Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Λαϊκή Συνέλευση Χαραυγής: Μικρή συμμετοχή πολλές υποσχέσεις και … ειδήσεις!


Με σύνθημα  "Αγαπώ την πόλη μου, Αγωνίζομαι, Συμμετέχω", το σύνθημα στις συνελεύσεις του Μαρτίου «οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά στην χάραξη των προοπτικών της πόλης», ήταν ένα κλικ πιο κάτω, ξεκίνησαν στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα Λαϊκές Συνελεύσεις που οργανώνει η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να γίνει καταγραφή των προβλημάτων της κάθε γειτονιάς, να συνταχθεί το τεχνικό πρόγραμμα και να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2012.
Δυστυχώς στη δεύτερη Λαϊκή Συνέλευση στη Χαραυγή η ανταπόκριση των δημοτών ήταν πολύ μικρή, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την παρουσία πολλών κατοίκων από άλλες γειτονιές. Εκτός από την παρουσία του Δημάρχου και δυο αντιδημάρχων, δεν παραβρέθηκε κανένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ εντύπωση προκάλεσε η απουσία της αντιπολίτευσης όλων των αποχρώσεων,πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων καθώς και του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου.
Η Δημοτική αρχή περιορίστηκε σε προβολή συναντήσεων και εκδηλώσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σε ένα καλοσχεδιασμένο power point (παρουσιάστηκαν ακόμα και εικόνες από θεατρικές παραστάσεις, αλλά και ημερίδες που διοργάνωσε το τοπικό ΚΠΕ Δραπετσώνας) και δεν αναφέρθηκε σε έργα που γίνονται στην περιοχή της Χαραυγής, γιατί απλά δεν γίνονται. Μεταξύ των άλλων έγινε ειδική αναφορά από τη Δημοτική αρχή σε πρωτοβουλίες της, σε έναν άτυπο απολογισμό του πρώτου έτους και ενημερώθηκαν οι πολίτες για την πρόοδο των παρεμβάσεων κυρίως σε θέματα σχεδιασμού και προσδοκιών.
 Επί της ουσίας δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις σε αιτήματα και προτάσεις τα οποία είχαν κατατεθεί στην προηγούμενη Λαϊκή συνέλευση του Μαρτίου, ούτε και παρουσιάστηκε κάποια εξέλιξη σε προτάσεις που είχαν γίνει από φορείς της περιοχής για τα θέματα της Χαραυγής. Ουσιαστικά ακυρώθηκε στην πράξη η αιτία της διοργάνωσης τέτοιων συνελεύσεων, μιας και παραμένει το ερώτημα για  το νόημα να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και η γνώμη των πολιτών απλώς να καταγράφεται και μέχρι εκεί.
Στη Λαϊκή συνέλευση της Χαραυγής ακούστηκαν όμως και ενδιαφέροντα πράγματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του Δήμου, αλλά και υπήρξε ενημέρωση μετά από ερωτήσεις σε εξελίξεις για έργα ή προβλήματα της ευρύτερης περιοχής.
Για τη δυσπραγία και την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου μάθαμε ότι «για όλα ή τα περισσότερα φταίει κατά κύριο λόγο ο Καλλικράτης» και κατά δεύτερο το μεγάλο χρέος του Δήμου  για το οποίο ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ειδική ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επιπλέον επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους ότι ο Δήμος για να εργαστεί παραγωγικά χρειάζεται 1200 εργαζομένους και έχει μόνο 600, και τέλος ότι «η σκληρή οικονομική πολιτική μας έχει κόψει τα φτερά».
Ακόμα μάθαμε ότι λειτουργούν επιτέλους όλα τα σιντριβάνια του Δήμου  …είναι αλήθεια ότι ησυχάσαμε, ακούσαμε για ένα ακόμα έργο για την περιοχή της Αμφιάλης το οποίο ξεκινάει άμεσα, βιοκλιματικός παιδικός σταθμός και ότι για το εργοστάσιο Καχραμάνογλου θα γίνει διαγωνισμός ή κάτι τέτοιο για επενδυτικές προτάσεις.
