόνια αντιπαρατίθεται με το σύνολο των καπιταλιστικών σχεδιασμών, αναδεικνύοντας τον εχθρικό τους χαρακτήρα συνολικά για τη ζωή του λαού. Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού όπως και ο χωροταξικός σχεδιασμός προς όφελός του δεν συμβαδίζουν με τα κέρδη του κεφαλαίου.

Η πρόταση του Κόμματός μας για κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, απαλλαγμένη από την καπιταλιστική ιδιοκτησία, είναι η μόνη απάντηση για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, απαλλαγμένο από την αναρχία των συγκρουόμενων ανταγωνιστικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι η μόνη απάντηση και για τη διαχείριση των απορριμμάτων, διότι θα σχεδιάζεται με βασικό κριτήριο την υγεία του λαού, το περιβάλλον και όχι τις κερδοφόρες «πράσινες» επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων της.
Το ΚΚΕ τόσο στη Βουλή, όσο και οι εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοί του με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σταθερά αποκαλύπτουν στον λαό τον χαρακτήρα των παραπάνω εξελίξεων. Παρεμβαίνουν με όλους τους τρόπους.
Οι κομμουνιστές σε σωματεία και μαζικούς φορείς πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.
Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπηρετούν τις πολιτικές που τον ρημάζουν. Οι δεκάδες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις του προηγούμενου διαστήματος από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς στις γειτονιές του Πειραιά και όσες είναι σε εξέλιξη αναδεικνύουν την ουσία του ζητήματος, αποκαλύπτουν τους ενόχους, βάζουν μπροστά διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού. Αυτοί οι αγώνες μπορούν και πρέπει να δυναμώσουν το επόμενο διάστημα. Οι κομμουνιστές θα συνεχίσουμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στον δίκαιο αγώνα του λαού μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του σε κάθε πτυχή της ζωής του.
Δέσποινα ΜΑΣΤΡΟΛΕΩΝ
Μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ πηγή