Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Να αποδοθούν άμεσα τα χρήματα στα σχολεία!


«Η διοίκηση του δήμου δεν έχει αποδώσει στα σχολεία τα χρήματα που είχαν στη διάθεσή τους οι σχολικές επιτροπές». Αυτό καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κερατσινίου - Δραπετσώνας, απαιτώντας να αποδοθούν άμεσα όλα τα ποσά που οφείλονται στα σχολεία. Παράλληλα, απαιτούν να δοθεί έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και να μη δίνεται ούτε ένα ευρώ επιπλέον από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία τους.


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επίμονα απευθύνει το ερώτημα αυτό στα τελευταία δημοτικά συμβούλια προς τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Παιδείας. Η απάντηση είναι πως υπήρχαν γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία όμως λύθηκαν. Το θέμα το επανέφερε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στην αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί γονείς και εκπαιδευτικοί ζητώντας την άμεση καταβολή των χρημάτων. Κάτω από την πίεση, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να αποδώσει άμεσα τα χρήματα. Μέχρι όμως να υλοποιήσει τη δέσμευσή του, ο κόσμος στην περιοχή παραμένει σε επαγρύπνηση.


Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», σε κάθε δήμο λειτουργούν μόνο δύο σχολικές επιτροπές, μία για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και μία για τη Δευτεροβάθμια. Τον Αύγουστο του 2011 καταργήθηκαν όλες οι σχολικές επιτροπές και τα χρήματα που είχαν στο ταμείο τους μεταφέρθηκαν στο δήμο, ώστε να αποδοθούν στις δύο νέες σχολικές επιτροπές, οι οποίες στο μεταξύ είχαν ιδρυθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα διαθέσιμα χρηματικά υπόλοιπα των «παλιών» σχολικών επιτροπών του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας ανέρχονταν στις 31/12/2010 σε 262.635,38 χιλιάδες ευρώ.
Εκτοτε, όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», στα ταμεία των «παλιών» σχολικών επιτροπών μπήκαν τα χρήματα από την Α' δόση του έτους 2011, ενώ στο δήμο ήρθαν το καλοκαίρι και τα χρήματα της Β' δόσης του 2011. Αρα, το συνολικό ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο, αν βέβαια αφαιρεθούν όσα ξόδεψαν τα σχολεία από 1/1/2011 μέχρι το καλοκαίρι. Τα ποσά αυτά δεσμεύτηκαν από το δήμο το Σεπτέμβρη 2011, αφού έπαψαν να λειτουργούν οι «παλιές» σχολικές επιτροπές.
Από τα χρήματα αυτά τα σχολεία δεν έχουν πάρει πίσω ούτε δεκάρα. Ούτε το ποσό αυτό έχει μεταφερθεί στις δύο νέες σχολικές επιτροπές.
Τα σχολεία βρίσκονται, ήδη, σε απελπιστική κατάσταση, ορισμένα αδυνατούν να βάλουν ακόμα και πετρέλαιο ή να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος και οι γονείς καλούνται συνεχώς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
Τα χρήματα που δίνονται από το κράτος για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων (Γ' δόση για το έτος 2011) αναλογούν σε μόλις 11 ευρώ για κάθε μαθητή για ένα ολόκληρο τρίμηνο... πηγή