Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Πως θα εφαρμοστεί η εφεδρεία για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ

Ριζικές ανατροπές στη ζωή χιλιάδων υπαλλήλων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνουν οι προβλέψεις του νόμου για την εφεδρεία, καθώς το αργότερο μέχρι τις 27 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις αναμένεται να λάβουν τα «ειδοποιητήρια». 

Μέσα στις επόμενες μέρες βάση και της ερμηνευτικής εγκυκλίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα πρέπει να εκδοθούν από τη Διοίκηση οι απαραίτητες διαπιστωτικές πράξεις. 
Με αυτές θα τεθεί σε εφεδρεία το προσωπικό αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Tον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και το προσωπικό των δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και αυτό των ΝΠΙΔ που ανήκουν σε ΟΤΑ. Βασική προϋπόθεση να κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως το τέλος του 2013. Έτσι, το προσωπικό αυτό θα μπει σε εφεδρεία μέχρι τη λύση της σχέσης εργασίας του, η οποία θα συμβεί αυτοδικαίως σε δύο χρόνια από τώρα, όταν δηλαδή συντρέξουν οι προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησής του με τριάντα πέντε χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι συνέπειες για τους «εφέδρους»

Το προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας:
Λαμβάνει καθόλο το χρονικό διάστημα που είναι ενταγμένος στο καθεστώς εφεδρείας, αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβανε πριν την ένταξή του στο καθεστώς εφεδρείας.
Στους υπαλλήλους αυτούς καταβάλλονται από τον φορέα προέλευσης, οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη, υπολογιζόμενες επί των τακτικών αποδοχών που ελάμβανε ο εργαζόμενος κατά το χρόνο ένταξής του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια και οι αποδοχές που καταβάλλονται στο προσωπικό που εντάσσεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, συμψηφίζονται με την αποζημίωση λόγω απόλυσης που τυχόν οφείλεται κατά τη λήξη του χρόνου της εργασιακής εφεδρείας.

Οι μόνιμοι σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα

Εκτός από την εφεδρεία που αφορά τους υπηρετούντες με σχέση αορίστου χρόνου, αλλαγές θα υπάρξουν και για τους μόνιμους υπαλλήλους. Στο πλαίσιο αυτό, σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα τίθενται οι μόνιμοι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και των ΝΠΔΔ τους, οι οποίοι μέχρι το τέλος του 2013 συμπληρώνουν κατ΄ ελάχιστον τριανταπέντε έτη πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας και τουλάχιστον το πεντηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.

Δηλαδή:
  • Όσοι υπάλληλοι στην παρούσα φάση διανύουν τουλάχιστον το πεντηκοστό τρίτο έτος της ηλικίας και έχουν κατ΄ ελάχιστον τριάντα τρία έτη πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας βγαίνουν σε διαθεσιμότητα.
  • Όσοι υπάλληλοι έχουν υπερβεί το πεντηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει ήδη τριάντα πέντε έτη πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας, απολύονται αυτοδικαίως από την υπηρεσία.
  • Η θέση του υπαλλήλου σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, γίνεται αυτοδικαίως, χωρίς την υποβολή αίτησης εκ μέρους του, με την έκδοση διαπιστωτικής πράξης από το Γενικό Γραμματέα του κατά περίπτωση οργάνου διοίκησης του φορέα. Η πράξη αυτή εκδίδεται αμέσως μετά την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης κατάργησης της οργανικής θέσης του υπαλλήλου που πρόκειται να τεθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.
  • Υποχρεωτικά συνταξιοδοτούνται οι υπάλληλοι που έχουν ήδη συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια και είχαν ζητήσει να παραμείνουν στις θέσεις τους για επιπλέον 3 χρόνια. πηγή