Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Ζαχαρία Ζούπη

Απαντήσεις σε ερωτήματα για τις δημοτικές εκλογές και όχι μόνο, έδωσε ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος με την Κίνηση Πολιτών Κερατσινίου-Δραπετσώνας «Αναγέννηση» Ζαχαρίας Ζούπης στο «Δραπετσίνι». 
Στη συνέντευξη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προτεραιότητές του και τόνισε ότι η κατάρρευση του Δήμου απαιτεί μια νέα Συμμαχία, μια συνεργασία όλων των χρήσιμων, δημιουργικών δυνάμεων της πόλης που επιθυμούν να εργαστούν με εντιμότητα-ειλικρίνεια-σχέδιο για μια νέα πορεία. Επιπλέον, αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται, προκάλεσε ευθέως όσους «υπογείως» εκτοξεύουν κατηγορίες και ύβρεις εις βάρος του, «αν έχουν να καταγγείλουν κάτι σοβαρό, να το κάνουν. Να το κάνουν όμως με δημόσιο λόγο, με υπεύθυνο τρόπο…» 


Η κλεψύδρα γύρισε. Στις 18 Μαΐου πραγματοποιούνται Δημοτικές Εκλογές στις οποίες θα αναδειχτούν οι νέοι Δήμαρχοι για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τι νομίζετε ότι κρίνεται σε αυτές; 
 Τα προηγούμενα χρόνια η Αυτοδιοίκηση δέχτηκε σκληρά την επίδραση τη κρίσης και των πολιτικών των Μνημονίων. Μειώθηκαν οι πόροι της, το προσωπικό των Δήμων. Αμφισβητήθηκαν δομές της, καταργήθηκαν υπηρεσίες της (σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία). Ταυτόχρονα βρέθηκε μπροστά στις παθογένειες που και η ίδια γέννησε 20 τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας μα εφαρμόσει μάλιστα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο (ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ) που με μια γραφειοκρατική αντίληψη προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αδιαφάνειας, κακοδιαχείρισης, κατασπατάλησης των δημοτικών πόρων. Αυτή τη στιγμή πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των Δήμων σε συνθήκες κρίσης; Τι νέο θεσμικό πλαίσιο είναι πια αναγκαίο;     
Στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα ήμασταν άτυχοι. Σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία. Βρεθήκαμε με την πιο αδύναμη Δημοτική Αρχή που θα μπορούσαμε. Ο Δήμος παρέλυσε, οι υπηρεσίες προς τους πολίτες υποχώρησαν, κατακτήσεις του Δήμου (Καλλιτεχνικά Τμήματα, αθλητικές ακαδημίες κ.α.) χτυπήθηκαν. Κυριάρχησε η αδιαφάνεια, ο ετσιθελισμός, η αλαζονεία. Ζήσαμε και ζούμε ένα τέλμα.
Στις 18 Μαΐου λοιπόν, πρέπει να προχωρήσουμε. Χρειάζεται να αναδείξουμε Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή που διαθέτουν ειλικρίνεια, εντιμότητα, εμπειρία, γνώση. Να αναδείξουμε Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή που θα ξέρουν «που το πάνε», που θα κρατήσουν το τιμόνι του Δήμου και θα τον οδηγήσουν σε μια νέα πορεία.

