Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

«Χρειαζόμαστε κουβέρτες και ζεστά ρούχα»

ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
Μαρτυρίες αποκαλύπτουν τις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης 
Περιοδεία πραγματοποίησαν εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» από τους δήμους του Πειραιά
«Δεν ξέρουμε πώς θα τα καταφέρουμε το χειμώνα». «Χρειαζόμαστε κουβέρτες και ζεστά ρούχα». «Με τις βροχές μπήκαν τα νερά στις σκηνές, παντού λάσπη»
Οι περιγραφές και η αγωνία για την επιβίωση ανήκουν σε πρόσφυγες που, ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αντί για μια καλύτερη τύχη, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα να μένουν σε σκηνές, στο Κέντρο Φιλοξενίας στο στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό.

Στο πλευρό των προσφύγων βρέθηκαν την περασμένη βδομάδα εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τους δήμους της Περιφέρειας του Πειραιά. Οι δημοτικοί σύμβουλοι συνομίλησαν με τους υπεύθυνους του Κέντρου, με εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών, με τους συμβασιούχους που έχουν προσληφθεί από τους γειτονικούς δήμους μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ενώ ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί από τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Στο Κέντρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή 760 πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους περίπου 270 παιδιά έως 16 ετών. Από τα παιδιά, πάνω από 20 είναι ασυνόδευτα. Τη μέρα της επίσκεψης, από τους υπεύθυνους αναφέρθηκε ότι κανένα από τα παιδιά δεν είχε πάει ακόμα σχολείο, ωστόσο σύμφωνα με τους ίδιους, «η συντονίστρια εκπαίδευσης του Κέντρου βρίσκεται σε επαφή με διευθυντές των γύρω σχολείων».
Το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων διαμένουν σε σκηνές που έχουν στηθεί μέσα στο στρατόπεδο. Οπως έλεγαν οι ίδιοι, πέρασαν μεν δύσκολο καλοκαίρι, όμως πιο δύσκολη προμηνύεται η κατάσταση το χειμώνα. «Μέσα στις σκηνές δεν μπορείς να έχεις θέρμανση». Ενώ, όπως είπαν, τη νύχτα ήδη παγώνουν και ακόμα ο χειμώνας δεν έχει έρθει. Με τη βροχή των προηγούμενων ημερών «σκηνές πλημμύρισαν», «τα παιδιά ήταν μέσα στη λάσπη και τα ρούχα δεν στέγνωναν», «θα αρρωστήσουν», «ζητάμε κουβέρτες και ζεστά ρούχα, όμως ακόμα δεν μας έχουν φέρει τίποτα» έλεγαν μανάδες, από τις οποίες ορισμένες διαμαρτυρήθηκαν και για το φαγητό, τόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα όσο και την ποσότητα που παρέχεται στα παιδιά τους.

Μάλιστα, οι συνθήκες διαμονής είναι και η αιτία που έφυγαν από το στρατόπεδο, τους τελευταίους μήνες, πάνω από 1.000 πρόσφυγες, αναζητώντας θέση σε άλλα κέντρα φιλοξενίας όπως στον Ελαιώνα. Το Μάη - Ιούνη, οι πρόσφυγες ήταν περίπου 1.800. «Εμείς δεν ήρθαμε για να μείνουμε στην Ελλάδα, αλλά μας κρατάνε εδώ», αναφέρθηκε από έναν πρόσφυγα. Ενώ σε ερώτηση ποιος ήταν ο προορισμός τους, οι περισσότεροι έλεγαν τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες. Οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο στρατόπεδο σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι κ.λπ., αυτή τη στιγμή είναι 51. Αν και βρίσκονται στα πόστα τους πάνω από ένα μήνα, ακόμα δεν έχει φτάσει ...διερμηνέας.πηγή