Για το εργοστάσιο της ΔΕΗ, αφού μπήκε το θέμα από τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της έκρηξης αρχές Οκτωβρίου,  πληροφορηθήκαμε ότι έχουν γίνει επαφές με τη ΔΕΗ για διάφορα θέματα και εάν προκύψει πρόταση για νέο εργοστάσιο με ό,τι η ΔΕΗ είναι διαθέσιμη να δώσει (π.χ. τηλεθέρμανση), θα εξεταστεί το ισοζύγιο ρύπων και τέλος θα γίνει …δημοψήφισμα. Ελπίζουμε να μην υπάρξει κάποιος Σαρκοζύ να αλλάξει το ερώτημα και να το ακυρώσει!
Ξεχωριστό κομμάτι της παρουσίασης είχε η κατάληψη (…συμβολική) της εισόδου του πρακτορείου της ΔΕΗ και οι εξελίξεις που ακολούθησαν με τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης, όπως ακούστηκε, κάτω από την πίεση …να πάρει μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες.
Σε πείσμα όλων αυτών που θεωρούν πυροτέχνημα τη πίστα Formula1, ακούστηκε ότι η πρόταση υπάρχει, την προωθεί ο Δήμος όπου μπορεί και ότι αν υλοποιηθεί θα αλλάξει την περιοχή, θα δημιουργήσει 3500 νέες θέσεις εργασίας και πολλές εποχιακές, πράσινο στην περιοχή, αύξηση της αξίας των κατοικιών και σύντομα η πρόταση θα ακουστεί, από κυβερνητικά στελέχη!!! με την επισήμανση να δούμε τι θα πουν αυτοί που λοιδορούν.
Για το σκουπιδοεργοστάσιο που θέλει ο Δήμος Πειραιά να κατασκευάσει στην περιοχή του Σχιστού και μετά την παρέμβαση δημότη ότι ο Δήμος Περάματος έχει ξεκάθαρη θέση εναντίον τέτοιας λειτουργίας στην περιοχή. Μάθαμε ότι η νέα τεχνολογία κάνει θαύματα, ότι σε  πολλές πόλεις υπάρχουν τέτοια εργοστάσια στο κέντρο τους και ότι εάν έρθει επίσημα η πρόταση και υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι μολύνει δε θα συμφωνήσει η Δημοτική αρχή!
Διευκρινίστηκε ακόμα ότι γίνονται μόνο εκδηλώσεις ουσίας, ότι η Νάφθα θα συνεχίζει να ρημάζει έως βρεθεί επενδυτική πρόταση, ότι δεν είχε γίνει καμιά προετοιμασία για ευρωπαϊκά προγράμματα από προηγούμενες δημοτικές αρχές και ότι σύντομα θα τρέξουν και στην περιοχή μας.
Τέλος μάθαμε ότι το "ελαφρύ" μετρό έρχεται, κάτι κινείται για το Νεκροταφείο της Ανάστασης, ότι η πλατεία Πόντου στη Χαραυγή σύντομα θα γίνει κλειστό πάρκο με φύλαξη που θα ανοίγει το πρωί και θα κλείνει το βράδυ και δόθηκαν απαντήσεις σε αιτήματα πολιτών για την καθαριότητα και τις πολλές λακκούβες στους δρόμους.
Γενικά  η συνέλευση έδωσε πολλές ειδήσεις και καλό θα ήταν να υπήρχε αντίλογος από αυτούς που γνωρίζουν τα θέματα. Το μεγάλο θέμα βέβαια είναι ότι  οι πολίτες δε συμμετείχαν και αυτό θα πρέπει να ψάξει η Δημοτική Αρχή, γιατί αιτίες υπάρχουν και έχουν σχέση με την προετοιμασία της λαϊκής συνέλευσης, με την αύρα της πολιτικής γενικότερα, αλλά και με τη στάση της Δημοτικής αρχής απέναντι στην εγκαταλειμμένη περιοχή της Χαραυγής.