Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Υπάρχουν αντίπαλες εκπαιδευτικές πολιτικές για το σχολείο...

Εκδήλωση το ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 6:30 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 47, 1ος όροφος διοργανώνει ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πειραιά «η Πρόοδος» με θέμα:
«Υπάρχουν αντίπαλες εκπαιδευτικές πολιτικές για το σχολείο της μόρφωσης και της ισοελευθερίας; Παραδείγματα και σκέψεις» 
 Εισηγητής: Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

"Τι θα έπρεπε να κάνει το υπουργείο παιδείας; Ποια εκπαιδευτική πολιτική θα υπηρετούσε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών; 
Τι θέση θα είχαν σ’ αυτήν την πολιτική οι εκπαιδευτικοί και τα δικαιώματά τους; Τι θα έπρεπε να κάνει για τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν; Και για κείνα που τα καταφέρνουν μεν, βαριούνται δε και εξαντλούν το νόημα του σχολείου στους βαθμούς και τα τεστ; Υπάρχει κάποια εκπαιδευτική πολιτική για όλα αυτά; Υπάρχει κάποια εκπαιδευτική πολιτική για την ανάγκη να μάθουν τα παιδιά να σκέφτονται κριτικά τον κόσμο, να τον ονειρεύονται ίσο και ελεύθερο, να εργάζονται και να παλεύουν για το όνειρο αυτό; Τι θα έκανε αυτή η εκπαιδευτική πολιτική με την πολυτυπία των δημοτικών σχολείων; Με τη διοίκηση των σχολείων; Με την κατάρρευση κάθε έννοιας εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου και της ζωντανής εκπαίδευσης; Τι θα έπρεπε να γίνει με τις δαπάνες;

Σήμερα οι πολιτικές διάλυσης του δημόσιου δωρεάν σχολείου έχουν προχωρήσει πολύ. Αναζητούμε λοιπόν αντίπαλα παραδείγματα και σκέψεις. Το δημόσιο δωρεάν σχολείο είναι το σπίτι μας. Να το υπερασπιστούμε σημαίνει να υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, την πιθανότητα μιας δημοκρατικής κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας και τους εαυτούς μας.

Πρώτο βήμα στην αναζήτηση αυτή η συζήτηση με εισηγητή τον καθηγητή παιδαγωγικής του ΑΠΘ Γιώργο Τσιάκαλο, ο οποίος προλόγισε τα τελευταία χρόνια δύο βιβλία. Το «Φινλανδικά Μαθήματα» εξετάζει την περίπτωση μιας πολύ διαφορετικής χώρας, ενώ το «Χτίζοντας ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο στην Αθήνα» μιλάει για μια εμπειρία χωρίς πολιτική αλλαγή, την εμπειρία του 132ου δημοτικού σχολείου της Αθήνας. Επιπλέον ο καλεσμένος μας διετέλεσε σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου στην πρόσφατη κυβέρνηση του ΑΚΕΛ.