Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Επεξεργασμένα απόβλητα στη θάλασσα σε έκτακτες περιπτώσεις! Ασκήθηκε η προσφυγή;

Στις 28/7/2020,  λίγο πριν τον Αύγουστο, δημοσιεύτηκε η απόφαση  της Αποκεντρωμένης διοίκησης για την τροποποίηση της ΜΠΕ της oil one. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα, από τις 14 Απριλίου, όπου είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της περιφέρειας το αίτημα για την τροποποίηση της ΜΠΕ, υπήρξε ανεξήγητος εφησυχασμός. Τουλάχιστον αυτό εισέπραξαν οι δημότες που παρακολουθούν τις ανακοινώσεις και τα δημοτικά δρώμενα. Συγκεκριμένα, ποτέ δεν έγινε θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο το αίτημα τροποποίησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η περιφέρεια δεν πήρε θέση και δεν έστειλε γνωμοδότηση στην αποκεντρωμένη(δεν αναφέρεται στην απόφαση). Το δημοτικό συμβούλιο δεν έστειλε  επιστολή  με τις θέσεις του στην περιφέρεια, στο Υπουργείο περιβάλλοντος, στο υπουργείο Ναυτιλίας,  στην αποκεντρωμένη διοίκηση, στις οικολογικές οργανώσεις, σε όποιον τέλος πάντων θα μπορούσε να επηρεάσει με την τελική απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης! Με άλλα λόγια δεν έγινε ή δεν επιδιώχτηκε κάποιας μορφής διαβούλευση!

Από εκεί και πέρα η  αποκεντρωμένη διοίκηση  πήρε τα σχετικά έγγραφα, αναφέρονται αναλυτικά στο κείμενο, και προχώρησε στην απόφαση, την οποία δημοσίευσε 28 Ιουλίου.  Ως συνήθως, δεν πήρε είδηση κανένας, και  στις 11 Αυγούστου έγινε γνωστή η απόφαση από ανάρτηση στο in.gr.

Παράλληλα, και αυτό έχει τη σημασία του,  η απόφαση διαβιβάστηκε και στο Περιφερειακό Συµβούλιο της Περιφέρειας Αττικής προκειµένου να λάβει γνώση και να ενηµερώσει τους πολίτες και τους φορείς εκπροσώπησής τους, όπως περιγράφεται στο κείμενο της απόφασης. Η περιφέρεια κοινοποίησε την απόφαση; (Ολόκληρη η απόφαση δημοσιεύεται παρακάτω και οι ειδικοί μπορούν να την μελετήσουν και θα βρουν πολύ σημαντικές λεπτομέρειες!)

Στη συνέχεια και δώδεκα μέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης, ακολούθησαν οι σχετικές "σκληρές" ανακοινώσεις, κατόπιν εορτής, και το θέμα παράμεινε στη γνωστή θέση, στο ψηλό ράφι, με τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής. 

Βέβαια, υπάρχει και κάποιο κέρδος από τον τρόπο που εξελίχτηκε η ιστορία! Με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα εκτός του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας,  έγιναν ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στο μέλλον, και ακολούθησε επερώτηση στην ευρωβουλή από τον ευρωβουλευτή, Π. Κόκκαλη, ο  οποίος βάζει θέμα διαδικασίας της έγκρισης ανανέωσης και της συμμετοχής σε δημόσια διαβούλευση (εδώ)!   Σημαντική ήταν και η ανάρτηση του πρώην δημάρχου Πειραιά  Στ. Λογοθέτη ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, μιας ήδη επιβαρυμένης περιοχής.(εδώ).

Από εδώ και πέρα,

κατά της Απόφασης αυτής µπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Π.ΕΝ. µέσα σε διάστηµα τριάντα (30) ηµερών από την ηµεροµηνία ανάρτησης της Απόφασης στο διαδίκτυο, σύµφωνα µε τις διατάξεις του αρθ. 1, παρ. 2 του Ν. 2503/1997 σε συνδυασμό µε το άρθρο 8 του Ν. 3200/55. 
Έγινε η προσφυγή, ο δήμος οφείλει να ενημερώσει τους δημότες;

Ακόμα καλό είναι να γίνει γνωστό,

  • εάν έγιναν παρεμβάσεις σε φορείς, σε κόμματα, οικολογικά κινήματα (π.χ. Μεσόγειος  SOS, Greenpeace,κλπ), ώστε να υπάρχουν και κείμενα ενισχυτικά της προσφυγής;  
  • Εάν ζητήθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο να πάρει θέση ή πήρε θέση ή εάν  θα στείλει κάτι σχετικό και η περιφέρεια; Εάν ζητήθηκε από τους δήμους του Πειραιά που θα δέχονται στα παράλια τους τα επεξεργασμένα απόβλητα να συμβάλλουν με προτάσεις και αποφάσεις;  
  • Εάν στάλθηκε κάποια επιστολή διαμαρτυρίας στην επιτροπή του υπουργείου Ναυτιλίας και ζητήθηκε να ξαναδεί το θέμα. Η επιτροπή του τμήματος  Β’/Μελετών, Έργων και Εφαρμογών Λιμενικού Τομέα της ∆/νσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής,γνωμοδότησε θετικά! 
  • Ακόμα, εάν στάλθηκε στην αρµόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ για την οποία η απόφαση αναφέρει "ότι έχει παρέλθει άπρακτο το χρονικό διάστημα γνωµοδότησης της";  
  • Και εάν, τέλος πάντων, έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί κάποιο "μέτωπο" υποστηρικτικό των θέσεων ή  πάλι ως πρόβατο επί σφαγή θα πάει άπατη η προσφυγή και θα εξαντληθεί εκ των υστέρων ο "θυμός" με ανακοινώσεις στο διαδίκτυο και θα τα βάζουμε με την κακιά μας τύχη;
Ολόκληρη η απόφαση εδώ
 
 
 
 Η ανακοίνωση του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας εδώ
 
 Σταγόνα: ρεπορτάζ-ανακοινώσεις αντιπολίτευσης εδώ
 
Δηλώσεις, για το ίδιο θέμα εδώ