Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων! Και η καύση στο νέο ΕΣΔΑ

Δεκαπενταύγουστος! Στις 6 Αυγούστου κατατέθηκε προς διαβούλευση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Ουσιαστικά πρόκειται για την τροποποίηση του ΕΣΔΑ, το οποίο είχε ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2015 και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ αυτά που προέβλεπε!
 Η προθεσμία της διαβούλευσης και της κατάθεσης σχολίων για ένα τόσο σημαντικό θέμα λήγει στις 21 Αυγούστου. Χθες, μετά τις αντιδράσεις κυρίως οικολογικών κινήσεων δόθηκε παράταση και η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) παρατείνεται έως την Τρίτη 25 Αυγούστου και έως τις 12:00 μμ. 
Η διαβούλευση προγραμματίστηκε στον μήνα των διακοπών!  Εκεί μεταξύ βουτιών και ξαπλώστρας ας γίνει και μια παρέμβαση για τον νέο ΕΣΔΑ.
 Γιατί, ξαφνικά αυτή η βιασύνη; Η εισαγωγή της καύσης στον νέο ΕΣΔΑ, ενόψει των διαγωνισμών για τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη βιασύνη.
 
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, να είναι πλήρες, να έχει την μέγιστη δυνατή αποδοχή τουλάχιστον από τους ειδικούς, ώστε να εφαρμοστεί! Το νέο σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων: Ταφή των απορριμμάτων στο 10% το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση (2035). Παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών μέχρι το 2022. Αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030 (συμπεριλαμβανομένων και των βιοαποβλήτων). Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε όλη την επικράτεια για τη μέχρι το 2022. Πλήρης κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 43 - 46 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ.
 
Στο σχέδιο ανατρέπονται σημαντικές προβλέψεις του σημερινού σχεδίου, όπως π.χ. ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των αποβλήτων και η εγκατάλειψη της πρακτικής των συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Ο χαρακτηρισμός ως μη επιλέξιμης της καύσης και των μεθόδων θερμικής ανάκτησης ενέργειας από δευτερογενή καύσιμα, που προέρχονται από επεξεργασία αποβλήτων.

Το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων έχει πέραν των άλλων και ένα ειδικότερο ενδιαφέρον για την περιοχή του Πειραιά.
Ουσιαστικά μετά την ψήφιση του νέου ΕΣΔΑ ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των εξαγγελιών της περιφέρειας για τη δημιουργία με ΣΔΙΤ, μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιφερειακή ενότητα Πειραιά! Ο χώρος σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις της περιφέρειας θα είναι η περιοχή Σχιστού. 

Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τον Φεβρουάριο, έχει εκφράσει την αντίθεση του στη λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στην περιοχή του Σχιστού (εδώ) και θεωρητικά, δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ή παρεμβάσεις για να κοινοποιηθεί η απόφαση και να ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς.

Πάντως, προβλέπονται τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, μία στην Π.Ε. Πειραιά. Και μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης, στις οποίες μπορεί να γίνεται ανάκτηση ενέργειας με θερμική επεξεργασία των Υπολειμμάτων των ΜΕΑ ή/και των εναλλακτικών καυσίμων για τη δραστική ελαχιστοποίηση του τελικού υπολείμματος.

Διαβούλευση εδώ 
 
Το σχέδιο σε pdf εδώ