Τη διαχρονική υποκρισία της ΝΔ για το Μακεδονικό, αλλά και την κατάρριψη των μύθων που δημιουργήθηκαν για να συγκαλύψουν την πολιτική ανεπάρκεια για ένα μείζον εθνικό πρόβλημα, επιβεβαιώνει η αποκάλυψη της...
-απόρρητης - επιστολής του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ για την στάση του στο Μακεδονικό.
Με την επιστολή του 2005 η τότε κυβέρνηση αποδεχόταν τον όρο «Μακεδονία - Σκόπια» για το εξωτερικό και διατήρηση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το εσωτερικό της χώρας, αναγνώριση της «Μακεδονικής Γλώσσας» χωρίς απαλοιφή των αλυτρωτικών βλέψεων από το Σύνταγμα της γείτονος, με βάση την πρόταση Νίμιτς.
Επιστολή που αποτελεί «κόλαφο» όχι μόνο για τον Καραμανλή αλλά συνολικά για τη ΝΔ, που έστησε μια απίστευτη δημαγωγία, εργαλειοποιώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού, επιβεβαιώνεται ως γνήσια η επιστολή αλλά υποστηρίζεται πως επιχειρούσε να αντιστρέψει τετελεσμένα.H ύπαρξη και μόνο της επιστολής επιβεβαιώνει τα «τετελεσμένα» που είχαν δημιουργηθεί ήδη τότε με τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ανατρέπει όλη τη δημαγωγική ρητορική του κόμματος, που προωθούσε μια συμφωνία χωρίς τις «κόκκινες γραμμές» που υποτίθεται ότι τέθηκαν ως εθνική γραμμή, δηλαδή χωρίς «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό», χωρίς «χρήση έναντι όλων», χωρίς αλλαγές στο Σύνταγμα με απαλοιφή αλυτρωτικών στοιχείων. Μια συμφωνία κατώτερη και πραγματικά εθνικά επιζήμια σε αντίθεση με την ολοκληρωμένη συμφωνία που πέτυχε τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα.
Μάλιστα, ακόμη και αν δεχτεί κάποιος τις αιτιάσεις που επικαλείται η πλευρά Καραμανλή, αν και εκ πρώτης όψεως δεν έχουν ουσία, καταρρίπτονται αρκετοί ακόμη μύθοι γύρω από το Βουκουρέστι, όπως ότι δεν υπήρξε ποτέ «βέτο» όπως με κομπασμό έλεγαν για χρόνια αλλά «απειλή βέτο», που στην ουσία ήταν το τελειωτικό χτύπημα για να επικρατήσει παντού διεθνώς ο όρος «σκέτο» Μακεδονία.
Στη γλώσσα της διπλωματίας, όταν μια κυβέρνηση υποχωρήσει τόσο πολύ και δεν καταλήξει καν σε συμφωνία, έχει υπονομεύσει τη διαπραγμάτευση για το μέλλον.
Τέλος, αποδομείται πλήρως η «υπερήφανη» στάση των Καραμανλή και Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι αφού αποδεικνύεται ότι επέλεξαν να μεταθέσουν τη λύση στους επόμενους με πιο επώδυνους όρους, απομονώνοντας της χώρα και εξασθενώντας τη διαπραγματευτική της ισχύ.
Για δε τη στάση της ΝΔ τίποτε δεν αποτελεί έκπληξη. Οι πατριδοκάπηλοι και αστήρικτοι ισχυρισμοί κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν ακόμη περισσότερο με ανέκδοτο, όταν κάποιος βλέπει όσα είχε αποδεχτεί ο Καραμανλής. Στην πραγματικότητα η Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε να ανατρέψει τις πολύ αρνητικές προοπτικές και όσα συζητούσε εν κρυπτώ, όπως αποδεικνύεται, η ΝΔ...
tvxs.gr