  Μήπως είστε «σκληρός» στις κρίσεις σας για τον νυν Δήμαρχο; 
Νομίζω ότι είμαι δίκαιος. Γνωρίζετε ότι σε αυτά τα χρόνια, σε αντίθεση με άλλους υποψήφιους Δημάρχους, ήμουν παρών κάθε ώρα, κάθε μέρα, σε ένα διαρκή αγώνα να μην διαλυθεί ο Δήμος. Χειροτέρεψε η καθαριότητα και διαλύθηκε η Υπηρεσία Πρασίνου. Εγκαταλείφθηκαν οι Παιδικές Χαρές και ελαχιστοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις συντήρησης των σχολικών κτιρίων. Κυριάρχησε η αδιαφορία για την καθημερινότητα του δημότη. Έκλεισαν τα Καλλιτεχνικά Τμήματα και οι αθλητικές ακαδημίες. Έκλεισε για ενάμιση χρόνο το Κολυμβητήριο, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Μετατράπηκαν οι Κοινωφελής Επιχειρήσεις και το Κ.Ε.Κ. σε πλυντήρια χρήματος. Εφευρέθηκε ο θεσμός των δήθεν εθελοντών με την υπόσχεση, ότι κάποτε θα πληρωθούν. 200 εργαζόμενοι της ΔΗΚΕΠΑ έμειναν και μένουν ακόμα απλήρωτοι, οι δεκάδες αναθέσεις για εξυπηρέτηση ημετέρων, η αναξιοκρατία στην λειτουργία του Δήμου. Χρειάζεται άραγε να πω κι άλλα; 
Είστε υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής ενός ανεξάρτητου Συνδυασμού. Ποια τα χαρακτηριστικά του; 
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα επικεφαλής της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ», πρότεινα μια ευρεία κοινωνική-αυτοδιοικητική -πολιτική συνεργασία για ένα νέο ξεκίνημα του Δήμου. Η κατάρρευση του Δήμου απαιτεί μια νέα Συμμαχία, μια συνεργασία όλων των χρήσιμων, δημιουργικών δυνάμεων της πόλης που επιθυμούν να εργαστούν με εντιμότητα-ειλικρίνεια-σχέδιο για μια νέα πορεία. Στον Συνδυασμό στον οποίο ηγούμαι αποτυπώνονται και θα αποτυπώνονται αυτά τα χαρακτηριστικά. Θα συμμετέχουν ενεργοί πολίτες από όλο το κοινωνικό-πολιτικό-αυτοδιοικητικό φάσμα. Θα συνυπάρχουν έμπειρα στελέχη, αλλά και πολλά νέα στελέχη από όλους τους κοινωνικούς χώρους. Θα υπάρχει έντονο το άρωμα της κοινωνίας και της ανανέωσης.

  Γιατί ένας πολίτης να σας επιλέξει ως Δήμαρχο και να σας ψηφίσει; 
Γιατί μέσα από την πορεία μου έχω δείξει ότι διαθέτω την εντιμότητα, την ειλικρίνεια και την εμπειρία να ηγηθώ μιας νέας προσπάθειας για τον Δήμο. Γιατί ήμουν πάντα παρών στην προσπάθεια να προχωρήσει το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα μπροστά, το ίδιο και τα τελευταία χρόνια που αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για να εμποδίσουν όσο ήταν δυνατό το πισωγύρισμα. Γιατί διαθέτω το σχέδιο, την θέληση και την ικανότητα, αλλά και γιατί στον Συνδυασμό που ηγούμαι, θα μπορεί ο πολίτης να δει ¨την καλύτερη ομάδα¨ εργασίας για ένα ελπιδοφόρο μέλλον της πόλης.

   Αρκετοί σχολιάζουν ότι έχουν εμφανιστεί πολλοί υποψήφιοι Δήμαρχοι. 
Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο για αυτό. Ζούμε σε Δημοκρατία και όποιος επιθυμεί μπορεί να είναι υποψήφιος. Είναι στο χέρι των πολιτών να αξιολογήσουν τους παρόντες, αυτούς που μπορούν να εμπιστευτούν. Σημειώνω μόνο, ότι εκλέγουμε Δήμαρχο πρώτη φορά για πέντε χρόνια. Για αυτό, αλλά και επειδή ζήσαμε την εμπειρία της μεγάλης απογοήτευσης από τον νυν Δήμαρχο, ας προσέχουμε όλοι. Στο χέρι των πολιτών είναι να δουν αι να σκεφτούν τους παρόντες και τους απόντες, αυτούς που μπορούν και αυτούς που δεν μπορούν, αυτούς που πονάνε τον Δήμο και αυτούς που απλά τον θεωρούν λάφυρο ενός εκλογικού παιγνίου.

    Πρόσφατα κάνατε μια δήλωση για επιθέσεις που δέχεστε... 
Να ξεκαθαρίσω. Η ανταλλαγή απόψεων, ακόμα και η αντιπαράθεση πάνω σε ιδέες- προτάσεις-προγράμματα είναι θεμιτή και απαραίτητη. Με την δήλωσή μου εννοούσα την ανήθικη τακτική κάποιων από διαφορετικούς χώρους που κρυπτόμενοι δήθεν «διαρρέουν» και διαδίδουν απίστευτα πράγματα σε σημείο γελοιότητας. Με την δήλωσή μου τους είπα το εξής απλό: Αν έχουν να καταγγείλουν κάτι σοβαρό για μένα, να το κάνουν. Να το κάνουν όμως με δημόσιο λόγο, με υπεύθυνο τρόπο. Όχι κρυπτόμενοι. Διαφορετικά ότι κάνουν είναι δείγμα της απρέπειας τους, της πολιτικής αδυναμίας τους και του φόβου τους μπροστά στην δυναμική της υποψηφιότητας μου. Επιτρέψτε μου μόνο να σας πω, ότι οι πολίτες μας γνωρίζουν όλους. Πολύ καλά μάλιστα…