Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ του Μπ. Μανουσιάδη


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ από τον Συνδυασμό «ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ» 
του Δημοτικού Συμβούλου Μανουσιάδη Χαράλαμπου 
Κερατσίνι-Δραπετσώνα 16/5/2012 

Εντάχθηκα στη Δημοτική Κίνηση «Καλή Μέρα» το 2007, όντας πρωτοετής φοιτητής. 
Είχα την τιμή να εκλεγώ τότε στην συντονιστική επιτροπή της κίνησης και να παραμείνω σε αυτή μέχρι και τα μέσα του 2011. 
Ξοδέψατε, μαζί με όλους τους συναγωνιστές, πολλές ώρες, κόπο και ψυχική διάθεση έχοντας έναν σκοπό: να βελτιώσουμε τις συνθήκες στην πόλη μας, έχοντας ως αρχές την δικαιοσύνη και την εκπροσώπηση των λαϊκών συμφερόντων. Δεν μετανιώνω για το προσωπικό κόστος που ανέλαβα και την προσπάθεια που κατέβαλα, ώστε να μπορέσω να ανταποκριθώ στο συνεχή αγώνα για την πόλη. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε ως κίνηση, είχαμε δημοκρατικές διαδικασίες, διαμορφώσαμε με πολιτικούς όρους τις θέσεις μας, επεξεργαστήκαμε προτάσεις και κάναμε ουσιαστικές παρεμβάσεις και δράσεις. Ταχθήκαμε ενάντια στον Καλλικράτη, ενάντια στις πολιτικές του Μνημονίου που καταπιέζουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τα λαϊκά στρώματα και επιδιώκαμε, διεκδικώντας να γίνουμε δημοτική αρχή, να διαμορφώσουμε ένα στήριγμα για την τοπική κοινωνία μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα. 
Δυστυχώς, αυτή η σημαντική πολιτική παρουσία της κίνησης αλλοιώθηκε μέσα από την εκλογική διαδικασία του 2010. Λόγω του μεγάλου ρεύματος προς το «Καλή Μέρα», τους τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές, συσσωρεύτηκαν με μεγάλο ρυθμό στην κίνηση μέλη που δεν είχαν σχέση με τις διαδικασίες και τη νοοτροπία της. Υπήρξαν βέβαια και αξιόλογα στελέχη της αυτοδιοίκησης που δεν είχαν προηγουμένως ευκαιρία να ενταχθούν, αλλά μεγάλο μέρος δυστυχώς επιδίωξε να ωφεληθεί από το εκλογικό ρεύμα. Δυστυχώς, ενώ η κίνηση είχε ως σημαία να συγκρουστεί με το κομματικό κατεστημένο των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, κάποιοι από αυτούς λειτούργησαν και λειτουργούν εξυπηρετώντας κομματικές σκοπιμότητες. 

Μετεκλογικά, η δημοτική κίνηση υπολειτούργησε πολιτικά. Οι συνελεύσεις της κίνησης πολλές φορές έχαναν την πολιτική τους χροιά. Κορυφαία θέματα όπως η επιβολή τροφείων, η κατασκευή πίστας formula1 στα λιπάσματα, η λειτουργία καταστήματος Lild κ.α. συζητήθηκαν πρόχειρα, σε ημερομηνίες και ώρες που δεν βοήθαγαν στην μαζική συμμετοχή του κόσμου (η φόρμουλα1 και το Lidl συζητήθηκαν σε ημέρα γενικής απεργίας με όλο τον κόσμο στο Σύνταγμα), δίνοντας την αίσθηση ότι οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί και ο Δήμαρχος ζήταγε την πολιτική νομιμοποίηση της απόφασης του και όχι την ουσιαστική συζήτηση του θέματος. Αντίστοιχα υποβαθμισμένη λειτουργία εμφάνιζαν οι συνελεύσεις της δημοτικής ομάδας του «Καλή Μέρα». Συνεπώς δεν υπήρχε ουσιαστική διαδικασία λήψης αποφάσεων και συμμετοχής των δημοτικών συμβούλων σε αυτές. Ο Δήμαρχος στις κρίσιμες αποφάσεις επέλεξε να έχει στον κύκλο συγκεκριμένους ανθρώπους, από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους να τον συμβουλεύουν, ενώ πήρε αποστάσεις από μεγάλο κομμάτι των στελεχών που βοήθησαν και συγκρότησαν το «Καλή Μέρα» όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και από την Αριστερά την οποία ποτέ δεν κάλεσε σε σοβαρά και ουσιαστικά πλαίσια να διαμορφώσει μαζί του απόψεις. 

