Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ομόφωνο ΟΧΙ του Πειραιά στην περαιτέρω επιβάρυνση της Ψυττάλειας


23.05.12 Την απόφαση για αγώνα σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ανατραπεί η πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για μεταφορά λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια, πήραν οι κοινοβουλευτικοί, αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς του Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/5/2012, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη κ. Στέφανου Χρήστου, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν όλες οι πολιτικές και νομικές διαδικασίες για την αποτροπή αυτού του σχεδιασμού, ο οποίος θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την περιοχή.

Αφορμή για την κινητοποίηση αυτή στάθηκαν δύο αποφάσεις του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων του Υ.ΠΕ.Κ.Α., κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη, οι οποίες τροποποιήθηκαν και υπογράφηκαν στις 4/5/2012, δύο ημέρες πριν από τις τελευταίες εκλογές και προβλέπουν την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» των έργων μεταφοράς λυμάτων της Παλλήνης και της Ανθούσας στην Ψυττάλεια, ενώ αρχικά προβλεπόταν η κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στα Βόρεια Μεσόγεια.
Επίσης, στις 10/5/2012, άλλες δύο αποφάσεις εντάσσουν τα δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας και Καλυβίων Θορικού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», όπου προβλέπεται η δημιουργία αγωγού για τη μεταφορά των λυμάτων στο ΚΕΛ Ψυττάλειας.
Η μεθόδευση αυτή καταδικάστηκε από το σύνολο των παρισταμένων στη σύσκεψη διότι αποτελεί μείζον πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα η συνεχιζόμενη επιβάρυνση του Πειραιά

Ακόμη, καυτηριάστηκε η στάση που τηρούν το Υ.Π.Ε.Κ.Α. και η Ε.ΥΔ.Α.Π., η διοίκηση της οποίας απαξίωσε και να απαντήσει καν όταν τέθηκε το θέμα, ενώ οφείλει να δώσει κάποιες εξηγήσεις για τους λόγους που την ωθούν να ανατρέψει τους δικούς της σχεδιασμούς.

Το ζήτημα έχει και μια σοβαρότατη περιβαλλοντική διάσταση, την οποία εξέθεσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Συγκεκριμένα, η Ψυττάλεια σήμερα λειτουργεί οριακά και δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση. Γι’ αυτό η πιθανή αύξηση του όγκου των λυμάτων θα απαιτήσει νέες μελέτες που θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους λειτουργίας του έργου. Άλλωστε το ΚΕΛ Ψυττάλειας δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει το Λεκανοπέδιο της Αττικής, στο οποίο φυσικά δεν ανήκει η Ανατολική Αττική.

Ένας από τους βασικούς κανόνες της σύγχρονης διακυβέρνησης είναι η συνεχής μέριμνα μείωσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Αυτό αποτελεί όχι μόνο θεμελιώδη αναπτυξιακή αρχή αλλά και στοιχειώδη δημοκρατική υποχρέωση, στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Για την περίπτωση των περιβαλλοντικών δράσεων αυτό σημαίνει ισόρροπη κατανομή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, μακριά από τοπικιστικές εξάρσεις, μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

«Αντ’ αυτών, το Υ.Π.Ε.Κ.Α. και η Ε.ΥΔ.Α.Π., εμφορούμενοι από λογική και αντίληψη μανδαρίνων, επιλέγουν να περιφρονήσουν την ανάγκη κοινωνικού διαλόγου και αποφασίζουν, παράτυπα και εξωδιαδικαστικά, μια λύση περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά απαράδεκτη. Την άποψη αυτή συμμερίστηκαν και όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποφασίστηκε ο συντονισμός των δράσεων όλων των φορέων για να αποτραπεί η περαιτέρω επιβάρυνση του Πειραιά.

Ήδη οι περισσότεροι δήμοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα και τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις, ενώ και οι βουλευτές δεσμεύθηκαν να αναδείξουν το θέμα στα κόμματά τους και στη Βουλή, μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες της.
Σε πρώτη φάση θα γίνει διάβημα διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΕ.Κ.Α. για να ανακληθούν οι επίμαχες αποφάσεις, ενώ αποφασίστηκε και η σύσταση μιας επιτροπής που θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο.


Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο κ. Στ. Χρήστου, συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης και ο αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ και Καινοτομίας κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, οι βουλευτές κ. Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), κα. Μαρία Ρεπούση και κα. Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜ.ΑΡ.), ο κ. Χάρης Μουρκάκος εκ μέρους των Οικολόγων-Πρασίνων, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής, ο δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Περικλής Αλεβίζος, Γιάννης Αξαρλής, Γ. Μπενέτος, Σπύρος Σπυρίδων και Γιώργος Τσιρίδης, ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού κ. Γιώργος Δημόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Περάματος κ. Νικόλαος Νικολαΐδης, το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. και δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού κ. Γιάννης Διάκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γεώργιος Ζησιμάτος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, η κα. Νατάσα Βερυκοκίδου ως εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, η κα. Μαρία Πιττάκη από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, ο πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο κ. Γιάννης Σπυράκης από τον Σύλλογο Περιβάλλοντος Πειραιά, ο κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαλαμίνας κ. Δημήτρης Γιαννούρης, ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Στέλιος Λογοθέτης, ο δημοσιογράφος και πολιτευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Νότης Ανανιάδης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης κ. Ρουσέτος Λειβαδάρος και ο τμηματάρχης του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Κυριάκος Μέρμηγκας.πηγή