Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Καλό καλοκαίρι!


Από σήμερα εκτός προγράμματος!
Τον Σεπτέμβρη όλα ξεκινούν ξανά... απ' την αρχή;
Καλό καλοκαίρι!

ΥΓ1. (2750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας σε μια αποθήκη του λιμανιού). Σήμερα όλοι λυπούνται και εύχονται, οι κάτοικοι της Βηρυτού …να ξεπεράσουν τις δυσκολίες!
Όταν όμως έπρεπε, από θέσεις ευθύνης ή μη, έκαναν όλοι τη δουλειά τους; Ερώτημα που, ίσως, αφορά και την κάθε γειτονιά και την γειτονιά  μας! Ιδιαίτερα αφορά αυτούς που εύκολα χαρακτηρίζουν και σιχτιρίζουν, όσους διατυπώνουν την ελάχιστη διαφορετική άποψη, ακόμα και από αγωνία!

ΥΓ2.: "Κάθεται ο Αγάς της Λυκόβρυσης στο μπαλκόνι του απάνω από την πλατεία του χωριού, καπνίζει το τσιμπούκι του και πίνει ρακή. Ψιχαλίζει ήσυχα, τρυφερά, και στα γυρτά χοντρά μουστάκια του, τα φρεσκοβαμμένα με καραμπογιά, κρέμουνται λαμπυρίζοντας μερικές ψιχάλες, κι ο Αγάς, ξαναμμένος από τη ρακή, τις αναγλείφει να δροσερέψει. Δεξά του στέκεται όρθιος ο σεΐζης, ένας θεόρατος άγριος ανατολίτης, αλλήθωρος και κακομούτσουνος, με την τρουμπέτα του. Ζέρβα του κάθεται διπλοπόδι, απάνω σε βελουδένιο μαξιλάρι, ένα όμορφο στρουμπουλό τουρκόπουλο, που του ανάβει κάθε τόσο το τσιμπούκι και του γεμίζει ακατάπαυστα την κούπα του ρακή.

Μισοσφαλνάει τα μαχμουρλίδικα μάτια και χαίρεται ο Αγάς τον απάνω κόσμο. Όλα τα ‘καμε καλά ο Θεός, συλλογιέται, πετυχεμένο πράμα είναι ο κόσμος τούτος, τίποτα δεν του λείπει: αν πεινάσεις, έχει ψωμί και κρέας κοκκινιστό και πιλάφι με κανέλα, αν διψάσεις, έχει το αθάνατο νερό, τη ρακή. Αν νυσταξεις, έχει κάμει ο Θεός στον ύπνο, ένα κι ένα για τη νύστα. Αν θυμώσεις, έχει κάμει το βούρδουλα και τα πισινά του ραγιά, αν σε πιάσουν τα μεράκια σου, έχει κάμει τον αμανέ. Κι αν θες να ξεχάσεις τα ντέρτια και τα βάσανα του κόσμου, έχει κάμει το Γιουσουφάκι.

- Μεγάλος μάστορας είναι ο Αλλάχ, μουρμούρισε συγκινημένος, μεγάλος μάστορας, μερακλής. Κόβει το μυαλό του.    ..."
  Νίκος Καζαντζάκης - Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Απόσπασμα