Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Εν μέσω θέρους...


Εν μέσω θέρους, και τότε που οι άνθρωποι συνήθως «απουσιάζουν», έγιναν γνωστά τέσσερα θέματα τα οποία θα επηρεάσουν και αφορούν όσους ζουν σε αυτή την πόλη.

  • Στις 28 Ιουλίου ανακοινώθηκε η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης για τροποποίηση της ΜΠΕ της oil one. Με τη νέα τροποποίηση η oil one θα μπορεί σε έκτακτες περιπτώσεις να ρίχνει τα επεξεργασμένα απόβλητα της στην θάλασσα. Ή απόφαση προέβλεπε και δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης. Ευτυχώς, αυτή τη φορά, κατατέθηκε η προσφυγή από τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και κυριολεκτικά με αγωνία η πόλη περιμένει την απόφαση του υπουργού.
  • Στη Χαραυγή στις 10 Αυγούστου έγινε προσπάθεια και τελικά εγκαταστάθηκε στις 18 Αυγούστου, στις 6.30 το πρωί, κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολείο (10 μέτρα) στο ύψος των αιθουσών διδασκαλίας περίπου. Δεν γνωρίζουμε εάν είναι καλό ή κακό, αλλά να τοποθετείται κεραία κινητής δίπλα σε σχολείο, Αύγουστο μήνα, στις 7 το πρωί, με μορφή καμινάδας, είναι τουλάχιστον περίεργο!
  •  Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί, αυτεπάγγελτα, ύστερα από τα δημοσιεύματα για τα επεισόδια δυσοσμίας και τις μετρήσεις ρύπων, όπως το βενζόλιο, στην περιοχή της Δραπετσώνας, με πρόταση του εισαγγελέα μπήκε στο αρχείο."δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις προς άσκησης ποινικής δίωξης […] καθώς δεν εντοπίστηκε σύνδεση της οχληρής περιβαλλοντικής κατάστασης […] με τη λειτουργία της τοπικής μονάδας αποθήκευσης – διακίνησης καυσίμων και επεξεργασίας αποβλήτων..."(εδώ). Θα υπάρξει νομική αντίδραση από τον δήμο, προβλέπεται, οι νομικοί τι λένε;
  • Το υπουργείο περιβάλλοντος, στις 6 Αυγούστου, με προθεσμία έως και στις 21/8/20, ανάρτησε προς διαβούλευση τον νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (εδώ).  Το σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την καύση και ανατρέπει το σχεδιασμό του προηγούμενου ΕΣΔΑ για 7 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο καταλήγοντας στις 3. Φυλής, Πειραιά και μικρή στο Γραμματικό. Ουσιαστικά η υπογραφή του νέου ΕΣΔΑ ανοίγει το δρόμο στην περιφέρεια να δημοπρατήσει τα νέα εργοστάσια, όπως έχει ανακοινώσει από τον Ιανουάριο.
Ως συνήθως το καλοκαίρι ο κρατικός μηχανισμός κατεβάζει ταχύτητα και οι ρυθμοί, γενικώς, πέφτουν. Οι άνθρωποι χαλαρώνουν και παίρνουν ανάσες. Όμως πραγματικά, τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου υπήρξε πλήρης δράση σε θέματα που αφορούν την περιοχή του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας. Υπάρχει ένα ερώτημα που μπορεί να είναι και παράπονο, γιατί τόσες αρνητικές ειδήσεις που αφορούν την πόλη τώρα, και  εν μέσω θέρους; 
Βεβαίως, εκ των υστέρων βγήκαν και οι αναμενόμενες ανακοινώσεις, έγιναν και κάποιες παρεμβάσεις,  λογικά θα γίνουν και κινητοποιήσεις, έτσι γίνεται συνήθως. Όμως έμειναν όλα τα παραπάνω, τα μελαγχολικά. Και η ζωή σε αυτή την πόλη,  με τις μικρές ή μεγάλες αποφάσεις, όλο και δυσκολεύει!  Οι καλές ειδήσεις για την πόλη, που πλέον είναι σπάνιες, τούτο το καλοκαίρι δεν υπήρξαν, και σίγουρα δεν μπορούν να σβήσουν όλο αυτό, που χρόνο με το χρόνο, προστίθεται στην  εικόνα της πόλης!