Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

"Μάχη της Ηλεκτρικής": πρόταση να αλλάξει το πλαίσιο εορτασμού!

Πολύ νωρίς, περίπου δύο μήνες πριν την ημέρα μνήμης,  ο επικεφαλής του Συνδυασμού Κερατσίνι – Δραπετσώνα "Αλλάζουμε", Παντελής Καμάς σκέφτηκε   τον εορτασμό της "Μάχης της Ηλεκτρικής". 
Συγκεκριμένα απέστειλε στις 21/8/2020 επιστολή προς το Δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας Χ.Βρεττάκο και τους Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, με την οποία ζητεί να συγκροτηθεί επιτροπή διοργάνωσης των εκδηλώσεων τιμής για τη Μάχη της Ηλεκτρικής, ώστε να αλλάξει το πλαίσιο του εορτασμού των τελευταίων χρόνων! 
 
Τα τελευταία χρόνια η πιο ηρωική πράξη αντίστασης για την πόλη, για να σωθεί το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, όταν έφευγαν οι Γερμανοί από την Αττική, γιορτάζεται σε ξεχωριστές εκδηλώσεις μνήμης! Όμως παλαιότερα (εδώ) ο εορτασμός της "Μάχης της Ηλεκτρικής" ήταν γεγονός για την πόλη με πλήθος εκδηλώσεων και παρεμβάσεων. 
Σίγουρα υπάρχει χρόνος, covid19 επιτρέποντος, να εξεταστεί το πλαίσιο ενός διαφορετικού γιορτασμού! Φέτος υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, μιας και σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, ξεκινούν οι προσπάθειες και οι ενέργειες για την κήρυξη διατηρητέου μνημείου του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι (εδώ).
 
 
Το κείμενο της Επιστολής του Π. Καμά έχει ως εξής :«Όπως ασφαλώς και εσείς αναγνωρίζεται και πιστεύετε, η Μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, ήταν ίσως η κορυφαία στιγμή Αντίστασης του Λαού του Κερατσινίου, απέναντι στο Ναζισμό και την Κατοχή της πατρίδας μας.
Δική μας άποψη είναι ότι η επέτειος αυτή πρέπει να τιμάται, με έναν αναβαθμισμένο τρόπο, ως μία επέτειος ορόσημο για την ιστορία του Λαού της πόλης μας. Οι εκδηλώσεις τιμής, να γίνονται με επιμέλεια και υπό την αιγίδα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Ιδίως στην παρούσα χρονική στιγμή, αυτό είναι επιβεβλημένο, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο, ήδη με μία απόφασή του, επιδιώκει η λειτουργία των κτιρίων της ΔΕΗ εφεξής, να είναι σύμφωνη με την ιστορική συνεισφορά του εργοστασίου στην Βιομηχανική Ανάπτυξη της πατρίδας μας, και με την ιστορική μνήμη που περιέχεται σε ένα χώρο Αγώνα και Θυσίας.
Με αυτές τις σκέψεις σας προτείνουμε να συγκροτήσετε Επιτροπή Διοργάνωσης της Επετείου της Μάχης της Ηλεκτρικής με τη συμμετοχή, των Δημοτικών Παρατάξεων, των οργανώσεων των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των πολιτικών κομμάτων και εν γένει των Συλλογικών Φορέων της πόλης μας.
Ο στόχος πρέπει να είναι ο φετινός εορτασμός, να αποτελέσει το ορόσημο της προσπάθειάς μας να αποκτήσει ο χώρος του πρώην Εργοστασίου της ΔΕΗ, μία λειτουργία, σύμφωνη με την ιστορία του, και με σκοπό την ανάδειξή της.
Με απόλυτη Βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσετε την πρόταση μας, θετικά.»