Τελικά, σε πολιτικό επίπεδο, οι επιλογές του Δημάρχου και της πλειοψηφίας της διοίκησης να στηρίξει τελικά και να προωθήσει θέματα όπως τα τροφεία, την δημιουργία πίστας φόρμουλα1 στην περιοχή των λιπασμάτων κ.α. με προβλημάτισαν από την πρώτη στιγμή. Θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία, πρέπει να επιδιώκουμε ουσιαστική σύγκρουση με τις κεντρικές πολιτικές και όχι να προσπαθούμε να πετύχουμε συμβιβασμούς ή να λύσουμε τα προβλήματα ακολουθώντας τις ίδιες κατευθύνσεις που μας έφεραν ως εδώ. Αυτό άλλωστε ήταν και το πρόγραμμα μας και οι υποσχέσεις μας προεκλογικά. Ότι θα είμαστε διαφορετικοί, ότι θα είμαστε ριζοσπάστες και ότι θα συγκρουστούμε ουσιαστικά με τις πολιτικές και τα διλλήματα-εκβιασμούς που θέτει η κεντρική εξουσία στους Δήμους. Η διοίκηση δυστυχώς, βλέποντας την τραγική κατάσταση των Δήμων, εφάρμοσε την άποψη «αφού δεν μπορούμε αλλιώς, αναγκαζόμαστε να παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις». Γνωρίζαμε τις δύσκολες συνθήκες που θα αντιμετωπίζαμε συνέπεια των πολιτικών του Μνημονίου και του Καλλικράτη τις οποίες και καταγγείλαμε. 

Παρόλα αυτά, «αναγκαστήκαμε» να βάλουμε τροφεία επιλέγοντας να μην διεκδικήσουμε τους πόρους που μας χρωστάει το κράτος. «Αναγκαστήκαμε» στη λογική της «ανάπτυξης» να προτείνουμε εμπορικές χρήσεις σε χώρους για τους οποίους προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί ότι θα γίνουν χώροι πρασίνου και ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών. «Αναγκαστήκαμε» και στηρίξαμε σχέδιο για τη δημιουργία φορμουλα1 στη περιοχή των λιπασμάτων, απεμπολώντας το δικαίωμα της διεκδίκησης ελεύθερων χώρων για δημόσια χρήση και όχι για εμπορευματοποίηση. «Αναγκαστήκαμε» να αποδεχθούμε μορφές ελαστικής απασχόλησης, βάζοντας ένα λιθαράκι και εμείς στην προσπάθεια διάλυσης της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Με αυτή τη λογική λοιπόν, δεν θα έπρεπε να εκλέγαμε Δημοτική αρχή, αλλά θα μπορούσαμε να δώσουμε τη διοίκηση του Δήμου σε τεχνοκράτες, οι οποίοι θα έκαναν αυτά που «είμαστε αναγκασμένοι» να κάνουμε, χωρίς πολιτικές αποφάσεις και κατευθύνσεις. 

Αντίθετα με αυτή τη λογική, θα έπρεπε να έχουμε αντισταθεί σε όλα αυτά και να έχουμε συντονιστεί με τους άλλους Δήμους σε μαζικούς αγώνες και διεκδικήσεις ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που στραγγαλίζει την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων όμως, στην οποία σαν διοίκηση στείλαμε τρεις εκπροσώπους, ο Δήμαρχος δεν έδειξε την θέληση να στείλει αντιπροσωπεία που θα καταψηφίσει τον κυβερνητικό μνημονιακό συνδυασμό, ο οποίος προφανώς προώθησε τις ίδιες πολιτικές που καταδίκασαν την αυτοδιοίκηση σε χρεοκοπία. Ενώ λοιπόν, ο Δήμαρχος δείχνει στις ομιλίες του μια θέληση να συγκρουστεί με το κατεστημένο και τις κεντρικές πολιτικές, δεν έδειξε την διάθεση να συγκρουστεί μαζί τους και θεσμικά. Δεν έδειξε την θέληση του να συντονιστεί σε μαζικούς αγώνες με τους άλλους Δήμους ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης. Ο Δήμαρχος, στην συνέλευση της δημοτικής ομάδας, όχι μόνο αρνήθηκε την πρόταση μου να δεσμευτούμε να καταψηφιστούν οι πολιτικές αυτές, αλλά στο συνέδριο της ΠΕΔΑ οι αντιπρόσωποι του «Καλή Μέρα» στήριξαν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με τον Δήμαρχο και την διοίκηση να πορεύονται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχαμε διαμορφώσει προεκλογικά, από αυτή του «Καλή Μέρα» του 2007-2010, αλλά και από αυτήν που προσωπικά υποστήριζα και υποστηρίζω, μου ήταν αδύνατο να δραστηριοποιηθώ ουσιαστικά και αποτελεσματικά. 

Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι δεν εκφράζομαι πια πολιτικά από την δημοτική ομάδα του «Καλή Μέρα» όπως έχει διαμορφωθεί και κατ’ επέκταση δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι μέλος της. Εκλέχτηκα πάνω σε μια προγραμματική βάση, την οποία στήριξε ένα μεγάλο μέρος του λαού του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, η οποία δεν εκφράζεται πια από την λειτουργία και τις δράσεις τις διοίκησης. Προσωπικά όμως, θα συνεχίσω να εκφράζω το ίδιο πρόγραμμα και τις ιδέες αυτές με τις οποίες εκλέχτηκα, πλέον σαν ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος. 
Μανουσιάδης Χαράλαμπος , Δημοτικός Σύμβουλος 

Σημείωση: Ως συνέπεια της ανεξαρτητοποίησης μου, καταθέτω την παραίτηση μου από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και από την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες έχω οριστεί ως μέλος της διοίκησης. 

*Οι υπογραμμίσεις είναι του Blog "Δραπετσίνι"