Για το τοπικό θέμα, οσμές σε Δραπετσώνα -Χαραυγή, το οποίο προκάλεσε και τη σύσκεψη στο υπουργείο όταν έκλεισαν τα σχολεία με το πόρισμα για "διάχυτες οσμές αγνώστου προέλευσης", δεν γίνεται κάποια ειδική αναφορά. Το πρόβλημα της περιοχής θα διερευνηθεί, ως μέρος αυτών των ερευνητικών προγραμμάτων!
Η ανάρτηση:
(1) Τα 3 ερευνητικά προγράμματα σηματοδοτούν την πρόθεση της Περιφέρειας να αντιμετωπίσουν το περιβαλλοντικό ζήτημα στη βάση ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού, ολιστικού σχεδιασμού. Αυτό το στοιχείο διαφοροποιεί την προσπάθειά μας από παρελθούσες προσπάθειες που σε επίπεδο σχεδιασμού, μετρήσεων και αποτελεσμάτων αποδείχθηκαν αποσπασματικές κι εν τέλει μη αξιοποιήσιμες
(2) Τα προγράμματα έχουν διάρκεια ένα (1) έτος προκειμένου να καταγράψουν το θέμα της ρύπανσης (σε ατμόσφαιρα και θάλασσα) όλες τις εποχές του έτους, δηλαδή να "μετρήσουν" τη μόλυνση και σε σχέση με τις μεταβολές διαφόρων παραμέτρων (θερμοκρασία, άνεμοι, υγρασία κλπ). Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα παραδίδονται από τα ερευνητικά εργαστήρια και θα δημοσιεύονται ανά τρίμηνο (περίπου) και άρα θα είναι στη διάθεση όλων, ειδικών και μη. Προφανώς η συνολική αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος από τους καθ ύλην αρμόδιους επιστήμονες.
(3) Οι συμβάσεις, για όσους ενδιαφέρονται, είναι στη διάθεσή τους, όπως και η διαθεσιμότητά μας να ενημερώσουμε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται. Η δημοσιότητα, πέραν των άλλων, συμβάλλει στην πληροφόρηση και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών τόσο για συγκεκριμένα όσο και για τα ευρύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθεί, στα τέλη Νοεμβρίου 2018, ειδική επιστημονική ημερίδα κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τα μέχρι τότε αποτελέσματα των μετρήσεων.
(4) Η ποιοτική και ποσοτική προσέγγιση των ρύπων, ο εντοπισμός και προσδιορισμός της συμβολής κάθε δραστηριότητας (π.χ. κίνηση στο οδικό δίκτυο, πλοία, κρουαζιερόπλοια, βιομηχανία κλπ) στη ρύπανση αποτελεί προϋπόθεση για να ζητηθεί λήψη μέτρων περιορισμού της ρύπανσης. Χωρίς εμπεριστατωμένα, επιστημονικά προσδιορισμένα και αξιόπιστα στοιχεία, κάθε διεκδίκηση μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης καταλήγει στο εμπειρισμό και αναπαράγει λογικές που ο καθένας αναγνωρίζει στον εαυτό του την ιδιότητα του ειδικού.
(5) Ως Περιφερειακή Αρχή αλλά και ως άτομο βρισκόμαστε από άποψη και κινούμαστε με το παράδειγμά μας στον αντίποδα των έργων βιτρίνας, των προεκλογικών εξαγγελιών και των παλαιοκομματικών αντιλήψεων. Εκτός αν υπάρχει η άποψη ότι πλησιάζοντας οι αυτοδιοικητικές εκλογές όλα τα έργα και οι δράσεις πρέπει να παγώνουν, μήπως και θεωρηθούν "προεκλογικές".
(6) Προφανώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση και την περιορισμό της ρύπανσης είναι στην αρμοδιότητα και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των συναρμοδίων Υπηρεσιών σε επίπεδο Περιφέρειας, Δήμων κλπ. Για να είμαστε αποτελεσματικοί χρειάζεται ο συντονισμός όλων των μερών στο βαθμό που τους αναλογεί με βάση τις αρμοδιότητές τους.